De kaller ham bare Big Sam. Den røslige mannen som spilte 184 kamper som midtstopper for Bolton på 70-tallet. I perioder har han ikke bare vært stor i kroppen, men også stor i kjeften. Han er en engelsk manager av den eldre skolen. Autoritær, slagferdige replikker og en klar spillestil hvor fysikk er viktig.

Big Sam kommenterte avsløringene for første gang onsdag:

Loslitte Dudley

Han er oppvokst i en kommunal bolig i de litt mer loslitte områdene av byen Dudley, ikke langt fra Birmingham og Wolverhampton. Bakgrunnen er definitivt arbeiderklasse. Den dyslektiske gutten fra Dudley kunne spille fotball. Derfor fikk han kontrakt med Bolton på 17-årsdagen. Lønnen var 14 pund (ca. 200 kroner den gang) i uka.

Altfor lite for en mann som ville opp og frem. En mann som ville tjene penger og som elsket en god handel. Hans kjærlighet til fotballen – og til å tjene penger – kom til å føre ham inn i en av de mest spektakulære skandaler i engelsk fotballhistorie. En fotballhistorie som ikke akkurat mangler skandaler.

Daily Telegraphs journalister ga seg ut for å være forretningsmenn med kontakter lenger øst på kloden. De inviterte Allardyce til et møte, og de filmet det hele i skjul.

Allardyce så muligheter til å gjøre nok en avtale som kunne sende noen pund inn på hans konto.

LES OGSÅ:

Den største skandalen

Problemet var bare at han ble lurt trill rundt denne gangen. Med øl og vin på bordet drev han gjøn med den forrige England-manageren, fortalte at det var en enkel sak å lure hans egen arbeidsgiver, FA, og at han gjerne snakket og ga råd til en forsamling for svært god betaling. Tjenestene skulle han få 400.000 pund for (rundt 4,2 millioner kroner etter dagens kurs). FA (Football Association – det engelske fotballforbundet) likte ikke det som sto i avisen og handlet sjelden resolutt. Før tirsdagskvelden var over, hadde Big Sam fått sparken.

25. juli fikk Sam Allardyce jobben som England-manager. Nå Foto: Martin Rickett, AP/NTB Scanpix

Forretningsmøter som det han hadde den kvelden, har han trolig hatt mange av opp gjennom tiden. Mens han hver lørdag skjøttet jobben i Boltons midtforsvar gikk mye av fritiden til forretninger. Han startet opp et firma som solgte bildeler og han var kompanjong i et firma som skulle starte hurtigmatkjeder etter amerikansk modell.Hurtigmatkjeden floppet og ble solgt til eiere som gjorde det hele om til tradisjonelle Fish and Chips-sjapper.

Nesten konkurs

Senere i karrieren fortsatte han å investere i flere forretningsideer som ikke alltid ga den uttellingen som de burde ha gjort. Det handlet om en pianobar i sentrum av Bolton, samt en klubb og en gastropub i samme by. I de tunge økonomiske årene på slutten av 80-tallet kom disse uteplassene til å slite.

Da han var ferdig som spiller i West Bromwich i 1991 var han derfor nær konkurs.

— Vi slet skikkelig. Det var trolig dette som fikk meg til å satse på en jobb som manager, skal Allardyce ha sagt om den tunge tiden.

Han begynte som spillende manager i Limerick i Irland, men kom seg snart tilbake til England. Her var det muligheter til å rake inn bonuser. Med klubbene Preston, Notts County og Blackpool, hans tre neste klubber som manager, fikk han en avtale om å at han skulle ha fem prosent av overskuddet av spillersalg.

BBC-avsløringene

Disse avtalene var åpne nok. Men han skulle få problemer med avtaler om spilleroverganger senere. I 2006 avslørte BBCs undersøkende journalister at Sam Allardyce hadde tatt i mot bestikkelser eller penger under bordet i forbindelse med spillersalg. Hans sønn Craig var tungt involvert i saken.

Big Sam nektet kategorisk. Og i en undersøkelse som kom året etter ble han frikjent.

I etterkant av denne saken leide han inn en PR-agent som skulle sørge for at hans gode navn og rykte ble gjenopprettet.

En sjåfør forlater Sam Allazrdyces hjem i Bolton. Han skal til Benidorm og slappe av etter sparkingen. Foto: CHRIS NEILL, Reuters/NTB Scanpix

Men han har selv, flere ganger siden, sørget for å bli mer eller mindre involvert i flere større skattesaker.

Deltok i 19 forretningsprosjekt

Forretningsmannen Sam Allardyce har hatt mange baller i luften selv om han til daglig har fremstått som manager for fotballklubber i de øverste divisjonene. Gamle vaner vonde å vende.

Daily Mail har funnet ut at han har hatt roller i 19 forskjellige selskaper de siste årene. Noen av dem er allerede oppløst. Men han skal fortsatt ha investeringer i samarbeid med flere spillere. Blant dem Wayne Rooney og Joe Hart. Begge landslagsspillere som i Big Sams eneste kamp som England-sjef spilte for sin manager som også var deres forretningspartner.

Og som det seg hør og bør en mann som Big Sam, han forlot ikke FA uten at det kom noen penger hans vei. Rundt 10 millioner kroner var sluttpakken. Tirsdag morgen pakket han derfor fargerike kofferter og dro til Benidorm. Der har han en av sine residenser. Den heter Big Sam’s Villa.

Kilder: Daily Mail, Daily Telegraph, Wikipedia, The Guardian

I Aftenpodden Sport får du høre om dommeren som ga seg etter å ha blitt angrepet av en illsint trener: