Boken «Northug — en familiehistorie», er ført i pennen av forfatteren Sverre M. Nyrønning. De sentrale aktørene gir for første gang sine versjoner av den dramatiske søndagen og dagene som fulgte i etterkant av Petter Nortugs fyllekjøring i Trondheim i vår.

Petter Northug.

Den har naturlig nok vekket oppsikt.Langrennssjef Åge Skinstad sier til adressa.no at han ikke kjente til at det skulle slippes en ny bok i dag.

— Tillit til rettssystemet

— Jeg har ikke spurt heller, for å si det sånn. Jeg ser ingen grunn til at jeg skulle varsles, sier Skinstad, som har mottatt en rekke telefonoppringninger fra Presse-Norge i løpet av onsdag formiddag.

— Jeg får så mange telefoner hver dag, så det spiller ingen rolle. - Hva er din umiddelbare reaksjon til de opplysningene som har kommet?

— Det har jeg for så vidt ingen kommentar til. Det må bli opp til hver enkelt hva man vil fortelle om, men det jeg kan si er at åpenhet sjelden er negativt. Jeg har registrert at mange har ringt meg og spurt hva jeg mener. Mitt syn er veldig klart: Jeg og Norges Skiforbund har stor tillit til at politi, påtalemyndigheter og rettssystemet tar en riktig og rettferdig avgjørelse, sier han.

Tar avstand

I boken kommer det frem at Petter Northug hadde 1,65 i promille, og kjørte i 80-90 kilometer i timen i 40-sonen på Byåsen i Trondheim, da han krasjet.

Slike overtredelser ender vanligvis med ubetinget fengsel.

— Når det gjelder selve handlingen har vi vært veldig klare. Vi tar fullstendig avstand fra det Petter har gjort, og det er ikke noen endring i det.

Hvilken straff Northug ender opp med i rettssystemet vil ikke få noe å si for hvordan langrennsnorge vil behandle skiesset.

— Nei, vi skal ikke prøve å være noe overpoliti her. Vi har tillit til det norske systemet, og er sikre på at de gjør det som er riktig og rettferdig. Det må Petter forholde seg til, og vet jeg at han gjør, sier Skinstad.

VIDEO: Northug-forfatter om glattcellen