I 2015 så den nasjonale G16-ligaen i fotball dagens lys. Etter én sesong med nasjonalt seriespill på dette alderstrinnet, vurderer man å ta deler av ordningen nedover i aldersklassen.

Temaet har vært diskutert da utviklingsforumet i Norsk Toppfotball var samlet på La Manga i uken som gikk.

— Det vil være alt for tidlig å si noe som helst om de bevegelsene før man har oppsummert La Manga. Det er rett og slett for tidlig å si det. Det er ingen diskusjon om at man skal innføre dette foreløpig, sier leder av utviklingsforumet i Norsk Toppfotball, Øyvind Iversen.

Samtidig slår han fast:

— Utviklingslederne har sagt at man ønsker denne debatten velkommen. Så får vi se hvordan ting materialiserer seg gjennom 2016. ## - Dagens modell kan begrense

Øyvind Iversen understreker at det ikke er ren nasjonal liga med hjemme- og bortekamper man har diskutert.

— Det vil dreie seg om å spille lokalt og regionalt, og eventuelt noen få kamper nasjonalt.

Iversen er tydelig selv på at han mener det kan slå positivt ut for spillerutviklingen i norsk fotball.

— Man ser noen verdier av at spillerne i konkurransesituasjon ikke bare skal spille mot eldre spillere. Å alltid møte fysisk større spillere kan være begrensende for utviklingen. Man ser fordelen med aldersjevnbyrdige kamper på nasjonalt nivå, fortsetter utviklingslederen.

Ønskes velkommen

Utviklingsleder i Tromsø Idrettslag, Truls Jenssen, er positiv til utredningen.

— Jeg ser det som veldig spennende. Det handler igjen at de får konkurrere med gode spillere på sitt nivå, sier han.

Den tidligere TIL-spilleren, som også er pappa til fotballbrødrene Ruben og Ulrik Yttergård Jenssen, understreker samtidig:

— Det handler om økonomi også på sikt. Så skal det diskuteres innad i klubben hvordan man skal stille seg til dette. Personlig synes jeg det høres veldig fint ut, sier Truls Jenssen.

- Bredt forankret

Flere utviklingsledere i norsk fotball deler positiviteten.

— Det er bredt forankret at man ønsker å drøfte dette som en mulighet. Flere kampplattformer på aldersjevnbyrdig nivå for utviklingssegmentet i toppklubbene er et ønske fra de fleste. Så får man se hvilken konklusjon hver og én måtte lande på etter en fornuftig prosess, sier Øyvind Iversen.

- Hvor snart kan man eventuelt se en nasjonale G14-kamper?

— Vi begynte arbeidet med nasjonal G16-liga på La Manga i 2014 og den var oppe og gikk i 2015. Så det kan være et utgangspunkt, sier Øyvind Iversen.