RIO DE JANEIRO: Han og de tre britiske lagkameratene vant OL-fimalen i forfølgelsesritt på bane i natt norsk tid.

Etter en høydramatisk finale mot Australia kunne Wiggins og Co til slutt juble for gull.

Det var Wiggins åttende OL-medalje, hele fem av dem gull. Dermed er han likt i antall medaljer med Sir Steven Redgrave (roer) og Sir Chris Hoy (banesyklist).

Men ingen av de to førstnevnte har samme antall medaljer, åtte. Det gjør at Wiggins nå er tidenes mstvinnende britiske olympier.

Redgrave og Hoy på plass

Minutter etter gullet var sikret tok rekordmannen turen til BBCs bås i intervjusonen.

Og hvem stod der? Redgrave og Hoy, selvfølgelig.

Det britiske gullaget, bestående av Owain Dull (f.v), Bradley Wiggins, Ed Clancy og Steven Burge sikret gull etter finalen mot Australia. Foto: Eric Gaillard, Reuters

— Oj, mine to helter, lo Wiggins og ga begge to en klem før han løp til motsatt ende av velodromen der kona Catherine stod og fikk litt mer enn en klem, et kyss på kinnet.

Redgrave og Hoy er giganter i britisk idrettshistorie. Men nå er Wiggins større enn dem .

— Vi har gjort absolutt alt sammen de siste 12 månedene. Vi har vært på treningsleire, vi har til og med syklet sammen på første juledag. Alt med tanke på det vi gjorde i dag, fortalte Wiggins på pressekonferansen etterpå.

Tre verdensrekorder

Storbritannia satte ny verdensrekord, den tredje på to dager, og vant en meget tett finale-affære i velodromen i Olympic Park.

Australia ledet lenger. Men Wiggins øste av sine kjempekrefter de siste rundene. I mål var Storbritannia 0,743 sekunder foran Australia. I banesykling er det et hav av tid ...

Snittfarten var på utrolig sterke 62,3 kilometer i timen. Danmark vant bronse etter å ha slått New Zealand i bronsefinalen.

Wiggins debuterte i Sydney-OL i Australia med bronse. Nå er det mye som tyder på at han avslutter karrieren.

Perfekt avslutning

— Det var slik jeg ønsket å avslutte. Planen var at det skulle ende slik. Ikke med et lite ritt i Frankrike der jeg klatret av i matsonen, sa Wiggins og siktet til Paris-Roubaix i mai i fjor, hans siste ritt som landeveissyklist.

I RIO: Erlend Nesje

Da hadde han bestemt seg for å bli banesyklist igjen og avslutte karrieren med OL-gull i Rio de Janeiro.— Underveis tenkte jeg på hvor fantastisk det var da jeg deltok i mitt første OL. Å ha fem gull fem OL senere ville jeg aldri i verden trodd på. Dette er virkelig noe å fortelle barna, sa 36-åringen som vant Tour de France sammenlagt i 2012.