Viking møter Sarpsborg i Østfold klokken 18.00 i kveld. På Sørlandet for to uker siden var Viking effektive og vant 3-0 mot Start, men forrige uke satt ingen av sjansene mellom stengene og Viking tapte ufortjent hjemme mot Haugesund.

Før kveldens bortekamp mot Sarpsborg reiser følgende spørsmål seg:

1. Kommer Viking til å henge med utover høsten? Da må kamper mot lag på nedre halvdel vinnes, og Viking bør i alle fall ikke tape to kamper på rad for å henge med.

Men Viking har prestert på tross av mange faktorer som svak økonomi, spillersalg, tynn tropp og skader – ikke på grunn av at alle forutsetningene for å lykkes nødvendigvis er der akkurat nå. Var tapet mot Haugesund, der Viking hadde nok sjanser til å vinne, en mental knekk? Kampen mot Sarpsborg er Vikings første mulighet til å vise at tapet mot Haugesund var et arbeidsuhell.

FØLG SARPSBORG-VIKING DIREKTE KL.18

Sarpsborg har like mange tap som Viking, men har til gjengjeld bare fire seiere. Selv om de har fått orden på mannskapet og hentet fem nye spillere, bør Viking uansett slå Sarpsborg om de skal kalle seg et topplag.

2. Hvordan takler Vikings ballbesittende stil Sarpsborgs lange baller mot Kovacs? Etter Ian Burchnalls overgang til Viking, har Sarpsborg dreid mot en mer direkte spillestil. Nå bruker de to mann på over 190 centimeter på topp: Peter Kovacs og Patrick Mortensen.

MYNDIG: Ian Burchnall dirigerer under Viking-trening. Foto: Mats Slaastad Birkelund

Viking vil møte et lag som forventes å legge seg dypt og kompakt. Viking må være presise og dyktige i pasningsspillet og den offensive delen av spillet for å bryte opp motstanderen. Sarpsborg på sin side vil vente på at Viking gjør feil, for så å kontre når Viking er som mest sårbare. Med to tankspisser og to raske kantspillere er forutsetningene til stede for å slå en lang ball mot spissene, for så å etablere et trykk mot et ubalansert Viking.Klarer Viking å finne veien gjennom Sarpsborg, samtidig som de hindrer kontringer i mot og dødballer i farlige posisjoner, er utgangspunktet godt. Så må sjansene selvfølgelig settes i mål.

3. Hvor god er egentlig Kieffer Moore, og når kan han bidra? Han har fått variert med sjanser som spiss på et høyt nivå.

Ut fra fire treninger denne uken er det tydelig at han er en bedre avslutter og mer bevegelig enn Osita Chikere. Han er god på hodet, og med sin størrelse vil han kunne komme inn å gjøre en viktig jobb også på defensiv dødball mot Sarpsborg (om det skulle bli aktuelt).

Men skal Moore spilles inn i systemet til Viking. Engelskmannen ser ut til å ha vært vant til en mer direkte spillestil, og det preger hans offensive posisjonering i oppspillsfasen. I tillegg har han mye å gå på både da det gjelder "fotballkondis" og kampform.