CANMORE (adressa.no): På overraskende vis vant Ingvild Flugstad Østberg fredagens 10-kilometer klassisk med hele 23 sekunder foran Heidi Weng. Favoritten Therese Johaug plasserte seg helt ned på sjetteplass, 40 sekunder bak Østberg.

I sammendraget har dermed Weng tatt over føringen. Hun leder med 30 sekunder på Johaug før den avsluttende jaktstarten lørdag kveld.

Ikke nervøs

GLEDE: Heidi Weng er nå favoritt til å vinne Ski Tour Canada. Foto: RUNE PETTER NESS

— Veldig overraskende, sier Weng om Johaug-kollapsen.- Det hadde jeg ikke trodd på forhånd. Jeg har aldri vært så selvsikker i hele år før start. Jeg har ikke vært nervøs de siste dagene. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Jeg har følt meg lett på trening den siste tiden, fortsetter Weng.

Therese Johaug skylder ikke på noen andre enn seg selv. Hun sier at skiene var gode, men at det var kroppen som sa stopp.

— Det var fullstendig stopp i dag, syre og tungt hele veien. Heidi har tretti sekunder på meg i morgen. Det blir hardt og hun må se på seg som den største favoritten nå, sier Johaug.

Merket det fra start

- Når merket du at det var tungt?

— Jeg merket det fra start. Det var syre og ingenting å gå med, sier Johaug til Adresseavisen.

Weng har planer om å gå ut for fullt lørdag kveld.

— Therese skal ikke få noe gratis. Jeg skal ikke spare på noe. Jeg håper det holder. Jeg var veldig sliten i dag, men skal ikke være det i morgen. Jeg er mer sliten i kroppen enn i hodet, sier hun.

Midt oppe i sin egen glede ga Weng en lang klem til Kari Øyre Slind, som var skuffet etter å ha mistet tredjeplassen med kun én tidel.

Østbergs beste løp

— Når hun er så nær så er det surt. Samtidig er det utrolig bra med en fjerdeplass. Det er vanskelig å gi noe særlig trøst. Du kan si at det er bra med fjerdeplass, men det er bare nesten og det hjelper ikke så mye der og da. Når hun kommer tilbake på rommet tror jeg hun vil være ganske fornøyd, sier Weng.

Ingvild Flugstad Østberg strålte etter det som trolig er hennes beste løp i karrieren.

— Det er helt vilt. Ting stemte både teknisk og fysisk, men jeg følte aldri at jeg gikk fort. At jeg skulle vinne med over tjue sekunder på min antatt svakeste øvelse…jeg har ikke helt skjønt det, sier Østberg til Adresseavisen.