BISCHOFSHOFEN: Kenneth Gangnes og Michael Hayböck kjemper om tredjeplassen sammenlagt i Hoppuka. Gangnes leder 1–0.

For selv om kvalifiseringen for begges del ikke betydde annet enn å hoppe seg inn, siden begge var kvalifisert på forhånd, var det 26-åringen fra Kolbukameratene som strakte seg lengst av alle.

Det haglet med rosene ord om Kennth Gangnes og flere av de andre norske hopperne etter kvalifiseringen. Landslagstrener Magnus Brevig, som har jobbet med det norske laget like lenge som Alexander Stöckl, minner om at det er finalen onsdag som teller.

— Kvalifiseringen var Kenneths sterkeste i Hoppuka. Det lover i alle fall godt for morgendagen.

138, 5 meter ga økt selvtillit og 2000 Euro i potten. Totningen viste at han behersker denne bakken også, og selv om østerrikeren hadde et hopp på 136 meter (tredjeplass), var han tross alt bak. Mellom dem kom hoppukeleder Peter Prevc, og han var 3/10 poeng bak nordmannen.

Kenneth Gangnes fortsetter å imponere. Han er nummer tre i sammendraget før den siste konkurransen. Foto: NTB scanpix

Det er lite å gjøre med lederen fra Slovenia i sammendraget. Prevc blir første hopper som bryter østerrikernes lange seiersrekke. Syv år på rad har en østerriksk hopper vunnet denne gjeve turneringen.Det spesielle foran finalen er at én av dem, Gregor Schlierenzauer, ble satt ut av laget sitt av landslagstrener Heinz Kuttin. Avisen Kronen Zeitung brukte denne overskriften i dag: «Kuttin trakk i nødbremsen for Schlieri»

Etter resultatene 31, 21 og 33 i de tre første rennene, var det ingen som trodde at han ville heve seg tidsnok til å komme tilbake i finalebakken.

— Nå må vi ta sett steg av gangen fremover, sier Kuttin.

Alle med alltid

Gangnes på 1. og Johann Forfang og Joachim Hauer på delt syvendeplass i kvalifiseringen er sterkt. Alle de syv norske kom med til Hoppukas siste renn, og som sportssjef Clas Brede Bråthen sier: - Denne hoppuka har alle våre hoppere kvalifisert seg til alle renn. Det er så vidt jeg vet historisk, og det kan være vanskelig å forbedre også.

— Gangnes har mental styrke og selvtillit. Det er ikke verre enn at hvis han gjør det det han gjorde i kvalifiseringen, klarer ikke Hayböck å følge med.

Sportssjefen er også imponert over Hauer. - Jeg synes at han har klart seg bra gjennom hele hoppuka. Han er debutant, stakkar. Det er tøft.

Om Forfang sier han bare: - Han hopper som ei klokke.

Et perfekt tilløp for Hauer

Joachim Hauer startet sesongen med å komme på verdenscuppallen for første gang, og det i Russland.

— Det ville blitt en tung sesong hvis jeg ikke hadde klart å følge opp på et vis. Jeg er veldig godt fornøyd så langt, sier han etter 7. plassen.

Joachim Hauer markerer seg i Hoppuka. Foto: NTB scanpix

— Denne bakken har jeg bare hoppet i for lenge siden, og da i Kontinentalcupen (COC) Den passer med imidlertid bra. Rent teknisk finner jeg en mer gunstig sittestilling, og blir mer balansert, forklarer Kollenhopperen.Han forteller at ovarennet er langt, slik at hopperne får mer tid på seg før de skal ta sats.

— Tilløpet er litt slakere, og det gjør det enklere for meg, men jeg vet ikke hvorfor.

Hauer forteller at han tar med seg masse selvtillit og trygghet til finalen, og det er viktig, som han presiserer.

Debutanten er klar på at den som imponerer mest er lagkamerat Kenneth Gangnes:

— Han har vist før Hoppuka at han er helt der oppe, og han greier å fortsette slik med alt det trøkket som er rundt ham. Han er veldig rolig og avbalansert, men jeg tror det er en forutsetning hvis han skal få til flyt og rytme.

Slik gikk det med de norske

Joachim Hauer har hatt mange gode treningshopp og funnet seg godt til rette i bakken. Han slo til med 137,5 meter i kvalifiseringen. Det holdt til sjuendeplass.

Johann Forfang landet på 131,5 meter og delte plasseringen med Hauer.

Andreas Stjernen fikk 123,4 poeng etter 129 meter og ble nummer 16 i kvalifiseringen.

Daniel-André Tande har ikke hatt noen stor hoppuke, men tok et steg i riktig retning med 126 meter. Det holdt til 18.-plass.

Tom Hilde, som er siste nordmann som har vunnet i bakken i 2011, klarte bare 123 meter i kvalifiseringen. Det holdt til 23.-plass for veteranen.

Anders Fannemel skuffet litt med 124 meter og ble dårligste nordmann (28. plass). I onsdagens duellhopping blir det norsk duell mellom Hilde og Fannemel.

(Aftenposten/©NTB)