Her er noe av det som forener og skiller dem i de viktigste fasene av spillet.

ETABLERT ANGREP:

Barcelona kan boltre seg på en hybel der alle andre lag krever fire rom og kjøkken for å finne rom til å trives. Det skyldes at nesten alle har så glimrende teknikk at de har mange taktiske valg. De flytter opp backene høyt i banen for å skape rom der de helst vil trenge gjennom, sentralt i banen. De er lite opptatt av innlegg, og de er tålmodige i oppbygging av spillet før de eksploderer med lynhurtige kombinasjoner.

United er opptatt av å sette backer og kanter i gode posisjoner for innlegg, og scorer mange mål over tid i denne fasen av spillet. De bruker ofte tredjemannsløp for å oppnå gjennombrudd.

ETABLERT FORSVAR:

Barcelona skiller klart mellom gjenvinning og etablert forsvar. Når de ikke kan vinne tilbake ball raskt, trekker de seg langt tilbake for å verne om farlige rom. De tillater spesielt Messi, og delvis Villa, å ta fri i denne delen av spillet.

United gir ingen fri i denne delen. Alle 11 flyttes bak ballen når det er nødvendig. Til gjengjeld presser de ofte litt høyere uavhengig av resultat. Begge lag har glitrende førsteforsvarere i alle ledd, og god struktur.

OFFENSIV OVERGANGSFASE:

Selv om Barcelona har laget 23 mål i ligaen denne sesongen på overganger, mener jeg likevel at dette er en del av spillet der de kan hente noe på to områder. De kan bli enda bedre til å skille klart mellom balanse eller ubalanse hos motstander. Men tross alt kan du gjøre verre ting enn å spille ballen på venstrefoten til Messi.

United er hakket mer bevisste på å skille de gylne overgangsmulighetene fra de andre. De har også spillere som er med fordi de er spesialister i denne delen, som Park.

DEFENSIV OVERGANGSFASE:

Barcelona forsøker å gjenvinne ball 74 prosent av alle ganger de mister den, og lykkes i 68 prosent av tilfellene. Det er formidabelt. Alt foregår i sprint. Skal du ha sjanse mot Barcelona, må du ha evne til å beholde ballen i mer enn tre sekunder etter at du har vunnet den.

United er gode til mye av det samme. Min uhøytidelige analyse viser at de forsøker gjenvinning i 62 prosent etter balltap, og lykkes i 46 prosent av tilfellene. De er opptatt av å beholde kontrollen over farlige rom og sender toppen et par spillere for å få ballen tilbake.

DØDBALLER:

Barcelona er det eneste laget i verden som kan finne på konsekvent å nekte å slå cornere inn foran mål, og heller starte med en støttepasning. Likevel har de scoret fem mål i ligaen etter nyttår her. Defensivt er de bedre enn mange tror. Her handler det ikke bare om å vinne duell, men om å unngå å tape den.

United er ikke dødballkonger i hjemlig liga. Likevel er de preget av en kultur og tradisjon fra britisk fotball som gjør at de har en fordel i finalen. Bunnsolide på defensiv dødball, blant annet på grunn av rekkevidden til van der Sar.

KONKLUSJON:

To lag med ulike prioriteringer og styrker. United er hårfint bedre i flest faser av spillet, mens Barcelona er fantastiske i de fasene de prioriterer høyt.

Hvis du føler at dette høres ut som et tips med helgardering, har du helt rett.

Her greier jeg ikke plukke ut noen annen favoritt enn fotballen i seg selv.