29. mai er det presidentvalg i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Sveitseren Sepp Blatter har sittet som FIFA-president siden 1998. Mannen som fyller 79 år neste måned er selv kontroversiell og leder en mektig organisasjon som har vært belastet med negativitet og rapporter om skandaler og korrupsjon.

– Et skifte er naturlig, sier Norges fotballpresident Yngve Hallén til Bergens Tidende.

Sepp Blatter er storfavoritt til å bli gjenvalgt. Men han ser ut til å få tre motkandidater:

  • Luis Figo (42) : Portugiseren var stjernespiller i Barcelona, Real Madrid og Inter.

  • Michael van Praag (67) : Nederlenderen er formann i det nederlandske fotballforbundet og medlem av UEFA-styret.

  • Ali Bin Al-Hussein (39) : Den jordanske prinsen har siden 2011 vært visepresident i FIFA for Asia.

Champagne: Fryktkultur

For å bli presidentkandidat kreves det at man har skriftlig støtte fra fem nasjonale forbund. Det fikk de tre ovennevnte. Nå skal en etisk kommisjon vurdere om trioen er skikket til å stille til valg i mai og utfordre mektige Blatter.

De to franskmennene David Ginola og Jerome Champagne har trukket sine kandidatur. Ginolas kampanje ble beskyldt for å være en ren jippo, mens Champagne måtte kaste inn håndkleet etter at han bare fikk støtte fra tre nasjonale forbund.

Jerome Champagne håpet på Norges støtte. Det fikk han ikke. Foto: NTB scanpix

56-åringen satt i FIFA-styret fra 1999 til 2010. Ett av landene han søkte støtte fra var Norge. Det bekrefter NFF-president Yngve Hallén.– Han valgte vi å avstå fra ettersom vi ikke ville ha støttet hans kandidatur under valget. De andre har ikke utfordret oss, sier Hallén.

Det danske motstykket til NFF, DBU, har bekreftet at de ga sin støtte til Luis Figo. En støtte til kandidaten nå betyr ikke nødvendigvis en stemme under valget, har DBU påpekt. Det viktigste er å skaffe utfordrere til Blatter. Også engelske FA har vært åpne om at de har støttet Al-Hussein.

– Vi er åpne om dette. Kun Champagne har bedt oss om støtte, sier Hallén.

– Champagne trakk sitt kandidatur og uttrykte denne uken at det er en fryktfaktor der nasjonale forbund frykter represalier ved å støtte kandidater, både fra FIFA og egne regioner. Er dette et bilde du kjenner deg igjen i?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det viser også at dette er feil når sittende presidenter som van Praag og prins Ali – som også er godt anerkjent internasjonalt – stiller opp, sier Hallén.

Vil ha flere endringer

– Er det på tide med et presidentskifte i FIFA?

– Vi har tidligere vært tydelige på at vi synes at et skifte er naturlig. Det er gjennomført en reformprosess som var nødvendig, men ennå må vi ta noen steg. Dette er så godt som alle enige om. Når vi har sagt at et skifte er naturlig har det sammenheng med at det i den vestlige verden vil signalisere en reformlinje, på en bedre måte enn bare reformer under samme lederskap. Men det vil alltid være avhengig av om det er kandidater som har kraft og vilje til å ta de grep som er nødvendig, sier fotballpresidenten.

– Afrikanske fotballedere har gått ut og sagt at de støtter Blatter. Han har sittet trygt gjennom flere perioder. Er det i det hele tatt realistisk med et presidentskifte i FIFA nå?

– Situasjonen er litt uklar nå. Vi vil diskutere dette internt i NFF og i UEFA i tiden som kommer, sier Yngve Hallén.

Valget avholdes i Zürich, Sveits.

  • PS : Sepp Blatter etterfulgte brasilianske Joao Havelange som FIFA-president. Havelange satt som president i 24 år, fra 1974 til 1998. Blatter har «bare» hatt vervet i 17 år så langt.

Fakta: FIFA

  • Fullt navn : Fédération Internationale de Football Association

  • Grunnlagt : 1904

  • Hovedsete : Zürich, Sveits

  • Medlemsland : 209

  • President : Sepp Blatter