LARKOLLEN: I et leserinnlegg i Aftenposten lister landslagssjefen opp det som kan sikre utvikling både for klubb— og landslagsfotball i Norge i årene som kommer:

  • Spillerutvikling.

  • Lagenes utvikling.

  • Spillerlogistikk.

  • Støtteapparat.

  • Anlegg.

  • Forskning og utvikling.

  • Konkurransestruktur.

— Det er viktig å ha en helhetlig forståelse av hva som ligger bak en prestasjon og et resultat. Både i norsk, men også i internasjonal fotball. Det gjelder på kort og lang sikt. Det er disse tingene jeg diskuterer når jeg er ute og treffer trenere og ledere, sier Høgmo til Aftenposten.

Her er troppen til de neste landskampene:

"Industri i stor utvikling"

Han tar oss med til idylliske Larkollen i Østfold. Selv om regnet høljer ned på utsiden og skyene ligger tett over "solkysten", ser Høgmo lys i mørket.

Han forbereder seg til Norges magre trøst da EM-plassen glapp etter playoffen mot Ungarn for et halvt år siden. Kamper mot Portugal, Island og Belgia skal være referansepunktet, som det heter i den moderne fotballterminologien, før VM-kvaliken starter til høsten.

— Du skriver om den store industrien "der ute". Hvor ser du Norge midt oppe i dette i årene som kommer?

— Jeg håper og tror vi ser nødvendigheten av å fortsette å profesjonalisere hele virksomheten. At vi fortsetter å ha fokus på våre unge og beste spillere, slik at de får profesjonelle trenere. Og her skjer det mye positivt i dag. Men det er viktig å videreutvikle det. Det er kanskje der vi har mest å hente når det gjelder vår egen kultur i barne- og ungdomsfotballen og oppover. Å utvikle det, med alle rammebetingelsene som skal til for å sette spilleren i fokus og gi dem de beste utviklingsmulighetene.

Høgmo er opptatt av kompetanse. Han har fått kjørt seg litt for ordene han bruker. Kompetanseheving er et som går igjen. Det er det sentrale. Å heve kompetansen både hos spilleren selv, hos klubbene, hos trenerne, enten de trener barn eller eliteutøvere, i alle ledd, som til syvende og sist skal gi et bedre sluttprodukt.

— Jeg tenker at trenerrollen er en profesjon. Hvordan kan vi videreutvikle den kompetansen på alle nivåer? Det å være en spiller er blitt en profesjon det også, så til de grader. Så hvordan blir vi enda dyktigere til å legge det lange karrièreløpet? Dette handler om hvordan vi kan trene best mulig for å bli så atletiske som mulig slik det kreves i dagens fotball. Det handler om hvordan vi kan kombinere fotball med skole. Lesser vi for mye på i enkelte år? Bør vi se på balansen i fotballskolene? Er vi gode nok til å prioritere? Er vi sultne nok? Det er mange ting som spiller inn. Men forståelsen av hva som skal til er det sentrale. Hvordan jobber de beste i verden, og hvordan jobber vi her hjemme. Hva ligger bak resultatene og prestasjonene.

Økonomi avgjør ikke alt

I sitt leserinnlegg skriver landslagssjefen at Norge har en samlet fotballøkonomi på rundt 1,6 milliarder kroner. Til sammenligning har de største klubbene i verden inntekter på langt over en milliard alene. Med andre ord, Norge er en liten fotballnasjon i det store bildet. Det mener Høgmo ikke trenger å hemme utviklingen.

— De som lykkes i internasjonal fotball er ikke bare ledende på én ting, de er i front på alle områder. Det trenger ikke koste penger for å investere i kompetanse og trening. Klarer vi å optimalisere fasilitetene, være dyktige i treningsarbeidet, der gjøres det mye bra i dag, og fortsette å utvikle det, så er det veldig bra. Se bare på kamparenaen. Den ene detaljen om å trene på tørre kunstgressbaner, for eksempel, hvor ballen triller sakte. Vi må vanne kunstgressbanene slik at spillerne allerede i ung alder vender seg til tempoet. Fotballen i dag går så fort.

Han ønsker at alle nye kunstgressbaner skal bygges med vanningsanlegg. Men ser også at det er et ressursspørsmål.

LES HELE INNLEGGET HER: En industri i stor utvikling

Flere saker om landslaget:

Høgmos første intervju etter playoff-skuffelsen:

Knallhard kritikk mot Høgmo etter landskampene i mars:

Likte ikke de kritiske sakene: