KAN NÅ MESTERLIGAEN: Åge Hareide og Malmö må vinne returkampen mot Ronny Deilas Celtic i kveld. KAN NÅ MESTERLIGAEN: Åge Hareide og Malmö må vinne returkampen mot Ronny Deilas Celtic i kveld. Foto: Digitalsport

Sjekk Hareide og Malmös monsterinntekter

Med seier mot Celtic vil Malmö FF ha spilt inn en halv milliard kroner på drøyt år ett år.

MALMÖ (Aftenposten): Én ting er det sportslige. Men det økonomiske som står på spill når Malmö og Celtic skal avgjøre hvem av de to klubbene som får smykke seg med gruppespillet i Champions League senere i høst, er også av stor betydning.

Til Aftenposten forteller svenskenes norske trener at med avansement til gruppespillet også i år, vil Malmö FF ha spilt inn 500 millioner kroner på over et år til klubbkassen.

— Viktigere i fjor

Medregnet da er spillersalgene som kom som et følge av klubbens innsats i den gjeveste klubbturneringen i fjor.

— Det var nok mer viktig for klubben at vi kvalifiserte oss i fjor. Både med tanke på det fotballmessige, men også økonomisk. I fjor måtte vi gjøre noe som vi aldri før hadde gjort. Nå har vi klart det en gang, og jeg tror spillerne er mer avslappet i forhold til det i år. I år har vi uansett Europa League å falle tilbake på, og det er også et sted vi kan høste erfaringer og mer enn gjerne deltar i. Men vi vil være i det gjeveste selskapet, og det er Champions League, sier Åge Hareide.

Stor forskjell på EL og CL

Økonomisk er det stor forskjell på Europa League og Champions League. Etter at alle utgifter er trukket fra, sitter klubben igjen med rundt 140 millioner kroner netto ved å kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League. Til sammenligning er tallet rundt 30 millioner kroner i Europa League.

Så kommer inntekter fra billettsalg, premiepenger fra UEFA, økte sponsorinntekter, salg av supportereffekter og eventuelt andre inntekter. Åge Hareide sier han har vanskelig for å beskrive hvordan det vil være å gjenta bragden fra i fjor da laget skjøt seg til gruppespillet i Champions League.

— Å spille i Champions League er fantastisk. Det er derfor vi er så sultne på å klare det også. Kampene mot Atlético Madrid og Juventus i fjor ga oss veldig mye. Både erfaring og utvikling. Også ble nesten hele laget kjøpt opp etterpå også, noe som ga oss enda mer penger i kassa. Så ved salg av spillere og to ganger inn i Champions League vil ha spilt inn en halv milliard på litt over et år, sier Hareide.

Mistet ti spillere

Mange av spillerne fra i fjor forsvant videre. Veldig mange. Ti spillere er borte sammenlignet med laget i fjor. Denne listen fra NTB forteller det meste: mil Forsberg (Leipzig), Isaac Kiese Thelin (Bordeaux), Ricardinho (FK Qabala), Markus Halsti (DC United), Magnus Eriksson (Brøndby), Matias Concha (lagt opp), Simon Thern (Heerenveen), Erik Johansson (Gent), Robin Olsen (PAOK) og Filip Helander (Hellas Verona).

Men det er ikke bare pengene for å kvalifisere seg til Champions League som bidrar til klubbøkonomien. Som du ser av oversikten under, gir det klubben solide inntekter både ved seier og uavgjort i gruppespillet.