• Artikkelen stod på trykk i Aftenposten 9. juni 1998.

PARIS: Fotballpresident Per Ravn Omdal var en slagen mann i går. Nesten like utslått som presidentkandidat Lennart Johansson. Det for dem så utenkelige hadde skjedd, sveitseren Sepp Blatter overtar sjefsstolen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) etter Joao Havelange.

111 av de stemmeberettigede ville ha kontinuitet og Blatter, bare 80 ønsket Johansson og hans vyer om demokrati og solidaritet. Resultatet krevde egentlig ny valgomgang siden ingen fikk to tredjedelers flertall, men UEFA-presidenten ga opp før man kom ordentlig i gang med ny avstemming.

Bestikkelser?

— Jeg vil ikke spekulere på hvorfor de sikre stemmene forsvant. Uten bevis vil det være uklokt å uttale seg om det. Men dere kan jo fritt spekulere, sa den svære svensken som ble jekket ned flere hakk i løpet av noen få minutter inne i Salle Equinoxe like ved det internasjonale pressesenteret i Paris.

Spekulasjonene startet allerede søndag kveld da ryktene om konvolutter med ti-tusenvis av dollar til «trengende» delegater begynte å florere. Dette skremte Johansson-klanen så mye at de foreslo at man skulle avvike fra FIFAs egne regler under selve avstemmingen:

Det heter seg at valget på president er hemmelig og skal utføres av én fra hvert medlemsland. Det nye forslaget gikk ut på at alle tre som representerte sitt land måtte være med inn i stemmelokalet for å hindre individuelle krumspring. Forslaget ble elegant debattert ihjel av en rekke representanter godt støttet av Joao Havelange.

Dermed vet selvsagt ingen hvem som stemte på hvem, og det vil neppe komme for en dag om de påståtte konvoluttene noensinne har eksistert.

Arroganse

Det som er lett å fastslå er den sterke skepsis som fantes før valget om at Europas innflytelse ville bli altfor sterk dersom UEFA-president Johansson klatret på toppen av det enorme fotballfjellet.

Europeernes «oss alene vite», og «det er vi som har pengene» har både skremt og irritert resten av verden.

Dette har ikke vært så fremtredende i Johanssons valgkamp, men det er et historisk faktum ingen kan komme bort fra.

Afrika sviktet

Johansson hadde nok støtte fra det meste av Europa, men stemmene man regnet med fra Afrika var adskillig færre enn forventet. Lederen av Det afrikanske forbundet (CAF), Issa Hayatou støttet Johansson aktivt, men CAF-landene fulgte ikke Hayatou blindt. I både Øst-, Sentral— og Sør-Afrika var det Blatter som ble foretrukket.

Sist, men ikke minst, hadde Blatter støtte fra «Far sjøl», Joao Havelange som i går takket av etter 24 suksessfulle år som president. Brasilianeren overtok et verdensforbund som var på konkursens og oppløsningens rand, men som nå har milliardoverskudd og en lys fremtid takket være de stadig økende sponsor- og TV-inntektene.

Sepp Blatter har vært Havelanges sterkeste støttespiller i 23 år. Sveitseren kjenner alle som er verd å kjenne, og profitterte selvsagt på det.

For Sverige ble det nok en nedtur i en viktig internasjonal avstemming. La oss bare sitere kollega Mikael Nilsson i Göteborg-Posten:

— Nå har vi bare en linjemann igjen i dette mesterskapet...

Fakta

Den nye FIFA-presidenten

Navn: Joseph "Sepp" Blatter

Født: 10. mars 1936 i Visp, Sveits

Familie: Skilt, en datter

Bor: I Zollikon utenfor Zürich

Sivil karrière: Sportsjournalist i Walliser Lokalzeitung, PR-sjef for Valais turistforening, pressesjef i det sveitsiske idrettsforbundet, direktør i et klokkefirma.

Idrettskarrière: Fotballspiller i den beste amatørdivisjonen i Sveits for FC Salgesch

Karrière som idrettsleder: Generalsekretær i det sveitsiske ishockeyforbundet i 1964, direktør for FIFAs utviklingsprogram, teknisk direktør i FIFA og generalsekretær siden 1981. President for Sions søkerkomité for vinter-OL i 2006.