— Han husker hver eneste meter av gulløpet, sier TV 2s Tor Hammerø om 87-åringen som bor i USA.

Hammerø har besøkt nordmannen som tok gull i storslalåm på Norefjell og sølv i slalåm i Rødkleiva under OL i 1952. Eriksen har bodd i USA siden 1954, der han fort fikk navnet «Mr Ski». Han er fortsatt norsk og veldig stolt over røttene sine.

Programmet om ham sendes søndag kveld.

— Han forteller at han aldri hadde greid å oppnå den suksessen hvis han ikke var norsk, sier programlederen.

Eriksen har ikke vært i Norge på flere år nå, men synes det er gjevt å få besøk i Park City.

Lasse Kjus sammen skilegenden Stein Eriksen under VM i Vail i 1999.

Det ble mye mimring da TV-teamet kom på besøk.— Han er klar i hodet og husket løpet meter for meter. Han har det fullstendig inne fra start til mål. Fire porter før mål holder han på å falle, og moren han sto omtrent der som tilskuer. Hun sier følgende i en bok: «Da det skjedde, skrudde jeg Stein tilbake i løypa.»

Stein Eriksen reddet seg inn, og kom i mål som olympisk mester.

Ble påkjørt i bakken

— Han har vært utsatt for en ulykke da han sto på ski for noen år siden og ble påkjørt av en unggutt. Han snakker også åpent om at han har et snev av sykdommen Parkinson, sier Hammerø, som syntes det var fint å få den muligheten til å intervjue Norges siste nålevende, olympiske mester fra lekene i Norge for 63 å siden.

— Nå er alle de andre borte.

Besøker mange idrettshelter

Programserien går over åtte elleve søndager og nesten alle heltene har OL-gull. Under oppholdet i USA ble det også anledning til å besøke Jan Stenerud, som ble en suksess i amerikansk fotball.

Stein Eriksen under OL i Oslo i 1952. Foto: NTB Scanpix

Han var den første profesjonelle fotballspilleren som utelukkende ble brukt som kicker, på grunn av en utrolig presisjon med skuddfoten. Han vant også Super Bowl med Kansas City Chiefs i 1970.— Han har vært bosatt i USA nesten hele livet, men er i Holmenkollen hvert år der gjengen som dro over til USA på skistipend i sin tid møtes.

Kom på idéen i USA

— Felles for alle de vi møtte var at de syntes det var stas å få fortalt historien sin. Det var viktig for dem. De er jo alle voksne folk i dag. Mange er over 80 år, men fortsatt livsjagende og sprudlende.

Spydkaster Egil Danielsen, langrennsløper Håkons Brusveen, skøyteløper Knut Johannesen, Peder Lunde og Bjørn Bergwall med OL-gull i seiling fra 1960, langrennsløper Ole Ellefsæter, Jentut'n Inger Aufles, Berit Mødre, Babben Enger og deres trener Ingrid Wigernæs, som tok OL-gull i stafett i 1960, skihopperen Bjørn Wirkola, robrødrene Alf og Frank Hansen og Oddvar Brå.

— Brå er den yngste i serien. Han er bare guttungen, ler Hammerø om 63-åringen.

- Hvordan oppsto tanken om en slik serie?

— Ideen var min, men det begynte med at TV 2 tilfeldigvis var i USA, og så kom tanken: Nå må vi få gjort noe med de gamle idrettsheltene, få dem til å oppsummere livet sitt. Det jeg har sett underveis er at de alle setter så stor pris på hverandre. Det er et tydelig samhold. Knut Kupper'n Johannesen sier det slik: Kongen, jeg og alle de andre snakker det samme språket.

— Det merket vi godt.

Fakta

Stein Eriksen

Født: 11. desember 1927

Klubb: Ready

Bosatt i Park City, Utah

Sivilstand: Gift, fire barn.

Jobb: Arbeidet tidligere som skiinstruktør, og leder av forskjellige skiskoler. Bygget opp Stein Eriksen Lodge i Deer Valley, et femstjerners hotell. Har skrevet bøker og blitt beskrevet i bøker.

Meritter: OL-gull og sølv i 1952, VM-bronse i slalåm 1950, tre VM-gull i slalåm, storslalåm og kombinasjonen i 1954.