Lørdagens historiske proffboksestevne der Cecilia Brækhus var hovedattraksjon, har fått stor oppmerksomhet. 10.000 mennesker fikk med seg kampen fra tribunene i Oslo Spektrum, og på det meste fulgte rundt én million seere kampen på TV3. Det var mulig for alle publikummere over 18 år å kjøpe alkohol under det første proffboksestevnet i Norge siden forbudet kom i 1981. KrFs nestleder Olaug Bollestad reagerer sterkt på sammenblandingen av idrett og alkohol.

Fikk du med deg denne?

– Idrett og alkohol hører ikke sammen. Når alkohol får en så fremtredende plass i et arrangement som har vært så kontroversielt, viser det en mangel på takt og tone. Dette skaper ikke noe godt omdømme, sier Bollestad til Bergens Tidende.

— Skal være forbilder

KrF var negativ til å tillate boksing i Norge i utgangspunktet, og Bollestad sier at partiet ikke er imponert over måten det første proffstevnet ble arrangert på.

– Satt på spissen blander man her alkohol med slåssing, så vi er ikke blitt mer positive etter arrangementet som var lørdag. Kombinasjonen adrenalin, kampsport og promille er ikke bra, sier nestlederen.

Mange leser denne kommentaren i dag:

Hun reagerer på at flere toppolitikere fra Høyre frontet boksestevnet i så stor grad. Både statsminister Erna Solberg, kulturminister Linda Hofstad Helleland og kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var tilskuere i Spektrum. På sosiale medier er det mange som har reagert på regjeringstoppenes deltakelse.

KRITISK: - Idrett og alkohol hører ikke sammen, sier KrFs nestleder Olaug Bollestad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– De har stemt for at arrangementer som dette skal tillates, og må da ta et ansvar for hvordan det gjennomføres. Som politikere har vi et ansvar for å være forbilder. Da bør man tenke seg godt om når idrett og alkohol blandes på denne måten. Jeg synes de skal tenke gjennom rammene på det de har godkjent, og om de synes det er greit at det serveres alkohol på et idrettsarrangement, sier Bollestad.

Barn til stede

Hanne Cecilie Widnes er generalsekretær i rusorganisasjonen IOGT Norge, som arbeider for en politikk som kan redusere forbruket og skadene ved rus.

– Vårt prinsipp er at idrett og alkohol ikke hører sammen og at det ikke bør serveres alkohol på idrettsarrangement, sier Widnes, som synes det er uheldig at flere kjente politikere drakk under arrangementet.

– Politikere, og særlig rikspolitikere, er rollemodeller. Den rollen bør de være seg selv bevisst – deres oppførsel sender ut signaler, sier generalsekretæren.

Det Widnes reagerer spesielt på er at barn var til stede i Spektrum, ettersom det ikke var noen aldersgrense.

– Det gjør det enda mer problematisk, og det burde absolutt ikke vært alkoholservering på et idrettsarrangement med barn til stede, sier Widnes.

Arrangøren ba om servering

Oslo Spektrums prosjektleder for helgens boksestevne, Wilhelm Lorentzen, har forberedt en uttalelse om alkoholserveringen når Bergens Tidende ringer ham.

– Arrangøren, First Lady Promotion (Brækhus’ eget selskap), uttrykte ønske om alkoholservering på dette arrangementet. Oslo Spektrum har valgt å etterkomme dette ønsket. Oslo Spektrum følger til enhver tid norsk skjenkelovgivning og har også god dialog med næringsetaten. I tillegg vil vi opplyse om at dette ikke er et idrettsarrangement i regi av Norges Idrettsforbund, heter det i uttalelsen Lorentzen som gir.

Oslo Spektrum har generell skjenkebevilling og har derfor ikke måttet levere noen form for egen søknad for å servere alkohol på stevnet.

– Hvor mye alkohol ble solgt på stevnet?

– Det kan jeg ikke si noe om. Vi uttaler oss ikke noe utover det jeg sa i sted, sier Lorentzen.

NEVROKIRURG SPØR: Er ikke en hjerneskade fra eller til så farlig? Helleland og Solberg bør svare.

Kritisk bergensbyråd

Også idrettsbyråden i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap), er negativ til koblingen mellom idrett og alkohol.

– I tråd med Norges Idrettsforbund ønsker jeg at idretten skal være alkoholfri med en tribunekultur der det ikke nytes alkohol i tilknytning til idrettsarrangementer, sier Thorsen.

At profilerte politikere satt ringside og applauderte mens blodet sprutet har han også sine tanker om.

STATSMINISTEREN PÅ PLASS: Erna Solberg hyllet Cecilia Brækhus etter den historiske VM-kampen på norsk jord mot franske Anne-Sophie Mathis. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg hadde aldri opptrådt slik politikerne i Oslo gjorde. Vår rolle er å legge til rette for idretten, så kan vi holde oss i bakgrunnen. Det mest alvorlige er likevel at den som ble knocket ut påføres skader på hjernen. Jeg er veldig glad det var en dyktig dommer som stanset kampen i tide slik at det ikke ble påført mer skade, sier idrettsbyråden.

– Er det naturlig for deg å representere byrådet dersom det kommer proffkamper til Bergen?

– Det er en vurdering vi må ta om det blir aktuelt, det er ikke en reell problemstilling i dag. Dersom Brækhus og hennes management ønsker å arrangere kamp i Bergen er de hjertelig velkommen, dette er nå en lovlig sport.

Høyre tar gjerne en debatt

Svein Harberg (H) er leder av familie— og kulturkomitéen på Stortinget. Han viser til at det er Oslo kommune som har godkjent alkoholserveringen, og at Høyres representanter var der som gjester.

– Jeg synes at dette med idrett og alkoholservering er en relevant debatt som vi er klar til å ta opp igjen. Hvor tilgjengelig skal alkoholen være på idrettsarrangementer – skal det kun foregå i lukkede losjer, eller skal det være tilgjengelig for alle, sier Harberg.

Han var selv til stede i Spektrum.

– Jeg så ikke noen som var overstadig beruset, og det hele så ut til å foregå i kontrollerte former. Jeg ble positivt overrasket over publikum og den gode stemningen som var der, sier Harberg.

Idrettsforbundet ikke til stede

Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen sier at hun ikke vil kritisere arrangøren for at det var alkoholservering.

– Vi må respektere det andre gjør. Idrettsforbundet er ingen avholdsorganisasjon, men vi har våre egne retningslinjer for hvordan vi gjør dette, sier Aasen.

Hun viser til at det er mulig å kjøpe alkohol på flere idrettsarrangementer i Norge, men at dette foregår i lukkede områder og at alkoholserveringen ikke er åpen for alle.

Tom Tvedt er øverste tillitsvalgt i norsk idrett. Idrettspresidenten får seg ikke til å felle noen dom over toppolitikernes deltagelse og hyllest av Brækhus-kampen.

– At de som politikere er til stede på et idrettsarrangement får de stå for selv, sier Tvedt, som heller ikke var til stede i Spektrum.

– Det var min første frihelg på syv uker. Derfor valgte jeg å ha fri disse to helgedagene. Jeg hadde rett og slett behov for å ha fri. Det er mange idrettsarrangement som går av stabelen uten at en idrettspresident er til stede, sier Tvedt.