MOSKVA (Aftenposten): — Jeg føler meg helt forferdelig når jeg tenker på det, sier Vjatseslav Fetisov (58) til Aftenposten. En av verdens beste ishockeyspillere gjennom tidene snakker ikke lenger om hockey – men om russisk doping.

Dette er situasjonen i russisk idrett akkurat nå:

  • Et OL i Rio om tre måneder muligens uten russiske utøvere.

  • Russiske friidrettsutøvere er utestengt fra konkurranse.

  • En gigantisk dekkoperasjon under vinter-OL i Sotsji i 2014 for å bytte ut mistenkelige prøver med rene.

  • En mengde utøvere med positive dopingtester etter bruk av hjertemedisinen Meldonium.

  • Dopinglaboratoriet i Moskva mistet sin akkreditering.

  • Ryktet til russisk idrett er nesten ødelagt.

Den tidligere idrettsministeren og en av verdens beste ishockeyspillere gjennom tidene, Vjatseslav Fetisov, går fra smil til gravalvor når vi skifter emne fra ishockey til doping.

- Vi hadde også problemer

— Jeg ga videre en god organisasjon. Jo, vi hadde problemer da også, men ikke i et slikt omfang vi ser nå, sier han og rister på hodet.

Vi sitter på den eksklusive restauranten La Prima i Bolshaya Dmitrovka-gaten i sentrale Moskva. Fetisov, som var idrettsminister mellom 2002 og 2008, blir gjenkjent av alle. De siste åtte årene har han hatt tittelen Senator og sittet i landets overhus. Han er venn av Vladimir Putin og har bare noen dager før vårt møte spilt oppvisningskamp i Sotsji med presidenten og en rekke andre kjente russere.

Fetisov var ekstremt viktig i arbeidet for at Sotsji skulle få vinter-OL i 2014. Nå kan lekene, som han kaller de beste vinterlekene noen gang, i stedet bli husket som tidenes skandale-OL.

Grigorij Rodtsjenkov, tidligere leder for dopinglaboratoriet i Moskva har, etter at han flyktet til USA, fortalt amerikanske medier om hvordan prøver som kunne være positive, ble byttet ut med ren urin om nettene i Sotsji. Ifølge Rodtsjenkov var minst 15 russiske medaljevinnere dopet.

Ny, russisk dopingskandale:

Vjatseslav Fetisov er en legende i russisk idrett. Foto: Roald, Berit

Vil se bevisene

Akkurat den historien vil ikke den tidligere idrettsministeren tro så mye om før han ser bevisene.

— Kommer bevisene frem, så vil det være skammelig. Men jeg vil se bevisene før jeg vil si noe mer.

— Jeg har alltid vært opptatt av at vi skal følge reglene. Derfor satte jeg antidoping på programmet da jeg ble minister. Jeg har hatt flere posisjoner i WADA (Verdens antidopingbyrå), og har stor tiltro til dem fremdeles. I WADA finnes ingen fordommer mot Russland. De straffer ingen uten grunn, slår Fetisov fast.

- Det henvises noen ganger fra russiske ledere om konspirasjoner mot Russland?

— Noe må de jo si.

Hans etterfølger som idrettsminister Vitalij Mutko skrev bare for noen dager siden et brev, publisert i Sunday Times, der han beklaget alle dopingskandalene i Russland. «Vi skammer oss over dem, men en eksklusjon av Russland vil være urettferdig og uforholdsmessig», var hovedbudskapet hans.

Fetisov er enig:

— De kan ikke straffe noen som ikke har gjort noe galt. Jeg er imot kollektiv straff. Dette er kommunistisk ideologi, ikke noe som skal skje i dag. Hvorfor skal noen betale for at andre har gjort noe galt? spør Fetisov og legger skylden på elendige ledere og dårlig kommunikasjon:

— Lederne skal være så profesjonelle at de sørger for at man ikke havner i en slik situasjon. Ta for eksempel alle tilfellene med Meldonium. Stoffet var på WADAs overvåkingsliste i to år før det ble forbudt helt. For meg er det enkelt: Er Meldonium på en slik liste, så kan man ikke gi det til utøverne. Stopp med én gang! Sportsministeriet skal passe på at utøverne ikke havner i en slik situasjon. Det er vanstyre, slår Fetisov fast uten å peke på noen ansvarlige enkeltpersoner.

Russisk stjerne:

Ikke etter planen

I et intervju med Aftenposten i 2009, like etter at han hadde gått av som idrettsminister, sa han dette om russisk idrett:

— Jeg ble hentet tilbake fra USA for å bygge opp russisk idrett. Selv om vi langt fra er kommet i mål enda, så har vi fått gjort enormt mye. Det brukes i dag 20 ganger så mye på idrett blant barn og unge, som da jeg overtok som idrettsminister. Det er ingen som lenger er i tvil om hva vi vil. Vi skal bygge opp russisk idrett til å bli best i verden. Det skal vi bli gjennom en målrettet satsing på ren idrett.

Det har ikke helt gått etter den planen.

- Hvilken politisk oppgave brenner du mest for?

— Jeg vil at alle barn i dette landet skal få en sjanse til å bli suksessrike, både i sport og ellers i livet. Idretten er blitt prioritert i dette landet etter at jeg kom tilbake fra USA. Vi bruker idretten for å få de unge vekk fra alkohol, narkotika, kriminalitet.

Vladimir Putin viste stor interesse for det russiske hockeylaget i Sotsji-OL i 2014. Foto: RIA Novosti

Fikk nye dekk av VIF-spiller

Fetisov er profesjonell, men det er lett å se at humøret stiger når vi snakker ishockey. Da vi viser ham et oppslag i Aftenposten fra 1988 med et bilde av ham og den tidligere Vålerenga-spilleren Frank Vestreng, smiler han bredt.

Avisoppslaget ble til på banketten etter at Russland på vei til OL i Calgary hadde spilt treningskamper mot Norge. Noen måneder tidligere hadde de to blitt kjent da Fetisovs klubb CSKA Moskva spilte europacup i Oslo mot blant andre Vålerenga.

Vjatseslav Fetisov med VM-trofeet fra mesterskapet på hjemmebane i 1986. Foto: Jan Collsiöö

— Jeg husker ikke så mye av de kampene. Det ble over 1800 kamper fordelt på 23 sesonger. Men jeg husker Vestreng godt, at han hjalp meg med å skaffe dekk til min Mercedes. Jeg var en av de første i Sovjet som hadde en slik Mercedes. Den var brukt, og jeg fikk ikke tak i dekk til den i Moskva. Da Russland vant VM i Minsk i 2014, ga presidenten alle spillerne hver sin Mercedes S-klasse. De behøver ikke få dekk fra Norge nå.- Ifølge reportasjen fra den gang kjøpte du også TV og videospiller i Oslo.

— Ja, det var vår business. Å kjøpe på reise og selge hjemme.

- Kjenner du noen av dagens norske spillere?

— Nei.

- Ikke hørt om Patrick Thoresen som spilte for SKA St. Petersburg forrige sesong?

— Å, beklager. Selvsagt har jeg hørt om ham. Han ble russisk mester to ganger, vet jeg. En virkelig toppspiller, sier mannen som også var en av hovedmennene bak da russerne startet KHL, en liga som skulle konkurrere med nordamerikanske NHL. Ligaen har blant annet et lag fra Finland og nylig ble et svensk lag presentert.

Mener det er kampanje mot Russland:

Slik blir Norge bedre

— Dere må få dere et lag i KHL. Jeg vet at det ble forsøkt å få inn et lag fra Oslo (Vålerenga), men ledelsen i det nasjonale forbundet var ikke veldig positive. De tenker ikke på det store bildet. Noen tenker for smått. De første årene kunne det vært halvparten spillere fra Norge, resten fra andre deles av verden. Ville norsk ishockey blitt bedre? Ville landslaget deres blitt bedre? La dem spille mot de beste i Europa. Det er ikke så lett å vokse bare ved å spille i den nasjonale ligaen.

- Er det riktig at det var du som lærte president Putin å gå på skøyter?

— Jeg var minister, og jeg snakket mye med ham om å lære å gå på skøyter. Jeg tok med drakt og annet hockeyutstyr til ham. En dag bestemte han seg for å begynne. Han var 58 år og hadde aldri gått på skøyter. Han startet med å dytte en stol foran seg, jobbet hardt for å finne balansen, og så fikk han fremgang. Selvfølgelig jobbet jeg sammen med ham på isen, lærte ham ting.

Vjatseslav Fetisov i samtale med Aftenpostens Espen Hansen. Foto: Roald, Berit

Putin elsker ishockey

Bare et par dager før Aftenposten møter Fetisov har han spilt oppvisningskamp i Sotsji med blant andre president Putin.

— Jeg spilte på lag med ham, i rekka hans. Men vi går på skøyter og har det gøy andre ganger også, ikke bare offentlig. Han elsker sporten, og den gir ham noe annet å tenke på. I løpet av et par timer behøver han ikke fokusere på sine plikter. Å være leder i denne nasjonen tar mye tid, og han elsker ta noen avbrekk med ishockey.

- Hvem er din russiske favorittspiller akkurat nå?

— Jeg beundrer Pavel Datsjuk. Ilja Kovaltsjuk er ikke med her, men han betydde masse da vi vant vårt første VM-gull på 15 år (2008). Han sa aldri nei, ikke Alexander Ovetsjkin heller. Jeg liker også Jevgenij Malkin godt. Det er vanskelig å plukke den aller beste. Vi har også noen gode keepere i NHL, men dessverre er det ingen forsvarere jeg liker ekstra godt, sier verdens kanskje aller beste forsvarer gjennom tidene med et lurt glimt i øyet.

Ingen bonuser, fratatt drakter

Den gamle mesteren håper det blir VM-gull på hjemmebane for første gang siden 1986. — Da vil det bli en parade i Moskva for spillerne. Man vil gjerne bygge en slik tradisjon.

- Var det bra parader og feiringer etter at dere hadde vunnet da du spilte?

— Det var ingen parader. Ingen bonuser. Vi fikk ikke engang beholde draktene som et minne. De tok dem fra oss.

- Hva skjedde?

— Jeg har syv VM-titler og to OL-gull, men ikke en eneste original drakt. De samlet dem inn, og ledelsen solgte dem sannsynligvis på det svarte markedet, forklarer han og rister oppgitt på hodet.

Vjatselav Fetisov er en mann av folket og for folket, selv om han ler og sier «selvsagt, jeg en storkar (big shot) nå» når vi på vei ut av restauranten spør om han blir hentet av privatsjåfør.

— Jeg har gjort noe for folket. Jeg har millioner av fans som fremdeles takker meg for det jeg gjorde for både landet og ishockeysporten. Det er en god følelse, sier han før han stiger inn i den svarte bilen og vinker farvel.

PS! Om noen lurer på hva lunsjen besto av? Fetisov drakk én slurk vann.

Flere saker om dopingproblemet: