TRONDHEIM (adressa.no): I en bok som slippes onsdag gir de sentrale aktørene for første gang sine versjoner av den dramatiske søndagen og dagene som fulgte i etterkant av Petter Nortugs fyllekjøring i Trondheim i vår.

Der kommer det frem at Northug hadde en promille på 1,65 og kjørte i 80-90 km/t i 40-sone da ulykken inntraff.

Promillekjøring over 1,5 i promille straffes vanligvis med ubetinget fengsel, 1,5 brutto månedslønner i bot og inndragning av førerkort i to år, ifølge jusstorget.no.

I boken står følgende:

«Han kjenner konklusjonene fra politiets etterforskning og undersøkelsesrapporten fra Statens vegvesen, skjønner hva de viktigste punktene i påtalemyndighetens kommende tiltalte vil måtte gå ut på: promillekjøring med en promille på 1,65, altfor høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og å ha forlatt bilen uten å varsle politiet om ulykken».

Inntill 50 dagers fengsel

Trafikkadvokat Jon Swensen er ikke i tvil om at Northug vil få en ubetinget straff.

— Normalt sett på 1,65 i promille, så er det opplagt innenfor ubetinget fengsel. Altså soning, eller en fotlenkevariant. Grensen er på 1,20. Når man snakker 80-90 kilometer i 40-sonen, så er man også inne på noe som vil gi en ubetinget straff, sier Swensen.

Adovokaten tror Northug kan få en straff på rundt 50 dager ubetinget, men påpeker at det ikke vil være særbehandling hvis Northug skulle få sone med fotlenke i sitt eget hjem.

— Jeg vil tro at en politijurist vil ta et utgangspunkt i to til to og en halv måned, og man vil trolig være villig til å gi en strafferabatt opp til 30 prosent. Men akkurat hvor mye det blir, kan variere mye, sier advokaten.

Ikke lest boken ennå

— Det kommer fram noen tall i den boken, men jeg vil ikke si noe spesielt om det. Jeg synes Petter har forklart seg godt og nøye om den hodeløse natten tidligere, sier manager Are Sørum Langås til NTB.

– Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres, skriver Northug på sin blogg onsdag.

– Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet, sier Northug.

- Ville ut av landet

«Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden».

Dette står i den rykende ferske boken «Northug - en familiehistorie», som ble sluppet i dag. Boka er skrevet av forfatter Sverre M. Nyrønning og er gitt ut på Aschehoug.

Northug-familien og manager Are Sørum Langås forteller blant annet inngående om de dramatiske dagene i etterkant av Northugs fyllekjøring på Byåsen i mai.

— Jeg våknet ved halv åtte-tiden om morgenen, av plinget fra en sms som besto av ett ord: «Krise». Avsenderen kjente jeg ikke på annen måte enn at han var en kompis av Petter, hadde ikke engang nummeret hans lagret på telefonen. Jeg kom meg ut av sengen, slo opp nettavisene og oppdaget bildet av audien i autovernet, forteller Langås i boka.

- Glattcellen var trivelig

— Jeg gjenkjente straks bilen, fikk på meg klærne og kjørte av gårde. Undeveis ringte jeg til John Northug og informerte ham om at Petters bil hadde vært involvert i en trafikkulykke, men at jeg ikke var sikker på om Petter hadde vært med i bilen, sier han videre.

Boka om Petter Northug kom onsdag formiddag. Foto: NTB scanpix

I boka kommer det frem at Northug hadde en promille på 1,65 og altfor høy fart da han krasjet med autovernet. I boka sier Northug selv dette om timene på glattcelle: Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes, og kunne gjerne vart der lenger. Stille, rolig, og jeg fikk vare i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for ovrig politiets glattcelle den reneste oppturen.

Forrige uke kom det frem at saken er sendt til statsadvokaten.

— Saken med politiets innstilling ble sendt til statsadvokatkontoret på fredag, sa førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes Adressa.

- Jævlig

— Jeg føler meg helt jævlig. Det er jo en vanskelig situasjon, en jævlig situasjon å være i. Jeg har skuffet meg selv, familien, nære venner, støttespillere og alle rundt meg, sa Northug i et intervju med Adresseavisen etter ulykken.

I et intervju med Vi Menn lettet Northug nylig mer på sløret om tiden etter hendelsen.

— Jeg måtte stenge verden ute. De nærmeste rundt meg hjalp til å holde aviser, TV og alt annet på avstand. Jeg fikk ikke med meg så mye av det som ble sagt, ment og skrevet. Jeg måtte bearbeide det som hadde skjedd, og det gjorde jeg med treningsskoa på, sa Norhtug.