Det var et fall som rystet en hel fotballverden.

Tre dager etter at han på selvhøytidelig vis hadde snakket om valgtriumfen som ga ham fire nye år som FIFA-president,var kameralinsene igjen rettet mot Sepp Blatter i Zürich. Denne gangen sa han det få trodde han noensinne ville si: Det var tid for å trekke seg fra presidentvervet.

Ordene markerte begynnelsen på slutten av en 17 år lang epoke på toppen av FIFA.

— Periode med ekstrem usikkerhet

Det er enkelt å se for seg at det var høy aktivitet i fotballens maktkorridorer verden over etter sjokkbeskjeden fra Sveits. Spillet om makten er i gang, og vil prege debatten frem mot den ekstraordinære kongressen som trolig blir holdt om seks til ni måneder.

— Det som kommer nå er en periode med ekstrem usikkerhet. Nå er det mange i FIFA som frykter for sine posisjoner, sier Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Arnulf mener at det ligger an til en klar konflikt mellom to store bolker av FIFA-organisasjonen.

— Dette blir en kamp mellom de såkalt regelstyrte fotballorganisasjonene, og de som er relasjonsstyrte. De relasjonsstyrte ser ikke på det som har foregått lenger opp i systemet som korrupsjon, men heller som en helt vanlig måte å få ting gjort på, forklarer Arnulf.

- - -

-------------------------------- ## — Tre nøkkelpersoner

Gabriele Marcotti er en anerkjent fotballskribent for blant andre The Times, og har fulgt utviklingen i FIFA tett gjennom mange år.

Han mener tre menn peker seg ut som nøkkelpersoner når FIFA-kortene nå skal stokkes om: Michel Platini, Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah og Issa Hayatou.

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. Foto: NTB scanpix

— Hvis Sjeik Ahmad eller Platini bestemmer seg for å stille til valg, tror jeg ingen andre kandidater fra Europa eller Asia vil stille. Man trenger en kandidat som kan få Afrika om bord, eller som er sterk nok til å vinne uten Afrikas støtte. Det siste er veldig vanskelig, forklarer Marcotti.Afrika er den konføderasjonen med flest medlemmer, og i FIFA-verden betyr det makt. Med Hayatou som en sterk leder har Afrika stemt som en samlet blokk under presidentvalg, og støtten her har vært helt avgjørende for at Blatter har holdt ut i 17 år på toppen av FIFA-haugen.

Mener UEFA må nærme seg verden

I FIFA-historien står 1974 som et tydelig vendepunkt. Da overtok brasilianske João Havelange makten i FIFA. Siden er tyngdepunktet i FIFA blitt flyttet vekk fra Europa.

Konføderasjonene og forbundene verden over vil være livredde for at tyngdepunktet flyttes tilbake, og at de vil tape makt og penger på et presidentskifte. Kursen for FIFA skal de neste månedene stakes ut i et farvann fullt av egeninteresser og politisk manøvrering.

— Det er en stor utfordring. UEFA representerer historisk sett de rike, og det er et syn som er vanskelig å endre på, sier Marcotti.

— I dag har UEFA ingen kandidater som kan bli en global leder for FIFA. UEFA liker å fremstille seg selv som et bilde på sunn fornuft og gjennomsiktighet, men de har ingen leksjoner å gi noen i fotballverden, fastslår den anerkjente fotballskribenten Philippe Auclair i radioprogrammet «Off The Ball».

— UEFA må nærme seg verden, og gå inn i konstruktive samtaler for å bygge en demokratisk, sterk organisasjon som alle kan identifisere seg med og være stolte av, sier Per Ravn Omdal, tidligere styremedlem i UEFA og FIFA.

Blatter skal tvinge gjennom reformer

Samtidig som spillet om en ny president foregår i kulissene, fotballtopper etterforskes for korrupsjon og tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022 granskes, skal Blatter forsøke å tvinge frem reformer.

GIR SEG: Sepp Blatter trakk seg tirsdag kveld som FIFA-leder. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/Files/NTB scanpix

Det handler om aldersgrenser for styremedlemmer, etiske gjennomganger av kandidater for styret og komiteer samt mer gjennomsiktighet i organisasjonen. Lykkes Blatter med å innføre disse reformene, håper han å forlate FIFA-tronen med et godt ettermæle.— Blatter bryr seg om sin plass i historien. Han vil ikke bli husket som en som ble tvunget til å trekke seg, påpeker Gabriele Marcotti.

Jan Ketil Arnulf spår et kaos i månedene som kommer, men han tror det er liten sjanse for FIFA faller helt fra hverandre.

— Det var jo hovedgrunnen til at Blatter klarte å holde makten så lenge: Et kaos som fungerer er bedre enn ingenting, fastslår professoren.