I boken «Fotballagenten» kom tidligere agent Knut Høibraaten med en rekke påstander om regelbrudd. Blant annet ble nåværende fotballpresident Yngve Hallén anklaget for korrupsjon i forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polske Korona Kielce til Sogndal i 2008. Ifølge boken skal Hallén og Trond Fylling ha mottatt 5000 euro hver for at overgangen skulle gå i orden.

Norges Fotballforbund (NFF) ser alvorlig på påstandene og involverte Norges Idrettsforbund (NIF). NIF på sin side engasjerte revisjonsselskapet BDO får å ta en gjennomgang av saken. De har nå snakket med alle parter, og NFF kan vente seg en rapport før jul.

– Et utkast fra BDO er nå ute på høring hos partene slik at de får verifisert sin versjon. Rapporten skal være klar rundt neste helg, sier NIFs organisasjonssjef Erik Eide.

– Hva er videre gang i saken?

– Det kommer an på funnene, sier Eide.

– Ingenting til Hallén

En som er helt tydelig på at fotballpresidenten ikke har gjort noe ulovlig er den polske agenten Marcin Hakman, som håndterte overgangen fra den polske klubbens side.

Hakman har selv snakket med BDO og signert papirene på at det han blir sitert på i rapporten er korrekt.

– Jeg har samarbeidet med de norske etterforskerne og har gitt dem alle mine regninger og papirer i forbindelse med den aktuelle overgangen. Det som Høibraaten skrev, er ikke sant, sier Hakman til Bergens Tidende.

– Jeg betalte ingenting til Hallén. Jeg betalte penger til Trond Fylling og en eller noen til, men ikke til Hallén. Fylling var på den tiden agent og min forretningspartner. Han arbeidet ikke for Sogndal. Jeg er sikker på at han har betalt skatt for beløpet jeg betalte til ham, sier agenten videre.

Knut Høibraaten ønsker ikke å uttale seg til Bergens Tidende. Avisen har tidligere omtalt at Høibraaten er tiltalt for grovt bedrageri. Han skal ha mottatt 402.000 kroner i uberettiget syketrygd.

Renvaskes også av Fylling

Kagge Forlag har tidligere uttalt at «Marcin Hakman har på direkte spørsmål fra forfatteren bekreftet skriftlig at det ble gitt 5000 euro under bordet. At han nå velger å gå tilbake på det han har skrevet, etter at det er blitt kjent gjennom boken, står for hans regning. Verken forfatter eller forlag var part i denne saken og vi vet ikke hvem som eventuelt mottok pengene.»

Fylling selv er i Senegal og kunne ikke la seg intervjue tirsdag. Men da boken kom ut, sa Fylling at han fikk penger for sitt arbeid med Leciejewski-overgangen. Han sa videre at en annen nordmann som han samarbeidet med på den tiden fikk et honorar i forbindelse med overgangen. I tillegg fikk Hakman agenthonorar for at Leciejewski gikk til Sogndal.

– Det var vi tre som delte honoraret. Som takk for hjelpen fikk vi to (Fylling og den andre nordmannen) en sum. Yngve Hallén hadde ingenting med dette å gjøre. Han vet ikke hvem Hakman er en gang. Jeg kan utelukke at det skjedde noe ulovlig fra Sogndal sin side, sa Fylling til BT 2. oktober.

Møtes i retten 19. januar

Yngve Hallén har også gitt sin versjon til BDO.

– Jeg har god samvittighet. Utover det ønsker jeg ikke å bruke tiden på å snakke om dette, sier fotballpresidenten og henviser til sin advokat Jon Wessel-Aas.

Da boken «Fotballagenten» kom ut prøvde Hallén å få stanset utgivelsen, uten hell. I stedet endte det med at fotballpresidenten saksøkte Kagge Forlag, redaktør Tuva Ørbeck Sørheim og forfatter Knut Høibraaten for henholdsvis 200.000, 20.000 og 20.000 kroner.

Kagge Forlag nekter for at de har gjort noe galt ved å gi ut boken. Erling Kagge har uttalt at fotballpresidenten kun er opptatt av penger og at Hallén ikke bryr seg om å få fakta på bordet.

Halléns advokat Jon Wessel-Aas sier at saken etter alt å dømme kommer opp i Oslo tingrett 19. januar. Det er satt av én dag til saken.