I en dokumentar som ble vist på ESPN tirsdag kveld, ble det på nytt satt lys på korrupsjonsanklagene som fulgte mot FIFA etter at Russland og Qatar ble tildelt VM i 2018 og 2022. Dokumentaren ble laget av programmet E:60, og der kom det blant annet frem at Blatter mener det er uklokt å besøke USA, skriver E:60 på Twitter.

Årsaken er at FBI etterforsker anklagene om korrupsjon gjennom et samarbeid med en tidligere høytstående leder i fotballforbundet. Blatter frykter at det har kommet frem bevis på bestikkelser, og han tør derfor ikke å sette føttene på amerikansk jord.

Ifølge en av dokumentarskaperne, Jeremy Schaap, har ikke Blatter vært i USA siden 2011.

— Har mistet troverdighet

29. mai skal det velges ny FIFA-president. Blatter stiller til valg mot Luis Figo, Prince Ali og Michael van Praag. Sistnevnte mener at FIFA har mistet troverdighet under Blatter.

— Det har selvfølgelig blitt gjort mye riktig i FIFA også, og det må vi ikke glemme. Men hvis du ser på verdien og troverdigheten til FIFA, så er den helt borte, sier Van Praag ifølge ESPN, og viser til hemmelighetsholdet rundt hvem som stemte på at Qatar skulle få VM.

Den amerikanske TV-kanalen har lagt ut hele dokumentaren på sine hjemmesider. Se den her: Del 1, del 2, del 3 og del 4.

— Alle snakker om korrupsjon. Noen ganger tas avgjørelser uten at du vet hvorfor de har blitt tatt eller hvem som tar dem. Det er helt feil, sier han videre.

Ønsker endringer

Van Praag mener at fotball skal være for folket og derfor er han irritert over alle hemmelighetene innad i organisasjonen. Han savner mer åpenhet om hvordan pengene brukes og hvem som får hva.

STILLER TIL VALG: Michael van Praag. Foto: Reuters

— Jeg er aktiv på Twitter og Facebook, og det er forferdelig å se hva folk synes om FIFA. Noe må forandres og etter min mening er presidenten, enten det er Blatter eller meg selv, ansvarlig. Presidenten har ansvaret for alt bra som skjer, men også den synkende statusen som vi opplever, sier han.Nederlenderen mener at Blatter må gå av, siden det er hans ansvar at situasjonen er slik som den er nå, og at det er den eneste måten man kan få forandring.

— I alle firmaer eller selskaper kommer det inn et nytt ansikt når man ønsker store endringer.

Vil ha med Blatter videre i ny rolle

Selv om Van Praag mener Blatter bør være ferdig som president, vil han ha med han videre som ærespresident de neste fire årene. Det har han vært klar på helt siden han i januar bestemte seg for å stille til valg.

Van Praag ser for seg at Blatter kan gå inn i en rolle der han kan hjelpe barn uten en fremtid, siden det står hans hjerte nær.

— I tillegg har Blatter et stort nettverk som kan være nyttig for meg å bruke. Hvis han ringer statsledere, tar de telefonen øyeblikkelig. Det gjør dem ikke hvis jeg ringer, så det kan være til stor hjelp, sier han.