Petter Skinstad vil ha en verdidebatt rundt idrett og alkohol. Foto: Mette Bugge

«Hva den enkelte velger å gjøre i etterkant av sesongens siste renn, skal være opp til den enkelte, men vi synes ikke at idretten skal legge til rette for fyllefest på NM-banketten eller i Holmenkollen.»Det skriver kvartetteni et debattinnlegg i Aftenposten onsdag. Bakgrunnen er sesongavslutningen på Beitostølen, i forbindelse med NM del 2 i starten av april. Men også verdenscupavslutningen i Holmenkollen tidligere i år.

Petter Skinstad, Kristian Græsli, Håkon Mikalsen og Rolf Einar Jensen, som alle deltok i NM, liker ikke at alkohol benyttes i forbindelse med idrettsarrangementer.

«Vi kjenner langrennsløpere som ikke ønsker å delta på NM-banketten fordi de ikke trives på fester med mye alkohol» skriver de.

Sov ute i minusgrader

— Vi fant en full senior som lå og sov i snøen, og vi vurderte det som veldig farlig, hvis vi ikke hadde funnet ham og fulgt ham til stedet han bodde, sier Håkon Mikalsen, som også var på Beitostølen.

25-åringen som har deltatt i U-23 VM og verdenscuprenn, og var på rekruttlandslaget i 2012/13, så at den fulle langrennsløperen ikke hadde det godt.

— Han kastet opp flere ganger da vi vekket ham, og det var tilfeldig at vi oppdaget denne løperen, legger han til.

— De aller fleste holder seg innenfor rammene, men likevel blir slike fester generelt alt for fuktige.

For snart tre uker siden feiret NM-deltagerne lørdag at en lang sesong var over. Juniorene skulle ha norgescupavslutning søndag.

Politiet i Vestoppland kom til Beitostølen og sendte ut en twittermelding klokken 02.20 på natten: «Beitostølen, sliten/full 5-milsløper anmeldt for ikke å etterkomme politiets pålegg om å fjerne seg fra Beitohallen hvor han var avvist».

— Det var en slik hendelse som endte med forelegg, bekrefter lensmann Frode Veglingsrud, leder for operativ seksjon i Valdres.

Vil ha en saklig debatt

— Vi synes det blir feil at arrangøren skal legge til rette for «finale» med alkohol på banketten, sier Petter Skinstad.

Selv orket han ikke å gå på NM-banketten fordi han mener han i årenes løp har sett mange situasjoner der alkoholbruken er kommet ut av kontroll.

— Jeg er imot overformynderi og klandrer ikke den enkelte løper. Jeg vil bare at alle skal ha et bevisst forhold til bruk av alkohol. Det jeg ikke synes er riktig er at idretten som fellesskap og med sine holdninger skal legge til rette for feiring med alkohol, enten i forbindelse med NM eller verdenscuper i Norge, sier han.

Løperen fra Gjøvik mener at idretten ikke er tro mot seg selv og det idrettsstyret selv har vedtatt. I «vedtektene» heter det nemlig blant annet at NIF og den olympiske komiteen skal fremstå som en organisasjon som arbeider mot bruk av alkohol i idrettslig sammenheng.

— De vedtakene er utgangspunktet for at jeg reagerer, sier Skinstad, som mener at idretten ikke er tro mot det som er vedtatt.

25-åringen etterlyser en saklig, verdibasert diskusjon.

Vil ha alkoholfri sone

Kvartetten som står frem med sine synspunkter, mener at idretten skal være inkluderende overfor alle mennesker. De vil at idretten skal være alkoholfri, og at man trenger slike alkoholfrie soner.

«Det er naturlig at idretten som en av de største arenaene for barn og unge er en slik sone. Idretten skal stå for sunnhet og helse, og alkohol representerer det motsatte», heter det i debattinnlegget.

Birgitte Torbjørnsen, prosjektleder i «Idrett Utan Alkohol», er bekymret for at idretten ikke lenger skal være en alkoholfri sone.

Hun forteller at organisasjonen har 225 ambassadører over hele landet, utøvere, trenere og ledere fra en rekke forskjellige idretter.

— Vi ser at flere og flere arrangører strekker strikken, og det er blitt verre på publikumssiden de siste årene. Utviklingen går i feil vei med tanke på øltelt og den type salgssteder under store arrangementer, ikke minst i Holmenkollen.

Hun sikter til den tradisjonelle folkefesten på nasjonalarenaen, som i vinter fikk følgende omtale: «Fyllefest uten kontroll».

— Jeg tror noe av grunnen til at det har utartet på flere arenaer, også på turneringer der voksne åpner vinflasker når de skal ha det hyggelig sammen etter å ha sett ungene spille fotball eller håndball, er at idretten ikke er flink nok til å være i forkant. Det betyr å diskutere holdninger og regler før man drar på cuper og samlinger.

Langrenn som andre idretter

De fire langrennsløpere tror ikke aktive i deres idrett skiller seg fra andre. I mange idretter er det vanlig å ta seg en fest når en lang sesong er over. De beste i Norges største vintersport er svært forsiktige med alkohol underveis i sesongen, men så tar det av når det ikke lenger gjenstår viktige løp.

— Det er som om enkelte tar foten av bremsen. De slipper seg løs i april og mai, før sesongoppkjøringen starter. Alle har rett til å slappe av. Når det gjelder alkohol, kan mye sies om den drikken, men sunn er den ikke, sier Petter Skinstad.

- Du er ikke redd for å bli stemplet som en lyseslukker?

— Nei, personlig ønsker jeg ikke å være noen festbrems. Idrettsutøvere må få ta egne valg når det gjelder å benytte alkohol, det er bare koblingen jeg reagerer på – at arrangørene legger til rette for det i idrettssammenheng. Jeg føler at dette er en diskusjon idretten må ta og at temaet bør belyses. Når man etter ei femmil på Beitostølen kan se at en løper får en øl i området, rimer det ikke med idrettens verdier.

Han skynder seg å legge til at utøvere ikke fikk øl av arrangøren, men at vedkommende ikke ble stoppet, og at det skjedde i samme område som barn og unge sto og ventet på autografer.

— Det bør ikke være idrettslag som legger opp til fyllekalas, fastslår langrennsløper Rolf Einar Jensen, som ble nummer syv under NM på femmila i fjor, og som deltok på siste NM.

24-åringen fra Mo i Rana, som bor i Tromsø, er avholdsmann, som de andre.

— Når vi legger ned så mye trening, tid og penger som vi gjør, finner jeg det ikke naturlig å kombinere idrett og alkohol.

Løperne tåler mindre

Herrelandslagets Simen Sveen deltok i NM del 2, og var til stede på banketten. Han synes ikke det er unaturlig at løpere mellom 20 og 30 år tar seg en fortjent fest når sesongen er over, men det kan ha sine ulemper.

— Folk som generelt drikker lite alkohol resten av sesongen, kommer lettere i rus. Det handler om at de har en lavere terskel for alkohol og tåler mindre. Når du driver som toppidrettsutøvere i langrenn er du kanskje ikke den som har mest erfaring med alkohol, og mange kjenner ikke sine egne grenser. For utenforstående oppleves det som en veldig ukultur, men jeg synes ikke det er noen ukultur i langrenn når det gjelder dette. Det begrenser seg dessuten litt hvor mye alkohol man orker å innta etter å ha gått fem mil på ski, sier Sveen som studerer medisin ved siden av idretten.

Han mener det må være et naturlig rom for å ta seg en øl eller et glass vin, men ønsker ikke at fester skal gå over alle støvleskafter.

— Når man koker det ned til essensen, så er alkohol lite forenlig med toppidrett. Vi bruker jo mesteparten av tiden vår til å trene, sove, spise og forberede oss til en ny sesong i syv måneder. I det bildet, må folk få lov til å ta seg en fest etterpå. Det handler om balanse i livet. Skulle man ha krevd at langrennsløpere skulle være asketer som ikke var en del av den vanlige verden, var det få som kunne drevet med idretten.

Arrangøren: Storm i et vannglass

NM-arrangøren på Beitostølen arrangerte en lukket bankett og solgte 300 billetter til deltagerne.

— Vi hadde inntrykk av at det var en tradisjon, sier NM-general Erik Østli

Han mener at det kun var seniorløpere som kom dit, fordi juniorene skulle gå norgescup dagen etter.

— At det ble drukket på banketten er det ingen tvil om. Det er forståelig når utøverne har gått på den smale stien hele vinteren. Det er naturlig at de tar seg en fest når de er ferdig med tremil (kvinner) og femmil (menn), sier han.

- Men politiet ble tilkalt?

— Det var en litt sliten/beruset løper som ikke var helt happy med at han ble nektet adgang. Dette er et arrangement i Beitohallen, og i kontrollerte former. Jeg mener at dette er storm i et vannglass.

- Var du der?

— Nei.

Østli forteller at de som arrangerer blir bedt om å være oppmerksomme, ikke minst fordi utskeielser kan komme i pressen.

— Utgangspunktet er at dette er utøvere med en høy profil, og man behøver ikke å flagge så innmari at det er fest. For dem er det en anledning til å komme sammen og få en fin avslutning på sesongen, før alle drar hver til sitt. Ja, det var øl- og vinservering, men også mat. Det var første gang vi hadde dette arrangementet, og jeg fikk aldri rapporter om at det hadde sklidd ut.

Skal kontrollere mer

I Holmenkollen fikk skifestivalen kritikk etter alkoholservering og en fest som «tok av» i Kollen i februar. Daglig leder Kristin V. Sæterøy sier at arrangøren har en jobb å gjøre når det gjelder tilretteleggelse for publikum.

— Dette skal være en folkefest. Vi opplevde at da vi åpnet for at flere kunne komme inn på arenaen fra Marka, at vi fikk et problem, sier Sæterøy, og sikter til at noen av tilskuerne hadde drukket alkohol da de så på langrennsløperne.

Samtidig forteller hun at enkelte tilskuere har en litt annen interesse enn «bare» det sportslige. Mange synes det er gøy å samles i teltet. Det var spesielt der og umiddelbart utenfor at det ble kritikk for at det var trangt og i tillegg berusede personer.

— Vi har en jobb å gjøre med å kontrollere at alt går riktig for seg, og hindre at noen utagerer. Vi ønsker på ingen måte å ha en skifestival som utarter, men en folkefest for hele familien.

------------------

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor VIFs snuoperasjon, Riises dommerutskjelling, Barcas kollaps og Deilas ydmykende nedtur er blant temaene: