Øvelsen er spådd å bli en ny publikumsfavoritt og omtales som en raskere og kortere versjon av den tradisjonelle rugbyen. Kun syv spillere representerer hvert lag på banen, og kampene varer i 14 minutter med ett minutts pause. Finalen spilles med to ti-minutters omganger med to minutters pause.

«Syvmannsrugby er et raskt og actionfylt spill der individuelle ferdigheter og utrolig lagarbeid kombineres i et spektakulært resultat», skriver OL-arrangøren på sine nettsider.

Sprintversjon

Cathinka Walberg er kaptein på Norges landslag i syvmannsrugby. Til daglig spiller hun i Oslo Rugbyklubb. Hun forklarer hva syvmannsrugby går ut på, og som i vanlig rugby er hovedregelen ikke å kaste ballen fremover.

LANDSLAGSKAPTEIN: Cathinka Walberg. Foto: Bakehuset

— Syvmannsrugby er på en måte en sprintversjon av den vanlige rugbyen (med 15 spillere). Den begynte som noe folk spilte når de skulle ha det gøy. To ganger syv minutter kan høres kort ut, men når man skal ligge i bredden og forsvare med sju spillere, blir man sykt sliten. Man skal ha mye styrke, finteegenskaper og fart, og det er behov for forskjellige spilletyper, sier Walberg til Aftenposten.

— Det virker som rugby er veldig tøft fysisk. Hva kreves av spilleren?

— Det kreves at du er smart, sterk og har god øye-hånd-koordinasjon. På landslaget og i Norge generelt ser vi at mange tidligere håndballspillere gjør det bra. De sier de synes syvmannsrugby er veldig gøy fordi mens de har følt at de har måttet holde igjen i taklingene i håndball, kan man gå hele veien i rugby.

Sikkerhet og respekt

Hun legger likevel til at det er stort fokus på sikkerhet i sporten, og at dommeren er nøye på å håndheve regler.

— Mange ser for seg svære, skumle engelskmenn når man snakker om sporten, men det er et stort fokus på sikkerhet og respekt. I tillegg er respekt mot dommeren viktig. Det er bare kapteinen som kan snakke med dommeren, og man får en utvisning om man snakker tilbake, sier Walberg.

Hun har også stor tro på at syvmannsrugby blir en stor publikumsfavoritt i OL.

TØFFE TAK: Rugby er en kontaktsport. Her er Cathinka Walberg i en duell i en landskamp mot Romania. Foto: Rugby Europe

— Nå er jeg ganske lite objektiv, men jeg oppdaget også denne idretten på et tidspunkt og ble helt forelsket i den. Jeg tror den blir en favoritt. Kampene er korte, men veldig underholdende. Det kommer mye scoringer, noe som gjør at det ser spektakulært ut, sier landslagskapteinen.

Andre kuriøsiteter

Fiji er en av medaljekandidatene på herresiden, ifølge Walberg kanskje den største.

Øynasjonen kan ikke bare ta sitt første OL-gull, men også sin aller første medalje i olympisk sammenheng. Det ville være spektakulært.

Det amerikanske herrelandslaget har med seg det som må være blant sportens aller raskeste. Den tidligere sprinteren Carlin Isles er nemlig en del av troppen.

Etter å ha blitt vraket fra sprint-troppen til OL i 2012, valgte han å satse på rugby, skriver CNN.

LØPSKRAFT: USA har løpskraft i Carlin Isles (i hvitt). Foto: AP

Rugby vil i hovedsak vises på TV 2 Sumo.

— Vi jobber sammen med rugbyforbundet om en ny løsning, der seerne kan kommentere selv. Rugbyforbundet er de første ut, sier TV 2s OL-sjef, Christine Espeland, til Aftenposten.

Du har alle muligheter for å både se og spille rugby i Norge. Norges Rugbyforbund har i dag omtrent 1300 medlemmer, som også deltar i andre varianter av sporten. Oslo Rugbyklubb holder til på Voldsløkka, der de har to rugbybaner.

PS! Har du planer om å følge med, går øvelsen fra 6. august, med siste finale 11. august.