Aldri tidligere har en kvinne vunnet et formelmesterskap i USA. Ayla Ågren gjorde det natt til mandag.

— Det føles uvirkelig. Da jeg gikk over mållinjen, kom tårer og deretter latter. Etter det hadde jeg problemer med å samle meg. Det ble så mye, sier Ågren på Aftenposten.no tidlig mandag morgen norsk tid.

Søndag vant hun det tredje av 14 løp i Formel 1600, og det var nok til å ta totalseieren i en klasse der hun er eneste kvinne. Hele sesongen har 21-åringen fra Slemmestad vært på pallen, og fått mye ros i mediene. Nå kan hun gå hele veien til Indy Car, som er amerikanernes svar på Formel 1. — Neste år satser jeg på USF2000-serien. Jeg skal planlegge videre med teamet mitt den neste perioden, sier Ågren, som er kommet seg til New York. Der venter en stor galla i Womens Sportsfoundation på onsdag.

— Jeg fikk et schollarship fra dem denne sesongen.

Årets talent

Her hjemme blir Ågren trolig den første kvinnen som vinner Årets Bilsporttalent. Der konkurrerer hun med fire menn, men den bragden Ågren har stått for i USA er det vanskelig å komme utenom.

— Jeg håper jo at de velger meg, ler Ågren, som i så fall får 300.000 kroner.

Det blir godt å ta med seg, fordi hun må skaffe to millioner kroner for å få kjøre i neste klasse.

Mor, far og hennes mentaltrener Per Eftang hadde tatt turen til USA for å se henne i aksjon.

— Før helgens to siste løp tenkte jeg at det kunne gå, men lørdag ble en dårlig dag bare med en femteplass. Det var tøft. Jeg visste dermed at mesterskapet ble avgjort i det siste løpet. Da var det bare å ta meg sammen og gjøre det jeg vet jeg kan.

— Vi måtte lete for å finne ut om noen kvinnet har klart det samme som meg, men det var det ikke, legger hun til.

Ågren er takknemlig overfor støttespillere og sponsorer som har hjulpet henne i år. Den ferske tittelen gir ingen bonusutbetaling, men neste år kan hun få penger hvis alt går bra.

Fantastisk

Hennes manager Anders Krohn var overveldet etter triumfen. Han har kjørt i USA noen år og vet hva som kreves.

— Fra mitt perspektiv er dette helt fantastisk. Den jobben hun har gjort de siste årene har vært helt utrolig. Hun er så målrettet og jobber så nøye. Det har vært en fryd å følge henne gjennom denne reisen, sier han.

Ayla Ågren kommer tilbake til Norge i begynnelsen eller midten av november. Hun skal gå gjennom neste år opplegg og legge grunnlaget for en enda tøffere klasse.

— Og så skal jeg jo ta eksamen på BI før jul, i administrasjon og økonomi, sier hun til aftenposten.no.