Ikke siden 1993 — da Markus Henriksen var ett år, Per Ciljan Skjelbred seksåring på vei inn i skolen og Roar Strand spilte for Molde - har norsk fotball ligget lenger ned på UEFAs femårsranking som bestemmer antall lag i europacupene.

Den gangen som nummer 29 , nå er Norge på 24.-plass med kurs for den samme 29.-plassen i 2014 om ikke Rosenborg eller andre norske lag kaprer mer poeng de neste sesongene.

Det står i sterk kontrast til de uttalte målene om å være blant UEFAs 12 beste nasjoner, få inn ett lag i Mesterligaen hver sesong og to i Europaligaen.

Statistikksenter Eliteserien:

Nummer 10 i 1998

Og det er langt unna der Norge var da nettopp RBK herjet:

Helt oppe på 10.-plass i 1998 og på 15. så sent som i 2004. Derfor spiller ikke Rosenborg bare for seg selv og sine egne millioner, men for norsk fotball. Og derfor er det viktig at RBK lykkes og plukker poeng utover høsten enten det blir i Mesterligaen eller Europaligaens gruppespill.

«Mister» god sesong

De siste sesongene har vært begredelige for norske lag i E-cupene:

I fjor ble Rosenborg utslått av Karabakh (Aserbajdsjan) i Europaligaens 2. kval-runde, mens Fredrikstad tapte 1-5 hjemme for Lech Poznan og trioen Vålerenga, Tromsø og Stabæk også forsvant ut før gruppespillet.

(Artikkelen fortsetter)

Kun FCK står mellom Rosenborg og en plass i Mesterligaens gruppespill. (Foto: Scanpix)

Siden UEFA baserer seg på femårsrankinger, begynner det å haste:

Om to år mister Norge de poengene fra den gode 2007/08-sesongen . De tre siste sesongene er Norge på 27.-plass, men faller til 29. når bare de to siste regnes. Det skal da riktignok spilles veldig mange kamper og komme til tre sesonger før rankingen for 2014 er endelig, men mange nasjoner kommer sterkt og er på vei forbi Norge.

Om ikke resultatene blir gode igjen, som i 2007/08. Da leverte Lillestrøm lavmål for norske lag ved å bli utslått av Käerjeng fra Luxembourg, men Rosenborg kvalifiserte seg for Mesterligaen. Der slo de Valencia 2-0 i begge kamper og spilte 1-1 mot Chelsea på Stamford Bridge.

På vinteren i 2008 spilte både Brann og RBK 16.-delsfinale i UEFA-cupen, men der ble det fire tap av fire mulige og henholdsvis 1-8 mot Everton og 1-3 mot Fiorentina sammenlagt.

Risikerer lite

Å falle ned fra dagens 24.-plass gir ingen store konsekvenser for norske lag.

Norge mister ikke noen lag — selv Andorra, Færøyene og Luxembourg har fire lag med i kvalifiseringen hver sommer.

Det eneste de norske representantene risikerer, er at cupvinneren og bronselaget i eliteserien må inn i Europaliga-kvalifiseringen én runde tidligere. Som i år ville ha medført at Aalesund hadde måttet spille 2. kval-runde og Stabæk ville begynt i den første.

Akkurat det betyr mindre, motstanden i de første rundene er uansett så dårlig at norske lag skal komme seg videre.

Danmark på 12.-plassen

Verre er det med statusen og posisjonen på UEFA-rankingen, og at veien mot bedre seeding og flere lag virker veldig lang.

Bonusen ligger høyere opp:

Først når man kommer til 15.-plassen, blir kvoten økt til fem lag.

Og på 12.-plassen Norge har satt som mål, ligger nå Danmark. Blir danskene værende der når sesongen er over, får de seriemesteren rett inn i Mesterligaen neste høst uten kvalifisering, og serietoeren inn i 3. kval-runde.

Skal norsk fotball begynne klatringen dit, er alle avhengig av at Rosenborg lykkes i høst.

- Kan redde mye

- Rosenborg kan redde mye for norsk fotball denne sesongen , sier toppfotballsjef Nils Johan Semb og mener at det som har skjedd med norsk fotball i Europa ikke er tilfredsstillende. Han mener det er flere grunner til at norske lag i Europa i stor grad har floppet de siste årene.

— Norske lag må matche seg mot europeisk motstand både før sesongen og i oppkjøringen til spill i Europa. Dessuten må klubbene ha en ambisjon over tid om å delta i i Europacupene. I tillegg må vi jobbe med å styrke nivået i Tippeligaen, sier Semb til Aftenposten.no.

Som toppfotballsjef har han nå startet et langsiktig arbeid for at norske klubber skal få større suksess i Europa. Det ble i år etablert et Europacup-forum hvor klubbene som er kvalfisert til Europacupspill er med. Dette arbeidet blir videreført neste sesong for de klubbene som kvalifiserer seg i høst.

Kilde: Bert Kassies' UEFA-sider