Petter Northug får ikke gå verdenscup eller Tour de Ski til vinteren. Det ble klart mandag.

Årsaken er at Norges Skiforbund trekker forslaget om landslagsavtale for Petter Northug. Det betyr at langrennsstjernen ikke får gå verdenscup den kommende sesongen.

— Det er ikke ønskelig fra vår side. Det er klart at vi alltid ønsker de beste på startstreken, sier Jürg Capol, kommersiell leder for langrenn i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) til Fædrelandsvennen.

— Ikke avhengig av én utøver

Den norske skipresidenten Erik Røste var helt tydelig mandag på at Norges Skiforbund ikke kommer til å ta noen nye initativ overfor Northug og hans team.

Det betyr at slik ståa er nå mister langrennssirkuset sin desidert største stjerne kommende sesong. Men Capol tror ikke det nødvendigvis betyr så mye for den kommersielle interessen for langrenn.

— Verdenscupen er ikke avhengig av én utøver, og verdenscupen vil også være et attraktivt produkt uten Petter Northug. Det er fortsatt de samme løpene og de samme distansene, og til slutt kåres en vinner, sier Capol, og nevner eksempler på store løpere som har gitt seg og blitt erstattet av nye helter.

— En vanskelig sak

Tidligere i måneden fortalte Adresseavisen at skiforbundet og Petter Northug fortsatt ikke er kommet til enighet om en avtale for vinterens sesong. Northug vil ha en avtale som strekker seg over flere år, mens langrennskomiteen kun hadde mandat til å gi ham et tilbud som varer ut kommende sesong.

— Dette er sikkert en vanskelig sak, siden det har gått så langt som det nå har gjort. Men slik jeg ser det kommer ingen av partene seirende ut av denne konflikten. Norges Skiforbund har også interesse av å ha de beste på start. Samtidig forstår jeg at man må ha sine prinsipper, sier Capol.

Han sier FIS ikke kan gi invitasjon til Northug om å gå verdenscup, og at dette er en sak som må løses mellom Norges Skiforbund og Northugs team. Capol sier også at FIS ikke kommer til å ta noen initativ overfor det norske forbundet.

— Men hvis de har noen spørsmål eller trenger vår hjelp på en eller annen måte, vil vi gjerne være til hjelp, sier Capol, som selv var en aktiv langrennsløper tidlig på 90-tallet.

— Men verdenscupen er ikke attraktiv på grunn av én mann, bedyrer FIS-toppen.

Vi har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Vegard Ulvang, leder for langrennskomiteen i FIS, men den tidligere skistjernen har ikke besvart våre henvendelser.