BISCHOFSHOFEN: Nå viser det seg at den 64. utgaven av Hoppuka har drøye 17 millioner akkumulerte TV-seere i Tyskland alene, to millioner mer enn året før. Det er en økning på 12 prosent. Og det før fjerde og siste renn er over.

I de tre første rennene har det vært fulle arenaer i de to landene Tyskland og Østerrike, og som regel er det også sprengt i Bischofshofen, der det er kvalifisering tirsdag og renn onsdag.

Det skyldes blant annet at finalen alltid går på en fridag. Østerrikerne har sin Tre hellige kongers dag 6. januar.

Interessen for hoppsporten i Tyskland, Østerrike og Slovenia spesielt, henger nøye sammen med at de tre landene har meget gode utøvere. Polen har tradisjonelt også vært en sterk hoppnasjon, skjønt arven etter Adam Malysz har ikke vært så lett å ta over.

Kommentar:

Hjelper godt med stjerner

Severin Freund er Tysklands største håp i bakken. Foto: NTB scanpix

Tyskland er tilbake i toppen med flere, men først og fremst Severin Freund. Han ligger som nummer to i sammendraget etter slovenske Peter Prevc.Selv om Østerrike denne gangen ikke får sammenlagtvinneren for første gang på syv år, kan Michael Hayböck komme på pallen. Han kjemper mot Norges Kenneth Gangnes, som før rennet innehar plass nummer tre med østerrikeren like bak seg. Og slikt skaper spenning og TV-interesse.

I Tyskland er det forøvrig TV-stasjonene ARD og ZDF som sender annenhver gang, og rennet i Innsbruck var det ZDF som viste. Da var det drøye seks millioner så på, bare i Tyskland.

Noe av forklaringen på at rennet i Bergiselbakken ble så populært, er at det gikk på en søndag. Det førte til én million TV-seere mer enn året før.

Blir glede og bekymring

— Vi er veldig glad for at vår idrett er i positiv utvikling, men på vegne av skisporten er det ikke noe hyggelig at langrenn er for nedadgående, sier sportssjef Clas Brede Bråthen i hopp.

Clas Brede Bråthen er norsk hoppsjef. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han mener at hvis det totale produktet blir svekket, går det ut over hopp også.— Først og fremst de gangene vi er på samme arena, som i Kuusamo, på Lillehammer og i VM, legger han til.

Bråthen mener utviklingen er bekymringsfull.

— Det at kombinert omtrent er ikke-eksisterende i mediebildet, hører også med, og at langrenn er dalende fra de store og viktige markedene i Europa. Selv om vi liker å tro at skisporten ble funnet opp i Norge, behøver vi ikke å begrave den der ennå.

Tilskuerne kommer i bakken

Til tross for at tysk TV viser mange reportasjer og ikke minst rennene på direkten, har publikum funnet veien til arenaene. I Oberstdorf var det 25.000, i Garmisch-Partenkirchen like mange, og i Innsbruck 22.00. Selv kvalifiseringen har bidratt til at 30.000 til sammen har vært til stede dagen før det virkelig gjelder.

I Bischofshofen regner arrangøren med at drøye 20.000 tilskuere vil bli å finne som publikummere når det skal avgjøres hvem som blir sesongens hoppkonge. For Hoppuka er viktigst denne sesongen, selv om det også er VM i skiflyvning i Østerrike om kort tid.

PS. Akkumulerte TV-titter betyr at en seer regnes for to dersom han/hun har sett to renn.

Aftenpodden Sport: - Svenskene får starte med å se på seg selv