Den kaotiske situasjonen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) står høyt på dagsorden når det norske og svenske fotballforbundet er samlet inn mot mandagens privatlandskamp på Ullevaal.

De siste ukenes korrupsjonsavsløringer har bragt fotballen i vanry, og for fotballforbund verden over handler det nå om å finne veien ut av uføret.

Få timer før privatlandskampen på Ullevaal mellom Norge og Sverige var fotballtopper fra det norske og svenske forbundet samlet i sponsor BAMAs lokaler.

Jörgen Eriksson i det svenske fotballforbundet og NFF-president Yngve Hallén var mandag samlet i BAMAs lokaler i Oslo. Foto: Hanne Linnert, BAMA

Visepresident i det svenske fotballforbundet Jörgen Eriksson fastslår at FIFA-skandalen er trist for fotballens merkevare, og at omfanget av alle avsløringene har overrasket. Han er imidlertid overbevist om at det er mulig å få FIFA tilbake på rett spor.— Jeg tror dette vil føre til at vi får en åpnere og mer transparent fotballverden, med flere av våre nordeuropeiske verdier, som demokrati og åpenhet, sier Eriksson til Aftenposten.

Oppfordrer til full åpenhet om VM-stemmer

Søndag skrev Sunday Times at det egentlig var Marokko som vant avstemningen om å få arrangere VM i 2010, selv om Sør-Afrika ble utropt som vinner.

— Det er kjempetrist for Marokko, som hadde gjort en god jobb med søknaden. Jeg synes det skal være fair play når det gjelder tildeling av mesterskap. Sør-Afrika gjorde en god jobb og VM har sikkert betydd mye for fotballen der, men det beste laget skal vinne. Om det ikke var slik i dette tilfellet, er det synd, sier Eriksson.

Han mener det bør være full åpenhet rundt hvem som stemmer på hvem. Slik systemet har vært under de siste tildelingene, har stemmene fra FIFAs eksekutivkomité vært hemmeligholdte.

— Vi må våge å fortelle hvem vi stemmer på og hvorfor. Da tror jeg også det finnes muligheter for å få bort korrupsjonen, sier Eriksson.

- Flere må gå

Issa Hayatou, leder av Det afrikanske fotballforbundet (CAS) og visepresident i FIFA, har tidligere fått en reprimande fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) for innblanding i korrupsjon. Hvordan kan vi tro på relle reformer når slike personer fortsatt er høyt oppe i FIFA-systemet?

— Det er fotball vi vil holde på med. Vi vil snakke om matchen, om VM og EM, men nå må vi i stedet prate om dårlig lederskap. Derfor håper og tror jeg at vi nå får andre ledere på toppen av FIFA som tenker mer på fotballen vi elsker enn sin egen posisjon, mener Eriksson.

- Må flere i FIFA-styret gå av?

— Alle som har vært innblandet i feilaktige avstemninger og beslutninger må definitivt gå.

Sepp Blatter har sagt at han vil sitte som president frem til en ekstraordinær kongress, som trolig vil holdes om seks til ni måneder. Da toppene i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) i helgen var samlet i Berlin i forbindelse med Champions League-finalen, var gjennomgangsmelodien i diskusjonene at Blatter burde ha gått av umiddelbart.

- Hva må det svenske, norske og europeiske forbundet nå gjøre for å få reformert FIFA?

— Vi må vise hva vi har. At vi alltid er åpne, transparente og har demokratiske regler. At det er den beste mann eller kvinne som vinner ut fra det, og ikke dem som kan tilføre mest penger til noen andre.

- Det er mange forbund og konføderasjoner med ulike verdisyn verden over som skal bestemme retningen for FIFA. Hvordan skal UEFA møte den utfordringen?

— Jeg opplever at Asia og Afrika kjenner en uro for at Europa skal dominere enda mer i fotball, ettersom de synes at Europa har mest penger, de beste spillerne, de beste lagene og de fleste og beste TV-rettighetene. Det finnes en uro der, og så gjelder det for oss fra Europas side å forklare for Asia, Afrika og Sør-Amerika at det i fremtiden skal være minst like bra for dem, kanskje enda bedre. Fordi vi liker fotball. Da vil vi at hele verden skal ha de samme mulighetene til å forbedre seg som det Europa har. Jeg har ikke hørt noen i UEFA som prater om at vi skal skjære ned på bevilgningene til Asia eller Afrika, snarere tvert imot.

- Har UEFA vært gode nok på kommunikasjonen med resten av verden?

— Jeg tror at alle konføderasjonene nå innser at vi må ta tak i dette sammen for å bedre fotballens varemerke. Da må vi ikke titte på det som har vært, men se på det som kommer. Vi må hjelpe hverandre og skape en forståelse for hverandre. Det som er viktig i Afrika, er ikke nødvendigvis det som er viktig i Europa. Da må vi prate sammen og skape den innsikten for hverandre

- Finnes det en kandidat som kan bli en global leder og dra FIFA i riktig retning?

— Det er jeg helt overbevist om at det gjør.Jeg tror mange vil se et fornyet lederskap, som er mer lydhør og som ikke stiller ting opp mot hverandre. Det err blitt litt mye fronter mot hverandre, UEFA mot andre og så videre. Jeg er her fordi jeg liker fotball. Jeg tenkte på det i Zürich, en hel kongressdag uten at vi pratet om fotball..., sier Eriksson.

Han forteller at han pratet mye om FIFA-bråket med NFF-president Yngve Hallén under kongressen i Zürich, og er klar på at de nordiske landene «var helt samstemte i at vi ikke kom til å stemme på Blatter».

Til forskjell fra den svenske visepresidenten, ønsket ikke Hallén å snakke med Aftenposten om FIFA under seansen i BAMAs lokaler mandag.

Møtet der er en del av kampanjen «Eat Move Sleep» (se fakta), et samarbeid mellom BAMA, Eat og NFF for å bedre folks helse og livskvalitet gjennom konkrete tiltak og mer kunnskap.