Vi er ikke engang halvveis ut i denne sesongens utgave av Tour de Ski, og det virker allerede klart: Det blir to norske vinnere.

De norske langrennsgutta har fem av de seks beste i sammendraget etter tre etapper. Beste løper fra en annen nasjon er russiske Sergej Jutsjogov, over to minutter bak ledende Martin Johnsrud Sundby. På kvinnesiden er de tre beste norske. Svenske Charlotte Kalla er nærmest, hele to minutter og 45 sekunder bak ledende Ingvild Flugstad Østberg.

Den norske Tour de Ski-dominansen er total, og det har den vært helt sesongen. Interessen for langrenn stuper i Europa. Det har vært en markant nedgang i TV-tallene for langrenn i Tyskland og Polen.

  • BAKGRUNN:

(for abonnenter)

— Vi vil sende verdenscupen, ikke Norgescupen

Under sprinten i Val Müstair 1. nyttårsdag i 2013 fulgte over fire millioner tyskere sendingen på TV. Årets nyttårssprint i Lenzerheide ble sendt på samme tidspunkt og er derfor enkel å sammenligne med. Kun 2,5 millioner tyskere så konkurransen i år.

Nedgangen i Tyskland og Polen er enda større i vanlige verdenscuprenn. Blant FIS-topper og langrennseksperter er det bekymring for utviklingen. Norges totale dominans trekkes frem som den viktigste årsaken til TV-svikten.

— Vi er litt bekymret over utviklingen, hvis tendensen fortsetter, sier Jürg Capol, markedsdirektør i FIS, til Adresseavisen.

— Jeg vil ikke si at Norge dreper sporten. Men det er ikke bra. Vi vil jo sende verdenscupen, ikke norgescupen, sier Filip Grabowski til Expressen. Han er mannen som forvalter de internasjonale TV-rettighetene, og han sier at TV-tallene i Polen har sunket med millioner fra da Justyna Kowalczyk var på sitt beste.

— Hvor gøy er det å se at plassene bak Johaug og Sundby domineres fullstendig av deres egne lagkamerater? Svaret er at det er verdiløs underholdning, skriver Expressens langrennsreporter Tomas Pettersson i en kommentar.

— Vi må ikke svartmale

Norges tidligere langrennssjef Åge Skinstad er ikke så bekymret for at Norge dominerer for mye i langrenn. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Norges tidligere langrennssjef Åge Skinstad er imidlertid ikke så bekymret.— Alle sponsorene til FIS er tyske, sveitsiske og internasjonale selskaper. Ingen av dem er norske. Grunnen til dét er at de synes det er billig og bra markedsføring. Det er fortsatt meget bra oppmerksomhet rundt Tour de Ski. Alt kan gå litt i svingninger. Det er kommet mange flere TV-tilbud etter hvert, og det er flere internettbaserte løsninger der folk kan se langrenn, sier han til Aftenposten.

Skinstad er nå regiondirektør i NHO Innlandet, og han sitter som Norges representant i FIS' verdenscupkomité.

— Det er veldig skummelt å svartmale. Hvis en svartmaler og gjør idretten mindre enn det den er, er det ingen som kommer løpende etter med hvitmaling. Langrenn er en idrett som er større enn det mange dommedagsprofeter skal ha det til. I Vasalopp-uka var det 50.000 startende. Det er rundt 100.000 som går de store turrennene hvert år. Vi må ikke prate ned sporten vår, men ta tak i de riktige tingene. Det er én ting som gjelder, og det er å trene mer, bedre og hardere, fastslår Skinstad.

Northug tror ikke på kvote-tiltak

Han er klar på at det ikke er noe alternativ at de norske løperne skal bli dårligere. Skinstad mener løsningen handler om kompetanseutveksling for å gjøre utlendingene bedre. Han har heller ingen tro på at verdenscupkvotene vil bli redusert i noen særlig grad, og han mener debatten om de omstridte bonussekundene i Tour de Ski er et sidespor.

— Jeg tipper at det blir en maksimalkvote på i nærheten av 15 løpere fra hver nasjon. Det var ingen som reagerte da det var 14 italienere i Toblach, eller da det var 14 sveitsere i Davos. Det er også meget positivt, fordi det betyr at de som satser der får muligheten til å gå mot de beste, sier Skinstad.

Heller ikke Petter Northug har noen tro at en redusering av antall kvoter vil få noen betydning.

— Det svinger, og det vil det også gjøre fremover. Gjennom en tiårsperiode vil det også komme andre som dominerer. Sånn er det bare, sier Northug til NRK.

Ulvang: — Ingen krise

Skinstad minner om at vi ikke må bli historieløse.

— Vi må huske på at det har vært dominerende nasjoner også før. Sverige var særdeles gode på herresiden rundt 1990, og Russland dominerte på damesiden litt tidligere. Det er heller ikke veldig lenge siden 2009, da Norge fikk én medalje i VM for damer og mange mente at det ville være helt feil å satse videre på Egi Kristiansen som trener. I 2010 var det to norske blant de 30 beste i verden på herresiden, sier Skinstad, og fortsetter:

Petter Northug tror ikke kvote-tiltak er løsningen for langrennssporten. Foto: KIM NYGÅRD

— Det at Norge er så gode nå bør vi kanskje sette enda mer pris på. Og kanskje bør også andre deler av norsk idrett se litt på hva langrenn og Norges Skiforbund har gjort for å ta vare på talenter og utvikle gode prestasjoner. Totalt sett i norsk idrett er det ikke noe problem med gode resultater. Da er det litt rart at vi bruker mye tid på å problematisere dem som er best. Men jeg håper inderlig at svenskene kommer tilbake med mange løpere og at Tyskland klarer å videreutvikle sine løpere.Skinstad peker på at 21 løpere gikk raskere enn Sundby på søndagens jaktstart, blant annet tyske Jonas Dobler. Han mener det viser at selv om Norge har en enorm bredde, skal det ikke så mye til før andre løpere blander seg inn i toppen. Han peker også på at andre nasjoner gjerne satser enda hardere i mesterskapssesonger.

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, er klar på at det ikke er noen krise i internasjonal langrenn - ennå.

–Det er overhodet ingen krise nå. Tour de Ski er veldig populært og sendes i mange land og har hatt like bra sendeflate de siste 5-6-årene. Dette er veldig attraktivt. Det man er redd for er en vedvarende norsk dominans over mange år. Det vil få økonomiske konsekvenser, sier Ulvang til VG.

Aftenpodden: Hør hva studio mener om Norges dominans