I forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polske Korona Kielce til Sogndal i 2008, skal Yngve Hallén og Trond Fylling ha mottatt 5000 euro hver for at overgangen skulle gå i orden. Denne påstanden står i boken «Fotballagenten — Røverhistorier fra Fotball-Norge» som kommer ut lørdag. Boken er skrevet av tidligere fotballagent Knut Høibraaten.

— Jeg har ikke visst noe om dette. Verken forlag eller forfatter har forelagt noe til meg, sier Hallén. Han ble fortalt om bokens innhold av Bergens Tidende torsdag.

Knut Høibraaten kommer med boken «Fotballagenten - Røverhistorier fra Fotball-Norge» lørdag. Foto: Jan M. Lillebø

— Om dette kommer på trykk lørdag i en bok, må jeg ta juridiske skritt og gjøre krav gjeldende. Dette kan ikke stå uimotsagt. Det er ingen som, uansett hvilken rolle de har, skal ha hengende over seg at man er korrupt når det bygger på helt feilaktige påstander. Jeg kan ikke leve med det, sier Hallén. Han var daglig leder i Sogndal da Leciejewski ble hentet til klubben.

«Rimelig sikker»

I boken vises det til en e-postutveksling og en telefonsamtale mellom den polske fotballagenten Marcin Hakman og forfatter og daværende fotballagent Knut Høibraaten. Hakman håndterte overgangen fra den polske siden. Høibraaten hadde ikke noe med overgangen å gjøre, men fikk ifølge boken vite om den påståtte korrupsjonen, da han på telefon skal ha blitt spurt om råd av Hakman som lurte på hvor mye det var vanlig å gi under bordet i forbindelse med overganger i Norge.

Hakman skal ha lurt på om 5000 euro var vanlig, noe Høibraaten ifølge boken sa at "hørtes helt greit ut". Fylling, som tidligere har vært trener og sportslig leder i Sogndal, var i 2008 konsulent for diverse spilleroverganger, deriblant for Leciejewski-overgangen. Fylling var ikke ansatt i klubben da Leciejewski kom til Sogndal.

Høibraaten sier nå til BT at han er «rimelig sikker» på at Fylling på telefon ble nevnt som den ene som skulle få 5000 euro under bordet. Når det gjelder Hallén sier Høibraaten at han «ikke bastant» kan påstå at fotballpresidentens navn ble nevnt.

I tillegg vises det i boken til en e-postkorrespondanse fra november i fjor, der Høibraaten får bekreftet av Hakman at det ble betalt 5000 euro til «director» og «sports director» i Sogndal. I denne e-posten navngis ingen som «director» og «sports director».

I forbindelse med Piotr Leciejewskis (her i Brann-drakt) overgang fra polske Korona Kielce til Sogndal i 2008, skal Yngve Hallén og Trond Fylling ha mottatt 5000 euro hver for at overgangen skulle gå i orden, ifølge ny bok.

— Umulig å vite- Om Yngve Hallén har hatt noe med det å gjøre, er umulig for meg å vite. Det kan godt være at noen har sagt at Hallén skal ha pengene, uten at han har visst om det, sier Høibraaten.

- Er det greit å skrive en slik påstand i en bok uten å ha bedre og mer konkret dokumentasjon?

— Hvis det var meg det sto om, og jeg ikke hadde noe med det å gjøre, hadde jeg følt det veldig urettferdig. Men hadde jeg sittet i en så høy stilling som Hallén, hadde jeg forstått det. Det er nulltoleranse for slike ting, og om det er et halmstrå av mulighet for at det stemmer, så er det viktig å få det avklart, sier Høibraaten.

— Jeg tenker at Yngve Hallén må reagere slik han føler er best. Er det sant, er det fint om han legger kortene på bordet, er det ikke det, er det fint om han sier det. Min påstand holder verken overfor Politiet eller i en rettssal. Det er bare en påstand. Jeg forteller det jeg vet. Jeg vet ikke om dette er sant, fortsetter forfatteren.

I boken antyder Høibraaten også at Norges Fotballforbund, under Halléns ledelse, skal ha holdt tilbake dokumentasjon i en gransking av fotballoverganger i Norge.

«Jeg vet ikke om dette er riktig, eller om Hallén noen gang har mottatt pengene», skriver Høibraaten i slutten av kapittelet som omhandler saken.

- Har aldri møtt Hallén

I en redegjørelse overfor BT på e-post nekter Hakman for at det skjedde noe ulovlig i Leciejewski-overgangen.

— Jeg har aldri møtt Mr. Hallén og er veldig overrasket over at noen prøver å bruke mitt navn for å skrive slik nonsens i en bok. Jeg har aldri betalt Mr. Hallén 5000 euro, fordi jeg kjenner ham ikke, og fordi slike bestikkelser aldri fant sted. Ingen fra klubben (Sogndal, red.anm.) krevde penger under bordet, skriver Hakman.

BT har prøvd å stille Hakman oppfølgingsspørsmål blant annet om hvorfor han skrev til Høibraaten at han hadde betalt 5000 euro til «director» og «sports director» i Sogndal, men dette har han ikke svart på.

Fylling sier at han fikk penger for sitt arbeid med Leciejewski-overgangen. Han sier også at en annen nordmann som han samarbeidet med på den tiden fikk et honorar i forbindelse med overgangen. Han husker ikke om det var akkurat 5000 euro det var snakk om eller ikke. I tillegg fikk Hakman agenthonorar for at Leciejewski gikk til Sogndal.

— Det var vi tre som delte honoraret. Som takk for hjelpen fikk vi to (Fylling og den andre nordmannen) en sum. Yngve Hallén hadde ingenting med dette å gjøre. Han vet ikke hvem Hakman er en gang. Jeg kan utelukke at det skjedde noe ulovlig fra Sogndal sin side, sier Fylling.

Kagge: - Norge er et fritt land

- Frykter du at en del tenker at det ikke er røyk uten ild, Hallén?

— Jeg var ikke involvert i noen forhandlinger rundt denne spilleren. Det gjør meg opprørt at det skal være så enkelt å sette noe slikt på trykk. Det kan ikke være slik at man kan skrive hva som helst om enkeltpersoner i en bok. Men folk vet ikke hva de skal tro i en slik sak, og derfor er det viktig for meg å få prøvd dette juridisk.

Kagges svar til Hallén:

Kagge forlag ønsker ikke å la seg intervjue om boken, men forlegger Erling Kagge skriver dette i en uttalelse på e-post:

«Norge er et fritt land, og det er opp til enhver hvem han vil saksøke. Forlaget har selvfølgelig vurdert bokens juridiske sider, og vurderingen er også foretatt sammen med advokat John Christian Elden. Vi mener bestemt at Yngve Hallen ikke vil vinne frem gjennom vårt rettssystem. Boken er Knut Høibraatens historie om sitt profesjonelle liv som fotballagent i seks år. Forfatteren gjengir i boken en e-post fra sin kollega som blant annet referer til svarte penger i Sogndal, men Høibraaten understreker også at han ikke vet hvem som har mottatt pengene. Vi i forlaget har lest denne e-posten nøye, samt annen korrespondanse mellom Høibraaten og avsenderen. Vi mener den gjengitte eposten verken underbygger mer eller mindre enn det som står i den. I tilfelle Hallen ikke er en av de mulig tilgodesette mottakerne av noen tusen Euro, oppfordrer vi ham til å undersøke denne saken nærmere, i stedet for å forsøke løse den i rettsapparatet. Det er svært viktig å belyse mulig korrupsjon også i norsk fotball, og fotballforbundet har selvfølgelig et viktig ansvar her. Vi håper forbundet vil ta fenomenet korrupsjon på alvor»'

«Agenten Marcin Hakman har på direkte spørsmål fra forfatteren bekreftet skriftlig at det ble gitt 5000 euro under bordet. At han nå velger å gå tilbake på det han har skrevet, etter at det er blitt kjent gjennom boken, står for hans regning. Verken forfatter eller forlag var part i denne saken og vi vet ikke hvem som eventuelt mottok pengene. Dette kommer klart frem i boken. Fotballforbundet har tidligere ifølge forfatteren kun gjennomført en mangelfull granskning av korrupsjon innen norsk fotball. Vi håper denne boken kan være med på å fokusere på dette problemet. Det er på høy tid.»

Fakta:

«Fotballagenten»

  • Bok om livet som agent som gis ut på Kagge Forlag.

  • Forfatter er Knut Høibraaten som opererte som agent blant annet sammen med Per-Ove Ludvigsen.

  • Høibraaten har nå gitt seg i agentbransjen.

  • Utenom det som står om Yngve Hallén, inneholder boken blant annet mange historier om overganger som skjedde og ikke skjedde i Fotball-Norge.