Et utvalg i FIFA har satt kriteriene for hva som skal til for en ny avstemning om fotball-VM i 2018 og 2022 etter korrupsjonsanklagene den siste tiden.

De siste ukene har etterforskning gjort av sveitsisk og amerikanske politi opprullet mulig korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Blant annet er det mistanke om bestikkelser rundt tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Søndag kom FIFAs revisjonskomité med en uttalelse.

– Ville det vært bevis om at tildelingen til Russland og Qatar var gjort kun på grunn av kjøpte stemmer, ville tildelingen bli annullert. Dette har ikke blitt bevist, sa styreformannen i komiteen, Domenico Scala.

Putin kalte USAs involvering «merkelig»

Onsdag kom nyheten om at FBI hadde begynt å etterforske tildelingene av VM i 2018 og 2022.

Russlands president Vladimir Putin har gått hardt ut mot FBI-etterforskningen.

– Dette er nok et forsøk fra USA på å utøve sin makt over andre stater, sa Putin før presidentvalget.

– USA har ingen ting de skulle sagt, siden ingen av de arresterte er amerikanske statsborgere. Det hele ser i beste fall svært merkelig ut, fortsatte han.

Qatar kjemper videre

Qatars fotballpresident Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani har på sin side varslet at landet vil kjempe for å beholde mesterskapet.

Spekulasjonene rundt Qatars VM-søknad har herjet siden landet fikk ble tildelt mesterskapet desember 2010. Allerede i juni 2014 hevdet avisen Sunday Times at de hadde dokumentasjon på at FIFA-toppen Mohamed Bin Hammam hadde utbetalt store summer for å sikre at VM skulle bli tildelt Qatar.

FIFA-president Sepp Blatter har alltid vært klar på at verdensmesterskapene ikke vil bli flyttet. Nå som Blatter har varslet sin avgang, er det imidlertid mer usikkert hva som vil skje med mesterskapene.

En nøkkelperson i en eventuell kuvending i VM-tildelingene vil naturligvis den nye FIFA-presidenten bli. Vedkommende vil bli valgt på en ekstraordinær generalforsamling, som trolig vil finne sted etter nyttår.

Frem til det tidspunktet fortsetter Blatter som president.