Sepp Blatter har gått av som FIFA-presidenten, men fortsatt står det mye på spill.Vil Blatter bli dratt inn i korrupsjonsskandalen FBI og sveitsiske myndigheter ruller opp, eller vil FIFA-presidenten få pensjonere seg med rent rulleblad?

Nå kommer den britiske avisen The Telegraph med opplysninger som potensielt kan bidra til å felle Blatter.

Det dreier seg om beløpet på 10 millioner dollar (rundt 79 millioner kroner etter dagens kurs) som ble overført fra det sørafrikanske fotballforbundet — via FIFA - og til fotballføderasjonen i Nord- og Mellom-Amerika og Karibien (CONCACAF).

Avisen viser til en e-post fra 2007, først trykket i den sørafrikanske avisen Sunday Times, der FIFAs generalsekretær Jerome Valcke antyder at Blatter visste om utbetalingen. I tillegg til Blatter, er Sør-Afrikas daværende president Thabo Mbeki nevnt i e-posten, som ble sendt til en sørafrikansk minister.

Dette står i e-posten fra Valcke:

— Kjære minister Moleketi. Det er noen uker siden jeg sendte deg det vedlagte brevet. Jeg har aldri mottatt en bekreftelse, og viktigere: Jeg vil vite når overføringen kan gjøres. Dette er basert på en diskusjon mellom FIFA og den sørafrikanske regjeringen og også mellom vår president (Sepp Blatter, journ. anm.) og president Mbeki.

FIFA: - Informasjon, ikke involvering

Det har vært skriverier om den nevnte utbetalingen i aviser over hele verden de siste dagene. FIFA hevder imidlertid at eposten ikke beviser at Valcke og Blatter var involvert i utbetalingen.

— Den referer helt enkelt til en oppdatering gitt fra den daværende presidenten i Sør-Afrika til FIFA-presidenten om Sør-Afrika-regjeringens formelle henvendelse, sier en talskvinne til The Telegraph.

Valcke nevner altså en «diskusjon» mellom Blatter og Mbeki i e-posten, men skriver ikke i klartekst at dette dreide seg om utbetalingen.

— Det innebærer informasjon, ikke involvering, sier FIFA-talskvinnen.

FIFA har hele veien prøvd å distansere deres øverste ledelse fra utbetalingen. Tidligere har det også kommet frem et brev som beviser at Valcke visste om utbetalingen.

Det foreligger imidlertid ikke dokumentasjon som beviser at FIFA visste at pengene ble brukt som bestikkelse.

Beløpet gikk rett i Warners lomme

Den offisielle forklaringen av millionbeløpet er at det var øremerket et prosjekt for å støtte den afrikanske diasporaen i Karibien, altså et velferdsprosjekt.

FORKLARER SEG: Tidligere FIFA-topp Jack Warner på et møte i Trinidad og Tobago onsdag. Foto: Photo/Anthony Harris/NTB scanpix

Søndag skrev imidlertid BBC at daværende CONCACAF-president Jack Warner slettes ikke hadde brukt pengene på et velferdsprosjekt, men snarere brukt det på personlige investeringer.Det har også vært spekulert rundt hvorvidt Sør-Afrika svidde av millionsummen for å kjøpe stemmer fra Warner, i sammenheng med budprosessen før landet ble tildelt fotball-VM i 2010. Det sporet skal også ha vært fokus i FBIs etterforskning.

Uansett er de to brevene fra Valcke potensielt svært ubehagelige for FIFAs øverste ledelse.

Sepp Blatter skal i utgangspunktet ha undervurdert omfanget av etterforskningen av organisasjonen. Når det gikk opp for han, var det en medvirkende årsak til at han valgte å gå av, ifølge en artikkel nyhetsbyrået Bloomberg publiserte lørdag.