Sepp Blatter overrasket alle ved å annonsere sin avgang tirsdag. Sepp Blatter overrasket alle ved å annonsere sin avgang tirsdag. Foto: AP

Bloomberg avslører: Alvorspraten som gjorde at Blatter trakk seg

Det amerikanske nettstedet mener å sitte på informasjon som forklarer den sjokkerende beslutningen.

FIFA-president Sepp Blatter sjokkerte en helt fotballverden da han annonserte sin avgang på en pressekonferanse tirsdag, få dager etter seieren i organisasjonens presidentvalg.

Spekulasjonene om hvorfor 79-åringen tok valget nå har herjet i mediene verden over de siste dagene. Nå hevder nyhetsbyrået Bloomberg at de sitter på informasjon som forklarer avgangen.

Ifølge nettstedet skal Blatter ha undervurdert misnøyen innad i FIFA-organisasjonen, omfanget av FBI-etterforkningen av FIFA og sponsorenes ubehag over situasjonen.

Alt dette gikk opp for sveitserien i løpet av helgen etter valgseieren, og en alvorsprat med en nær støttespiller skal også ha fått Blatter til å helle mot å gå av.

Coca-Cola-brev

FIFAs sponsorer ha lagt stort press på 79-åringen.

En av FIFAs største sponsorer, leskedrikkgiganten Coca-Cola, skal ha sendt et brev med «streng ordbruk» til Blatter etter at flere FIFA-topper ble arrestert onsdagen før valget.

Selskapet publiserte en pressemelding etter arrestasjonene der de oppfordret FIFA til å se nøye på problemene.

Etter Blatters valgseier fulgte de opp med nok en uttalelse.

— FIFA må nå se muligheten til å vinne tilbake tilliten som er tapt. Vi oppfordrer FIFA til å iverksette konkrete tiltak for å bekjempe problemene som har kommet frem på en rask og åpen måte, het det.

Det er imidlertid det konfidensielle brevet fra leskedrikkselskapet som skal ha hatt sterkest innvirkning på Blatter.

I brevet skal det igjen ha blitt oppfordret til handling, samt et ønske om at FIFA redegjorde for hvordan de ville takle problemene.

Assistent røper samtale

En av Blatters assistenter, som ønsker å være anonym, røper overfor Bloomberg en samtale med Blatter like før presidenten trakk seg.

— Jeg har aldri løyet til ham, så min anbefaling var at han burde gå av, fordi dette ikke ville bli bedre, sier assistenten, som hadde trodd at Blatter ville nekte å lytte til rådet.

— Til min store overraskelse svarte han at han hadde tenkt på det hele helgen, fortsetter assistenten.

— Valgresultatet sjokkerte ham

Blatter fikk 133 av 209 stemmer i FIFA-valget, der Prins Ali fra Jordan var den andre kandidaten. Ifølge assistenten sitert av Bloomberg skal valgresultatet skal ha «sjokkert» Blatter, og spilt en sterk rolle i FIFA-presidentens beslutning om å gå av.

På pressekonferansen tirsdag antydet Blatter at manglende støtte fra FIFA-organisasjonen bidro til beslutningen.

— Mandatet mitt støttes ikke av alle i fotballen, sa Blatter og la til at han «ikke hadde støtte verden rundt blant supportere, spillere og klubber».

Videre snakket Blatter om sin kjærlighet for organisasjonen han nå forlater.

— De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med denne flotte idretten fotball og FIFA. Jeg har grundig vurdert mitt embede som FIFA-president. Jeg elsker FIFA mer enn noe annet og ønsker kun å gjøre det beste. Jeg stilte til gjenvalg fordi jeg trodde det var det beste for fotballen, sa sveitseren.

Blatter skal sitte som FIFA-president til en ny president velges på en ekstraordinær generalforsamling etter nyttår.