Lørdag kveld var Cecilia Brækhus hovedattraksjonen i det første proffboksestevnet på norsk jord på 35 år.

10 000 tilskuere løftet taket i Oslo Spektrum da bergensbokseren slo knockout på sin franske motstander allerede i annen runde. To som ikke la skjul på sin begeistring var statsminister Erna Solberg og kulturminister Linda Hofstad Helleland.

— Verdens mest fortjente klem i kveld. For ei dame. Du er helt hælig!! skrev Hofstad Helleland på Facebook.

Solberg poserte med Brækhus og alle hennes verdensmesterbelter.

— Jeg synes dette gikk litt fort, men jeg tror Norge er stolt av deg. Jeg tror Bergen er enda mer stolt, sa statsministeren.

Sterke reaksjoner

På sosiale medier er det mange som har reagert på regjeringstoppenes deltagelse, blant annet mangeårig høyrepolitiker og tidligere ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen:

— Pinlig, tragisk og flaut at Norges regjering er stolt over å slippe dette til! Og når statsministeren står i ringen etterpå og hyller tre minutter som ender med at motstanderen slås til blods, er det bare pinlig, skrev han på Facebook.

Mange har lest denne:

Til Fædrelandsvennen utdyper han:

— Jeg registrerte uttalelsene fra statsministeren etter kampen. Her er jeg dypt uenig, og jeg beklager denne endringen, sier den tidligere Høyre-ordføreren.

Kommunalminister Jan Tore Sanner og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kastet også glans over arrangementet, sammen med flere andre stortingsrepresentanter fra Høyre.

Sørensen på sin side hadde gjerne sett at forbudet fra 1981 ble stående.

— Jeg mener formålet med denne idretten er noe ganske annet enn annen type idrett.

— Dette så vi tydelig lørdag, da motstanderen ble slått til blods etter tre minutter. Så skal vi hylle dette? Det synes jeg ikke noe om.

Erna Solberg ønsket ikke å svare på kritikken søndag kveld.

— Statsministeren har ingen kommentar til det, sier kommunikasjonsrådgiver ved Statsminsterens kontor, Arvid Samland i en sms til Aftenposten.

Han viser til at det er kulturdepartementet som «har ansvar også for norsk boksepolitikk».

Utslått Mathis: — Jeg så stjerner

Anne-Sophie Mathis innrømmet etter kampen at hun aldri hadde fått så mye juling før i karrieren. Blodet rant fra ansiktet da 39-åringen hang over tauene etter slagene fra Brækhus.

— Jeg var helt i ørska. Jeg hørte lyder i ørene og klarte ikke å orientere meg. Jeg så stjerner, sa hun selv på en pressekonferanse etter kampen.

Helleland mener det var helt riktig å være til stede under arrangementet, og begrunner det med at regjeringspartiene har gjennom mange år vært klare på at de ønsker dette forbudet opphevet og at det ikke skal være opp til staten å forby en idrettsaktivitet.

— Gjennom mange år har norske utøvere reist til utlandet for å konkurrere i proffboksing, men nå har vi lagt til rette for at aktiviteten også kan foregå i organiserte rammer og med tydelige helse og sikkerhetskrav i Norge, sier kulturministeren til Aftenposten.

— Når vi i går fikk den første profesjonelle boksekamp i Norge på 35 år og dette er noe vi har kjempet for politisk gjennom mange år, var det helt naturlig at vi var til stede og markerte dette.

Anne-Sophie Mathis fikk et røft møte med Cecilia Brækhus. Foto: Junge, Heiko

Kulturministeren understreket i et intervju over høytaleranlegget før kampen at det er tre partier som har jobbet for å oppheve forbudet mot proffboksing, og at stevnet aldri ville funnet sted uten innsatsen fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Krf-leder Knut Arild Hareide samarbeider tett med de tre nevnte partiene i Stortinget, men er glad for at han ikke gikk sammen med dem for å tillate proffboksing.

— Det som er et paradoks er at hvis det som skjedde i ringen i Spektrum hadde skjedd i sentrum, så ville politiet fått en betydelig jobb, sier Krf-leder Knut-Arild Hareide til Aftenposten.

Hareide påpeker at det er mange som ønsker å få Solberg og Hofstad Helleland til å stille opp på arrangement.

— Når de velger å prioritere dette så sterkt, sender de et signal om at de synes dette var riktig. Denne kampsporten kan medføre betydelig skade på en person. Å velge å sende dette signalet er ikke noe jeg ville gjort, sier Krf-lederen.

Dette blir trolig Brækhus' neste motstander:

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var en ivrig supporter under kampen. Her med ektemannen Trond, Sol Elden, John Christian Elden og Sindre Finne. Foto: Junge, Heiko

— Trenger ikke å skje på norsk jord

Han synes ikke det er noe fremskritt det som ble markert i Spektrum lørdag kveld.

— Dette trenger ikke å skje på norsk jord. Etter å ha hørt på faglige medisinske vurderinger mener jeg det var riktig av oss å si nei. For meg er det et tilbakesteg som ble feiret i Spektrum. Men jeg kan forstå at de som synes dette var et fremskritt ville feire det, sier han.

— I løpet av lørdagen og døgnet etter boksekampen er jeg mer sikker på at vi valgte riktig løsning, legger han til.

På spørsmål om hvorfor Statsministeren valgte å prioritere arrangementet, svarer kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland:

— Hun ble invitert til kampen og takket ja til det.

Han kunne ikke svare på om statsministeren kommer til å delta på flere boksekamper i Norge.

En takknemlig Brækhus

Cecilia Brækhus har i syv år jobbet målrettet for å få lov til å bokse i Norge. Hun satte stor pris på at både Solberg og Hofstad Helleland tok turen.

— Jeg var kjempeglad for den støtten. Jeg var overlykkelig. Hvem er det som har statsministeren og kulturministeren på kampene sine? De har begge to vært støttespillere med å få boksing til Norge, sier Brækhus.

Begge politikerne ble møtt med et kraftig jubelbrøl fra publikum da de ble intervjuet. Brækhus hadde ingen betenkeligheter med å slippe politikere til og la dem benytte anledningen til å sole seg i glansen.

— Nei, jeg har alltid sagt at én av grunnene til at jeg elsker boksing er at det er for absolutt alle. Det tror jeg man så lørdag. Det var ikke bare politikere der, men absolutt alle typer mennesker. Det var idrettsutøvere, folk fra Mote-Norge, rappere, tungvektsboksere og så hadde du det norske folk som lagde en fantastisk ramme. Det er ingenting negativt å si om det som skjedde lørdag. Det overgikk alle forventninger, jeg er helt slått ut.

NEVROKIRURG SPØR: Er ikke en hjerneskade fra eller til så farlig? Helleland og Solberg bør svare.