Fredag ettermiddag skal LHK prøve å gjenopprette inntrykket etter smellen i Champions League-starten mot Rostov-Don med Katrine Lunde. Baia Mare – laget Camilla Herrem spilte for forrige sesong – er motstander i Romania.

Både Frode Scheie og Gunnar Pettersen har tro på at Larvik kommer tilbake etter den svake starten og går til hovedrunden i den gjeveste Europa-cupen. Drammen-leder og TV 2-ekspert Scheie tror imidlertid Larvik blir litt svakere enn forrige sesong, og han er meget skeptisk til klubbens videre fremtid som et norsk fyrtårn internasjonalt.

— Jeg tror laget blir dårligere enn i fjor. Det var siste året med Ole Gustav Gjekstad, og det var mye psykologi innblandet. Redningsaksjonen for å berge klubben skapte ekstra lojalitet og samhold. Larvik hadde heller ikke de skadene de har nå. Alt er mer usikkert – også økonomien, sier Scheie.

Smell neste år

Går det som Scheie tror, er LHK ute av det gode selskap neste år.

— Denne sesongen vil ikke Larvik ha problemer med å hevde seg internasjonalt. De har fortsatt 14 av Norges beste spillere. Men neste sesong er de ferdig som topplag i Europa. Hvis ikke, blir jeg sinnssykt imponert, sier Scheie og begrunner pessimismen slik:

— Nora (Mørk) har signalisert at hun er interessert i å flytte på seg, Gro (Hammerseng-Edin) og «Karo» (Karoline Dyhre Breivang) er begge 35 år. Og kanskje vil Gro og Anja (32) (Hammerseng-Hedin) prioritere familielivet mer? Det er mer usikkerhet i klubben enn det har vært før, sier Scheie.

— Det er ingen spillere i Norge som kan erstatte dem som etter hvert forsvinner, og Larvik har ikke penger til å hente erstattere av samme kaliber i utlandet, lyder Scheies resonnement.

Tar dommedagsprofetien med ro

— Folk har trodd at vi har vært i oppløsning i alle fall fem ganger i min tid, sier trener Tor Odvar Moen, som har levd et langt liv med Larvik.

— Vi har vært gjennom en tøff økonomisk tid, men vårt mål er å opprettholde en stall som gjør at vi kan kjempe med de beste i Europa.

- Uten Nora Mørk?

— Nora kan ha lyst på noe nytt, men hun har ikke reist ennå. De spekulasjonene får bare gå. Vi skal sette sammen et bra lag også neste sesong, og vi har gode spillere på kontrakt. Målet er å slåss ute i Europa, og ekspertene får mene det de vil, sier Moen, som for øvrig må greie seg uten Anja Hammerseng-Edin også i fredagens kamp. Hun er ikke restituert etter sin strekkskade.

NHF bør være bekymret

Frode Scheie godter seg ikke over at den store Larvik-dominansen kan gå mot en slutt. Tvert i mot beklager han det – på vegne av norsk håndball.

— Hadde jeg vært i Norges Håndballforbund, ville jeg vært «dritnervøs». Larvik har vært grunnlaget for landslaget. Landslaget har kunnet plukke spillere som har hatt proffkontrakter og trent to ganger om dagen. Rakner Larvik, mister forbundet damelandslaget sitt på det nivået vi har vært vant med – og herrelandslaget er ikke i nærheten av å kunne overta. De skal jo ikke være gode før i 2020. Det er greit å ha et langsiktig mål, men må ha et kortsiktig også, sier Scheie i en digresjon om gutta.

«GP» mener laget er svakere

— Det laget Larvik har nå er svakere enn på samme tid som i fjor, men det har sine naturlige forklaringer. Da hadde de Alina Wojtas og Anja. Tine Stange er også ute, og da mangler de tre beste venstrebackene. I tillegg er også «Linka» (Linn-Kristin Riegelhuth Koren) borte inntil videre. Videre er Isabel Blanco ute, og hun som var veldig god på høsten i fjor. Det blir fem spillere borte og bare Amanda Kurtovic er kommet inn. Da er det naturlig at Larvik blir svakere. Hadde laget vært like bra nå, hadde det jo ikke vært noen vits å ha med de nevnte, sier Gunnar Pettersen, som likevel har god tro på vestfoldingene i år.

— Jeg tror laget går videre i Champions League. Larvik vil kjempe med Baia Mare om annenplassen i gruppen. Krim er ikke så gode, analyserer «GP», som ser noen utfordringer for LHK.

— Målvaktsspillet må opp på samme nivå som det var forrige sesong. Et annet problem er at det beste angrepslaget ikke er det beste forsvarslaget. Amanda og Nora er ikke de beste bakover. Der er Gro og «Karo» bedre, men det gir trøbbel å bytte to spillere. Larvik har aldri byttet mer enn én, sier Pettersen, som ikke vil begi seg ut på noen spådommer om Larviks fremtid.

Viasat 4 fredag kl. 16.55: Baia Mare-Larvik