Svein Arne Hansen (68) ble lørdag valgt til president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

Han overtar etter Hansjörg Wirz. Sveitseren har sittet som sjef i hele 16 år.

— Jeg hadde ikke stilt opp hvis jeg ikke trodde at jeg kom til å bli valgt, sa Hansen til Aftenposten før kongressen i slovenske Bled.

Hansen er den første fra Norge som innehar dette vervet. Han har sittet som visepresident i EA tidligere.

Han fikk 26 stemmer fra de 50 medlemsnasjonene. Den franske motkandidaten Jean Gracia fikk 19 stemmer og finske Antti Pihlakoski fikk 5 stemmer.

Norges Friidrettspresident Svein Arne Hansen ble lørdag valgt til president i det Europeiske Friidrettsforbundet (EA) for de fire neste årene. Foto: Norges Friidrettsforbund

— Jeg trodde på forhånd at jeg hadde gode sjanser. Mange av landene ga meg på forhånd gode signaler, men de skulle trykke på den rette knappen i dag, og det var spennende, sier Svein Arne Hansen.

Krever endringer

Friidrettspresidenten har annonsert flere kampsaker gjennom en omfattende valgkamp med slagordet «leading change» der han har deltatt i debatter, besøkt mange land og sendt ut sitt eget manifest, samt lagt ut informasjon på sin nettside svein4presiden.com. Han har lagt vekt på at EA må ha større fokus på blant annet gode markedsavtaler, beholde ungdom lenger i friidretten og finne gode og tilpassede utdanningssystemer, skriver forbundet i en pressemelding.

— I kampanjen har det vært mine synspunkter, men nå velges et nytt styre, og jeg ønsker å lage et team. Hvert medlem skal få sitt ansvarsområde. Det er slik jeg har ledet styret i Norge, og det har fungert godt, forklarer den nyvalgte europapresidenten.

Svein Arne Hansen er også president i Norges Friidrettsforbund og var i en årrekke stevnedirektør for Bislett Games før han overlot den jobben til Steinar Hoen.