Etter Cecilia Brækhus sin kamp i Spektrum har debatten rundt alkohol og idrett igjen blusset opp. Flere, inkludert BT, har stilt spørsmål ved dobbeltmoralen rundt det at kun noen får mulighet til å nyte alkohol.

— Vi lever i en internasjonal verden, og må ta hensyn til det. Det betyr i alle fall at vi må forholde oss til det når vi har internasjonale mesterskap, sier friidrettspresident Tore Hordnes når BT spør ham om idrett og alkohol.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Hordnes mener det er praktisk umulig for alle å kunne kjøpe seg en øl slik fasilitetene er på mange anlegg i dag. Noen får ikke nyte alkohol, mens de som gjerne betaler mer, eller som er VIP, får.

GOD STEMNING: Restaurantene Brannstuen og Brannbørsen på Stadion tilbyr VIP-gjestene og publikummere ved Sparebanken Vest-tribunen øl og vin. Skjenkingen er velsignet av Bergen kommune. Foto: PAUL S. AMUNDSEN

— Jeg er jo VIP selv

Friidrettspresidenten er ikke motstander av mer tilrettelegging, slik at flere vil få denne muligheten.

— Jeg har ikke noe imot at alle publikummerne kan få kjøpe seg en pils. Et idrettsarrangement er blitt underholdning, jeg synes ikke det er problematisk i det hele tatt.

På ett punkt er han imidlertid helt klar:

— Jeg vil ikke se alkohol på tribunene i Norge, det må serveres i andre soner.

— Jeg er jo så heldig å være VIP selv, og det er jo fint for oss som får gleden av det å ta et glass øl eller vin i forbindelse med et arrangement. Jeg synes det er veldig hyggelig, og det er en trivsel jeg kunne ha unnet andre også. Det er ikke en grei situasjon at noen får lov til å drikke, mens andre ikke får det, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

LES OGSÅ:

Slik han ser det er det to valg. Enten må man forby alkohol på idrettsarrangement for alle, eller så må man tillate det for alle.

— Vi skal vise hensyn til barn og unge, også de skal ha det trivelig. Jeg har lite sans for alkohol som lokkemiddel, men kan det gjøre det litt triveligere for dem som likevel er til stede, så er ikke min følelse at det vil være ille. Samtidig vil jeg overhodet ikke ha fyll og dårlig atferd på grunn av alkohol. Om jeg visste vi kunne unngå det, så hadde jeg hatt en mild holdning til det. Men jeg har ikke bestemt meg helt i denne saken, sier han.

LES OGSÅ:

Alkohol kun for noen

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, er på ferie, og henviser oss til Håvard Øvregård i Idrettsforbundet.

— Vi er veldig klare og tydelige på at vi ikke ønsker alkohol på tribunene. Man skal ikke møte rus eller ruspåvirkede personer på idrettsarrangement, sier Øvregård, og viser til bestemmelsene.

«NIF skal fremstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng» og «Tribunekulturen skal være trygg, familievennlig og alkoholfri. På tribunene skal det derfor ikke nytes alkohol i tilknytning til konkurranseaktiviteter. I lokaler tilknyttet idrettsanlegg gjelder de kommunale skjenkebestemmelser dersom lokalet leies ut til private.»

Særlig det siste punktet er interessant, ettersom det i mange tilfeller er idretten selv som har sørget for å bygge soner hvor nettopp idretten kan servere alkohol til sine gjester.

— Dette er en negativ utvikling som vi ikke ønsker, sier Øvregård.

«Er du VIP, er saken grei. Da hører idrett og alkohol sammen som grøt og kanel. Men er du en vanlig fyr, får du drikke solo eller buljong», skriver Anders Pamer, kommentator i Bergens Tidende.

— Vi mener at ingen skal ha mulighet til det, sier Øvregård.

- Betyr det at deres idrettstopper, som også er VIP-gjester, ikke tar seg en øl eller et glass vin da de jo oppholder seg i soner dette serveres?

— Norske idrettsledere har ganske sikkert drukket et glass øl eller vin i lukkede serveringsområder i tilknytning til idrettsarenaer, der disse serveringsområdene har skjenkebevilling. Men jeg kjenner ikke til at idrettsledere i Norge drikker alkohol inne på selve idrettsarenaen, sier han.

LES OGSÅ:

Alkohol på Stadion

Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann, ønsker kun å ta utgangspunkt i rutinene på Brann Stadion. Her er det en mulighet å kjøpe alkohol for alle som er i restaurant og losje, og for ordinære publikummere som sitter på Sparebanken Vest-tribunen.

Hun erkjenner at billettene er dyrere på denne tribunen, men sier at det skyldes bedre fasiliteter der.

— Hadde dere åpnet opp for at flere kan kjøpe alkohol dersom fasilitetene var bedre på de andre tribunene?

— Vi ville ha vurdert det, ja, men vi vil alltid ha noen områder som er alkoholfrie også, for vi ønsker flere familier på stadion. Alkohol er lovlig i dette landet, og vi har ingen problematiske episoder i forbindelse med vårt alkoholsalg. Tvert imot, sier Johannesen.

LES OGSÅ:

Alle eller ingen

I DNB Arena kan alle kjøpe alkohol.

— Det var mye mer problemer med fyll på den gamle arenaen, for da trykket folk i seg før de kom hit. Nå har vi en helt annen kontroll, og har gjennom vår skjenkeløyve ansvar for at ingen får for mye – og at ingen under 18 år får, sier Kjetil Bøe, daglig leder i Stavanger Oilers.

I fire år har alle deres publikummere hatt mulighet til å kjøpe alkohol i tilknytning til deres arrangement, og Bøe påpeker at det er mange år siden VIP-ene begynte å få servert alkohol på Ullevål.

— Hvorfor skal den ene få og ikke den andre? Vårt argument har hele tiden vært at vi ikke vil gjøre forskjell på folk, og vårt utgangspunkt var alle eller ingen.

Han forteller at de kun har positive erfaringer. De har tre serveringssteder der det er 18-årsaldersgrense, i tillegg til VIP-område. Ingen får ta med seg alkohol ut fra disse områdene, og det er politigodkjente vakter i døren.

— Det har vært null påpekninger fra skjenkekontrollørene på fire år, og det har vært kontroll mange ganger. Vi har heller ingen negative episoder knyttet til alkoholbruk.

Bøe presiserer at det er mer enn idrett de driver med.

— Det er underholdning. Vi kjemper jo om publikums gunst på lik linje med andre kulturtilbud som teater, konserter og lignende.

De har en omsetning på 100 millioner kroner, kun 2,5 mill er fra alkoholsalg til publikummere. Samtidig sier Bøe at bildet nok er litt mer komplekst, for nå kommer folk for totalopplevelsen. Dersom det at de kan få kjøpe seg en øl gjør at noen velger å ta turen, så fører jo det også til økte billettinntekter.