Johannes Thingnes Bø lå an til kjempe med Martin Fourcade om seieren på 20 kilometeren i Ruhpolding i onsdag.

Men på siste stående gikk alt i ball, og han havnet til slutt på en 16.-plass.

Han hadde ett tilfelle av kollaps på skytebanen også før jul. Han var langt nede etter å ha skutt fem bom på sprinten i Pokljuka. Da ble han nummer 64 og var fortvilet.

Tar seg selv i nakken

Det svinger for den yngste av Bø-brødrene om dagen. Men å hente inn en hjernehjelp for å oppnå stabilitet, har aldri vært noe poeng for 22-åringen fra Stryn.

— Jeg har ingen mental trener eller psykolog. Jeg har kun meg selv og jeg tar meg selv i nakken når jobben ikke er gjort, sier Johannes Thingnes Bø.

Mange idrettsutøvere har faste mentale trenere, psykologer og samtalepartnere. Ole Einar Bjørndalen har det. Marit Bjørgen og Therese Johaug har aldri lagt skjul på at Olympiatoppens psykolog Britt Tajet Foxell har vært viktig for dem.

Tiril Eckhoff har hatt en psykolog som samtalepartner.

Ikke langt nok nede

Men Johannes Thingnes Bø mener at hjemmelaget er best.

— Jeg skal ikke være noen bedreviter, men foreløpig har jeg valgt å klare meg selv. Det har jo gått veldig fint de tre siste årene. Jeg er tilhenger av ikke å gjøre problemene større enn de er, sier han. Dog utelukker han ikke at det kan komme dager da også han søker hjelp utenfor seg selv, men han er langt unna det punktet nå.

— Et par-tre dårlige verdenscuprenn før jul er ikke nok til at jeg begynner å tvile, sier han.

Sint på seg selv

Et bevis på at det går greit å komme seg etter en skikkelig nedtur, var seieren på sprinten fredag for en knapp uke siden. Vunnet kunne han ha gjort også onsdag. Men han ødela altså alle muligheter på den siste skytingen.

Akkurat det dro han rett hjem til Gästehaus Menkenbauer utenfor skiskytterbyen for å tenke over. Han vet hva det var som gikk galt.

— Jeg er mest sint på meg selv for at jeg skjøt tre fine serier, men ikke klarte å gjennomføre den siste. Jeg burde kjempet bedre, men så ble jeg litt sliten i hodet og var ikke helt til stede. Gjennomføringen var rett og slett for dårlig, fortalte han etter løpet.

Men det var ikke bare Johannes Thingnes Bø av de norske skiskytterne som fikk se at svarte blinker sto uten treff da de forlot standplass. Det begynte så bra. Alle nordmenn skjøt fullt hus på første liggende skyting.

Slik skulle det ikke fortsette. Verst var det for Johannes Thingnes Bø (nr. 16) og Ole Einar Bjørndalen (nr. 44) som begge pådro seg fire tilleggsminutter. Emil Hegle Svendsen (nr. 29) hadde tre tilleggsminutter. Lars Helge Birkeland (nr. 25), Tarjei Bø (nr. 11) og Erlend Bjøntegaard (nr. 9) hadde alle to.

— For dårlig skyting på hele laget, men mest er jeg skuffet over meg selv, sa Bjørndalen etterpå.

— Jeg har ingen god forklaring, sa Emil Hegle Svendsen.

Gikk seg inn i VM-uttaket

En som var fornøyd tross alt, var Erlend Bjøntegaard. Han hadde sin beste plassering i verdenscupen på over tre år. Det var hans andre plassering blant de 10 beste noensinne. Dermed er han inne i VM-diskusjonen.

— Jeg har ikke bare lyst til å bli tatt ut, jeg har også lyst til å gå i VM, sa Bjøntegaard etter løpet i går.

Norge har fem plasser på sprinten ettersom regjerende mester Johannes Thingnes Bø har friplass.

— Den plassen har jeg lyst på, sier Bjøntegaard.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her: