Gamle "Bislett-Hansen" åpnet karrièren som president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) med å skjelle ut Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Det skal komme mer.

Vi treffer 69-åringen der han "vokste opp", på Bislett. To uker etter at vi forespurte om en prat, har Hansen tid til et møte. Dagene etter at han 11. april ble valgt til EA-president har vært en gullgruve for flyselskapene og hotellene i Europa. Han har vært "reise-Hansen". Men han rakk å sette spydet i IAAF.

– Det har jeg fått mange reaksjoner på – også fra folk i IAAF, bedyrer Oslo-mannen etter at han skjelte ut IAAF for å ha gitt friidretts-VM til USA i 2021 uten at de andre kandidatene hadde fått lov til å presentere seg. Avgjørelsen førte til raseri blant annet i Göteborg, som hadde tenkte friidretts-VM som toppen av kransekaken i byens 400-årsjubileum. Men fristelsen til å få lagt historiens første VM til USA (Eugene) ble for stor for IAAF.

IAAF-president Lamine Diack var neppe blant dem som gledet seg over Hansens reprimande, men i løpet av høsten bør han ha greid å like nordmannen igjen. Etter VM kommer Hansen også inn i IAAFs styre, i egenskap av EA-sjef. Men nok får være nok, og han trekker seg som president i Norges Friidrettsforbund på tinget i 2017.

Vil utdanne innen antidoping

Friidretten har vært en av verstingene innen doping. Eller er det bare fordi friidretten har testet mye? Den nye Europa-sjefen er tilbøyelig til å tro det. Ingen særidretter tester mer enn friidrett, påstår han. Nå skal de unge få det inn med morsmelken, eller i alle fall med smoothien.

– Under junior-EM i Eskilstuna og U23-EM i Tallinn i sommer må alle aktive gjennom utdannelse innen antidoping. Ingen skal kunne komme etterpå og si at de "ikke visste". Friidretten skal også gjennomføre enda flere "out of competition"-tester (uanmeldte tester), sier Hansen.

– Er det blitt noe bedre?

– Ja, mye bedre. Det ser vi på resultatene. De er ikke der de var før. Gledelig er det også å se at russerne skjønner at de må gripe fatt. Men det er skuffende å se hva som er dukket opp i Kenya. Det er ikke bare at de er født i høyden og har løpt til skolen som har gjort at alle er blitt gode.

– Hvordan få bukt med mikrodoser EPO?

– Jeg er frimerkehandler. Detaljene der må du ikke spørre meg om.

Vil være lagarbeider

Etter å ha tapt mot den sittende presidenten, Hansjörg Wirz, ved forrige EA-valg, tok Hansen denne gangen innersvingene på konkurrentene, Jean Gracia og Antti Pihlakoski.

– Jeg tror de ville ha en leder, ikke en administrator, sier seierherren om det lykkelige valg.

Norges Friidrettspresident Svein Arne Hansen ble tidligere denne måneden valgt til president i det Europeiske Friidrettsforbundet (EA) for de fire neste årene. Foto: Norges Friidrettsforbund

– Nå skal jeg bygge opp et team. Jeg skal være motivator, fortsetter Hansen, som hadde nye finansielle ideer som litt av lokkematen i sitt manifest. Hva dette går ut på vil han fortsatt ikke gå i detaljer om. Planene må først forelegges EA-styret før de kan stå på trykk i Aftenposten. – Men noe kan du røpe etter valget?

– Jeg vil forandre strukturen i organisasjonen. Nå skal vi ha mer spesifikke arbeidsgrupper som jobber opp mot bestemte tidsfrister. EA får også et nytt bygg i Lausanne neste år. Det skal bli noe helt annet enn det det er i dag, det skal bli et sted hvor folk utvikler ideer.

Hansen er som vanlig sprudlende opplagt og ordene triller ut. Han har vært leder hele livet. I alle fall siden han var den dårligste spilleren på ishockeylaget til Bygdøy og fant ut at han kunne sette inn kreftene på ledersiden i stedet.

Tiden etter Bolt

Mange mener at friidretten er inne i en krise. Fotballen griper stadig flere, mens mannen på friidrettstribunen har vindjakke fra 1960-tallet og skyggelue fra Felleskjøpet. Ungdommen har ikke hørt om andre stjerner enn Usain Bolt.

– Krise er et ord jeg ikke kjenner meg igjen i, men vi er inne i en vanskelig periode. Vi har stor konkurranse fra mange andre idretter. Men friidretten er stor i Europa på grunn av terrengløpene, noe ikke vi merker så mye til her – for da er vi opptatt av ski. EA har nesten 100 millioner kroner på bok, og vi har en god TV-avtale med EBU – selv om telebiten vil forandre seg.

– Men rekrutteringen?

– Vi må sette inn et støt for å komme sterkere inn i skolen. I den forbindelse skal vi eksportere Tine-stafetten til hele Europa, sier Hansen om arrangementet som hvert år samlet 100.000 unger fra 6. til 9. klasse.

Også Ung Leder-prosjektet, som har vært vellykket i Norge, skal Europa få servert.

Hva vil de unge ha?

Hansen er 69 år, men er opptatt av å være moderne.

– Det blir viktig å utøve godt lederskap. Vi må finne ut hva de unge vil ha og legge opp løpet deretter. Flere av de gamle gutta er interesserte og vil gjerne bidra. Samtidig må vi få inn ungdommen som gir oss ideene. Verden er en heseblesende utvikling, medgir Hansen, som har tro på en TV-fremtid, selv i en tidsalder hvor flere fotgjengere ser på mobilen enn hvor de går.

– TV-sport vil overleve lenge. Det gir folk følelsen av å være med på noe. Alt det andre får de på data eller Iphone. Men vi er klar over at alderen på TV-seere på friidrett er høy. Vi må prøve å være med på det nye som kommer.

Nye arrangementer

Hva som kommer på den tekniske siden er vanskelig å spå om, men Hansen spår hva som kan være lønnsomt for EA.

– Vi må starte nye arrangementer for å få muligheten til å selge noe. EA må tenke ut en tiårsstrategi, formaner presidenten, som selv har tenkt at de store byene i Europa må få EM hvert sjette eller åttende år. Det handler om at byene skal få beholde de store stadionene.

For Svein Arne Hansen handler det om å stå på i fire år. Ved neste EA-valg er han 73 år, og etter reglene kan ikke en over 70 år velges til president.

Men da har "EA-Hansen" allerede staket ut fremtidens kurs?

Presidenter:

1969–1976 Adriaan Paulen, Nederland

1976–1987 Arthur Gold, Storbritannia

1987–1999 Carl-Olaf Homen, Finland

1999–2015 Hansjörg Wirz, Sveits

2015–2019 Svein Arne Hansen, Norge