Storavisen New York Times får bekreftet fra to kilder at statsadvokatens kontor i New Yorks østlige distrikt skal etterforske utøvere, trenere, russiske myndigheter, antidopingmyndigheter og andre som kan ha vært involvert i systematisk doping i Russland.

Ifølge avisen er det ventet at de vil undersøke om det er koblinger mellom den russiske dopingskandalen og amerikanske banker eller konkurranser på amerikansk jord.

Etterforskerne er fra samme avdeling som håndterte FIFA-granskningen. Verken statsadvokatens kontor eller det amerikanske justisdepartementet har kommentert New York Times' opplysninger.

Nye påstander

Russiske myndigheter har avvist påstandene om systematisk doping i landet, men nylig fortalte den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet at et stort antall russiske utøvere var dopet under Sotsji-OL i 2014. I fjor ble Russland ekskludert fra all internasjonal friidrett etter dopingavsløringer i en rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA), og 17. juni blir det bestemt om russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio de Janeiro i august.

Skamfull minister

Idrettsminister Vitalij Mutko skrev i britiske The Sunday Times søndag at landet skammer seg over at russiske utøvere har dopet seg, men at det vil være urettferdig om landet blir utestengt fra Rio-OL.

— La oss være ærlige. Vi skammer oss over dem. Vi benekter ikke at vi har et problem i Russland, og vi gjør alt vi kan på statlig nivå for å utrydde doping, inkludert det å utestenge utøvere og trenere som er funnet skyldig i å ha brutt dopingreglene, skrev Mutko.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) opplyste tirsdag at 31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008. Det viser resultatene av dopingprøver fra lekene, som er blitt analysert på nytt.

(©NTB)