SLEMMESTAD (Aftenposten.no): 20-åringen er på vinnersporet i en idrett der hun kun kjører mot menn. Det er 30 av dem.

Ågren var nylig 0, 042 sekunder unna sin første seier. Aldri har en kvinne gått til topps i klassen F1600, og hvis en kvinnelig fører skal klare det, må det bli henne.

Racerbilkjøring er mannfolkenes greie, men Ågren har valgt å satse på det som etter hvert ble en lidenskap. Allerede som syvåring, da hun var med foreldrene på et gokartstevne og så en kvinne kjøre, uttalte hun:

— Dette vil jeg også gjøre.

Slik ble det.

Buskerudjenta, som av Norges Bilsportforbund er utpekt som talent, og får oppfølging deretter, er inne i sin tredje sesong som racerbilsjåfør i USA. På de seks første løpene denne sesongen har hun notert både en annen-, tredje- og fjerdeplass. I sammendraget er hun nummer to.

Seierstrofeer

I familiens røde hus står pokalene tett i tett, de synlige bevisene på at Ågren har lykkes, først i gokart, så i bil. 10 år gammel kjørte den vesle jenta konkurranser i Sverige. Som 13-åring deltok hun på de første løpene i Italia, fem år senere skjedde debuten i den amerikanske Barber Pro-serien.

DRØMMER: Lille speil i pokalen der..... Ayla Ågren drømmer om Indy Car og enda større pokaler. Foto: METTE BUGGE

— Drømmen er Indy Car, kommer det fra Ågren. Hun snakker om amerikanernes svar på Formel 1. Mellom henne og det øverste steget er det tre klasser. Når hun i dag må skaffe til veie 900.000 kroner årlig på å kjøre en sesong i F1600, øker prislappen til 1,8 millioner kroner i klassen USF 2000. De to siste stegene er Pro Mazda og Indy Lights.I motorsport er penger nesten alltid et problem, før man er i det øverste sjiktet. Først mamma og pappa, men deretter eksterne sponsorer, bidrar til at Ågren kan skaffe seg den erfaringen som er nødvendig. Nå er også mentaltrener Per Eftang kommet inn, for å få henne til å tenke på de rette tingene i forberedelsene til et løp. Visualisering, heter det.

Utfordringen

— Hvordan er det så å være i et mannsdominert miljø?

-Som jente må du bevise litt mer enn guttene. Det er følelsen jeg har. Samtidig er det opp til meg selv. Hvis man virkelig vil, er det mulig å komme la ngt, sier Ågren, mens hun stryker hunden Hopey over nakken.

Ågren mener det er viktig med kvinnelige forbilder. Da en liten jente spurte henne om autografen etter ett av løpene, sa Slemmestad-jenta mens hun tittet på sine mannlige lagkamerater: «Og så må du gå til de andre på laget. De kjører de også». Da svarte den lille: «Nei, jeg vil bare ha fra deg!» Den snart 21 år gamle utøveren måtte le. Slik var det for henne også da hun overvar det nevnte gokartstevne i Sverige som syvåring, da hun ble så fascinert.

— Det er viktig at jenter ser at de kan gjøre hva som helst, uavhengig av kjønn.