MØTES IGJEN: Ronny Deila og Åge Hareide kjemper for en plass i Mesterligaen med sine klubber. MØTES IGJEN: Ronny Deila og Åge Hareide kjemper for en plass i Mesterligaen med sine klubber. Foto: NTB scanpix

Duell verdt 300 millioner

Tidenes norske trenerduell finner sted i Malmö i kveld.

– Det eneste jeg er redd for er at mange tror det blir lett, fordi vi har gjort det før, sier Åge Hareide.

Malmö-trener Hareide mot Ronny Deila og Celtic i den avgjørende duellen om hvem som sikrer seg plassen i det forjettede land, gruppespillet i mesterligaen, er trenerduellen som overgår det meste i norsk fotball.

Ståle Solbakken og hans FC København beseiret Nils Arne Eggen i Parken i 2010, men nå er gevinsten doblet for laget som kommer seierrik ut på Swedbank Arena. Med TV-bonuser og inntekter fra tre hjemmekamper i gruppespillet, ligger gevinsten på ca. 300 millioner kroner.

Svimlende summer for skandinaviske klubber, og en mulighet til å sikre Malmö inntekter de ellers kun kan drømme om.

Rutinerte Hareide er imidlertid mest opptatt av å fokusere på det som det er mulig å gjøre noe med, etter at den første kampen endte med 3-2-seier til Celtic. I forrige runde vant Malmö 3-0 hjemme mot Red Bull Salzburg etter tap 0-2 borte, og det var det samme laget som ble slått da Hareide og Malmö sikret seg retten til gruppespillet for ett år siden. etter en thriller av de sjeldne på Swedbank Arena.

Pisket frem

– Vi har klart det tidligere, og vi må gjøre det igjen. Celtic kommer til å forsvare seg med nebb og klør, og samtidig satse på kontringer. Det blir mer vrient nå enn for ett år siden, for nå møter vi et lag som er bedre til å forsvare seg. Samtidig må publikum ikke ta det for gitt at vi skal fikse dette. Vi skal bli pisket frem av publikum, men ikke så mye at vi går oss vill og blir forvirret, sier en kamplysten Åge Hareide.

Bankmannen fra Sunnmøre vet at det er snakk om enorme summer for vinneren, men 61-åringen vil ikke høre noe om gevinsten som eventuelt venter, og er opptatt av å stable på beinene et Malmö-lag som kan score nok til å sende Celtic til europaligaen.

Siden suksessen for ett år siden som resulterte i at Malmö fikk måle krefter med storheter som Juventus, Atlético Madrid og Olympiakos, har Hareide bygget et nytt lag.

Kjøpt for 120 millioner

– Etter mesterligaspillet har vi solgt spillere for 120 millioner kroner. Det at vi henter relativt unge spillere, og så selger dem videre med betydelig gevinst, er eneste måten å bygge noe som kan gjøre at vi hevder oss mot de aller beste i Europa. Oscar Lewicki (23), Vladimir Rodic (21), Felipe Carvalho (21) og Andreas Vindheim (20) er alle spillere i den kategorien, typer som vi senere kan komme til å tjene gode penger på. Erfaringen viser at det er enklere å få en god pris for spillere som allerede har vist seg frem i mesterligasammenheng, sier Åge Hareide som kun hadde positive erfaringer å ta med etter gruppespillet for ett år siden, selv om den sydsvenske klubben endte sist i gruppen med fire poeng.

– Vi tok med oss intensiteten fra mesterligaspillet og ble bedre i serien i fjor høst. Nå håper vi på litt av den samme effekten, sier Hareide.

Etter en ujevn start på sesongen, har Malmö gradvis nærmest seg teten de siste ukene. Ikke minst viste laget sin klasse da de slo topplaget IFK Göteborg, men snublet sist lørdag da det ble 0-1-tap borte mot et annet Göteborg-lag, Häcken.

Europa-effekt

Nå er Allsvenskan glemt, for Malmö syder og koker foran prestisjeoppgjøret mellom en svensk og skotsk gigant med rike europacuptradisjoner.

– Kamper i europacupene har en helt spesiell betydning for Malmö-fansen. Derfor tror jeg ikke Celtic helt vet hva som venter dem. Det er et helt spesielt trykk hjemme på Swedbank. Stemningen i oppgjøret mot Red Bull Salzburg i fjor var rett og slett magisk. Nå håper vi noe lignende kan skje mot Celtic, sier Hareide.

Tidligere Brann-back Andreas Vindheim blir å finne på benken, men Malmö kan glede seg over å ha kaptein Markus Rosenberg tilgjengelig igjen etter karantene sist.

– Vi er et mye bedre lag med Markus på plass. Han er både en leder og en god angriper som gir laget en ekstra dimensjon, mener Hareide som selv husker tiden da Malmö først yppet seg i Europa.

Bob Houghton ledet laget helt til finalen i den aller gjeveste europacupen i 1979, men en scoring signert Trevor Francis sørget for at Nottingham vant München-finalen 1-0. – Vi har to spillere fra det laget som jobber i ungdomsavdelingen, og en annen av finalistene, Staffan Tapper, er også tilknyttet klubben. De snakker aldri om hvor gode de var den gang, og er kun opptatt av å bidra med noe positivt for klubben. Deres bidrag har en forsterkende effekt for miljøet i klubben, sier Åge Hareide som har opplevd sin mest spennende tid som klubbtrener i godt moden alder.

Lot seg lokke

– Jeg hadde en sivil jobb i Molde jeg trivdes godt i da Malmö tok kontakt etter at Rikard Norling ga seg. Jeg kjente flere av dem som var sentral i klubben, og jeg følte jeg kom til en organisasjon der det meste var på stell. Nå er jeg fast ansatt og stortrives. Fotball handler også om tilfeldigheter. I 2008 var jeg en keepertabbe fra å føre Norge til EM-sluttspillet. Nå er det små marginer igjen som kan avgjøre om det blir suksess eller ikke.

– Vi viste mental og fysisk styrke ved å komme sterkt tilbake etter at Celtic tok en tidlig 2-0-ledelse. Den kampen avslørte at vi var fysisk overlegne, og jeg håper at vi nok en gang kan finne den intensiteten hjemme som gjør at vi går til gruppespillet, sier Hareide, vel vitende om at det ikke er hverdagskost at Malmö taper på eget gress i kvalifiseringssammenheng.

Ni hjemmekamper i kvalikspill uten baklengs, og elleve uten tap, er en solid ballast å ta med seg foran møtet med den skotske tradisjonsklubben.

Vis fakta ↓
Fakta: