Skandalene rundt FIFA ser ikke ut til å få noen ende etter at FBI startet etterforskning av det internasjonale fotballforbundet i slutten av mai.

Spesielt fokus i det siste har en pengesum på 10 millioner dollar (rundt 80 millioner kroner) fått, og om den dreier seg om bestikkelser i forbindelse med at Sør-Afrika ble tildelt VM i 2010. Penger skal ha blitt sendt fra FIFA på vegne av det sørafrikanske fotballforbundet i 2008 til konti kontrollert av tidligere CONCACAF-president Jack Warner.

CONCACAF er fotballforbundet for Nord— og Mellom-Amerika.

Den offisielle forklaringen er at pengene skulle brukes til et veldedighetsprogram for den afrikanske diasporen i Karibien, altså til å hjelpe fattige mennesker av afrikansk opphav og bidra til å bevare deres kulturarv.

I dag melder imidlertid BBC at de har sett bevis på at den omstridte pengesummen har gått til Warners personlige bruk. Blant annet uttak, personlige lån og til hvitvasking.

72-åringen, som er en av dem som er under etterforskning av FBI, har benektet alle anklager.

Revisor nekter å kommentere

BBC mener imidlertid at deres opplysninger viser at millionbeløpet slettes ikke ble brukt på et utviklingsprogram, men heller ble forvaltet ene og alene av Warner.

Ifølge BBC skal halvparten av beløpet på 10 millionar dollar ha endt opp hos butikkjeden JTA Supermarkets i Trinidad.

Kjedens direktør Carl Mack bekrefter overfor Trinidad Express at selskapets revisor, Kenny Rampersted, gjennomførte valutakjøp på vegne av Warner.

Rampersted skal ifølge avisen ha gjennomført alle Warners investeringer på valutamarkedet, og han jobbet også som FIFA-toppens revisor.

Rampersted nekter selv å kommentere opplysningene overfor Trinidad Express.

— Det er en tragedie

I tillegg til beløpet overført til JTA Supermarkets, skal 1,6 millioner dollar (ca. 12,5 millioner kroner etter dagens kurs) ha blitt brukt til å betale ned på Warners personlige gjeld.

Overfor BBC uttrykker Trinidad og Tobagos sportsministeren Brent Sancho skuffelse over Warner.

— Han må bli straffet, han må svare på alle disse spørsmålene, sier Sancho.

— Jeg er sønderknust, fordi mye av pengene skulle ha blitt brukt på fotball, til utviklingen av at barn spiller idretten. Det er en tragedie, fortsetter han.

Brev dro FIFA-ledelsen inn i saken

Saken om millionutbetalingen til Warner kan være ett av sporene som vil vise seg å bli mest skadelig for FIFA.

Tirsdag la nemlig nyhetsbyrået AP frem informasjon som kobler FIFA direkte til millionbeløpet. Nyhetsbyrået hadde fått tilgang på et brev som tydet på at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke hadde visst om pengeoverføringen.

Det sørafrikanske forbundet ba FIFA om at ti millioner dollar skulle trekkes fra organisasjonskomiteens budsjett, og overføres til CONCACAF.

Det spekuleres rundt hvorvidt Sepp Blatter (til venstre) og Jerome Valcke (til høyre) visste om pengeoverføringen fra Sør-Afrikas fotballforbund til Warner. Foto: NTB SCANPIX

Brevet til FIFA var adressert til nettopp Jerome Valcke. Timingen var elendig for FIFA, som tidligere samme dag hadde garantert at Valcke ikke hadde noe med saken å gjøre i en pressemelding.Senere samme dag trakk Sepp Blatter seg, men det er usikkert om det var avsløringene rundt millionbeløpet som var avgjørende for beslutningen.

Lørdag skrev nyhetsbyrået Bloomberg at det snarere var press fra sponsorer, med Coca-Cola i første rekke, som bidro sterkt til Blatters plutselige og overraskende avgang.

Sveitseren sitter som FIFA-president ut året, før en ny leder skal velges på en ekstraordinær generalforsamling på nyåret.