I høst uttalte styreleder Knut Skoglund at Rosenborg vil kreve 20 millioner kroner av NFF for å løse Åge Hareide som trener. Utsagnet var delvis ment som en spøk, men det er ingen tvil om at trønderne vil legge et enormt press på NFF som trolig allerede i dag ønsker å starte forhandlingene med klubben.

— Åge har kontrakt med Rosenborg i to år til. Han blir ikke gratis å hente. Det er helt sikkert, sier Rune Bratseth, som ikke ønsker å kommentere hvor mye klubben vil kreve.

RBK-direktøren ble kontaktet av Hareide på hotellen onsdag kveld. Den tidligere Molde-, Helsingborg-, og Brøndby-treneren ga beskjed på et møte mellom de to at han ikke kunne takke nei en slik mulighet.

Ingen overraskelse

— Jeg er skuffet over Åge, og misliker måten han har opptrådt den siste uken. Men jeg vil presisere at vi snakker sammen på en sivilisert måte. Han har også akseptert måten vi reagerte på, sier Bratseth.

At Åge Hareide nå forlater Rosenborg kommer neppe som en stor overraskelse på de fleste. 50-åringen har siden forrige mandag svart tvetydig og vinglete på spørsmål fra journalister. Senest på pressekonferansen før kampen mot Røde Stjerne uttalte han: «Jeg blir i Rosenborg de neste to årene.», etterfulgt av «Det eneste som er sikkert er at ingenting er sikkert».

For det er liten tvil om at Åge Hareide i lang tid har hatt mer lyst til å trene landslaget enn Rosenborg. Det er fotball-Norges mest prestisjetunge stilling. I tillegg vil han nå få anledning til å tilbringe mer tid med familien.

Se familien

— Jeg har bodd vekk fra familien de siste seks årene, og føler et behov for å se dem mer enn jeg har gjort den siste tiden. I tillegg er dette en sjanse jeg ikke kunne takke nei til. I fotball vet man ikke hva som skjer om to år, sier Hareide til Adresseavisen.

Han syntes det var vemodig å lede klubben i sin siste kamp i går. I garderoben var det en tydelig preget 50-åring som tok farvel med en klubb han har vunnet serie- og cupgull samt ledet inn til 3. runde i Uefa-cupen i sin første og siste sesong.

— Jeg har hatt et fantastisk år i en klubb jeg har blitt utrolig glad i. Derfor har dette ikke vært noen enkel avgjørelse, sier Hareide, som på grunn av kampen mot Røde Stjerne valgte å informere spillerne om avgjørelsen først etter kampen.

Beskjed tidligere

En klart bevis på hvor usikker han har vært den siste tiden er de fire-fem møtene han har forsikret RBK-ledelsen og spillerne at han blir på Lerkendal. Spekulasjonene har likevel bare fortsatt, og det må den avtroppende RBK-treneren ta skylden for selv.

— Han kunne gitt uttrykk for dette på et tidligere tidspunkt. Det er ikke ideelt at dette kommer opp dagen før siste kamp, sier Bratseth.

Hareide vet at han er avhengig av å ha et godt forhold til Rosenborg i det som med stor sikkerhet blir hans nye jobb. Trønderne hadde åtte spillere i stallen da Norge tapte for Spania på Ullevaal. Spørsmålet er hvordan de siste ukers vingling samt det at NFF kontaktet Hareide bak ryggen til Rosenborg, vil påvirke forholdet. Spørsmålet alle stiller seg nå er hvem som overtar ansvar på Lerkendal. I går ville Rune Bratseth verken bekrefte eller avkrefte om klubben jobber med Nils Arne Eggen.

— Vi håper å få en løsning veldig raskt. Hvem vi har i tankene ønsker jeg ikke å kommentere, sier Bratseth.

Ola By Rise ville ikke kommentere Åge Hareides avgang eller om han betrakter seg selv som en kandidat til å ta over jobben.