RIO DE JANEIRO: Vertsnasjon Brasil har en uttalt målsetting om å bli blant de 10 beste på medaljestatistikken.

Men når Rio-OL nærmer seg halvveis ser det tynt ut. 1 gull, 1 sølv og 1 bronse er medaljefangsten til nå. Det holder kun til 21.plass på medaljestatistikken.

BAKGRUNN:

Trolig må nasjonen med 200 millioner innbyggere opp i nærmere 30 medaljer for å nå sitt mål. I London 2012 ble det 17 medaljer, i Beijing fire år tidligere 15. Brasil har altså en massiv jobb foran seg.

I RIO: Erlend Nesje

Brasilianer rystet Nadal

Brasil setter sin lit til fotball, volleyball og sandvolleyball her i Rio.

Tennisspilleren Thomaz Bellucci var det imidlertid få som snakket om. 28-åringen er nummer 54 på verdensrankingen og normalt ingen trussel for de beste spillerne i verden.

Rafael Nadal, som jakter gull i både singel, double og mixed double, var klar favoritt da de møttes i kvartfinalen her på Centre Court midt i Olympic Park.

Men Bellucci overraket både seg selv, Nadal og de elleville brasilianerne på tribunen. Hjemmehåpet vant første sett med 6-2. ## Popcorn og øl på tribunen

På tribunen ble det sunget som om det var fotballkamp. Folk sto på stolene med popcorn og øl.

De været en sensasjon. Nadal kom sterkt tilbake i andre sett, men Bellucci lot spanjolen svette på Centre Court.

I tredje og avgjørende sett var imidlertid 28-åringen sjanseløs. Nadal vant kampen 2-1 med settsifrene 2-6, 6-4 og 6-2. Det blir altså ikke medalje i tennis heller for Brasil. Men de brasilianske supporterne satte pris på Belluccis innsats, klappet ham av banen og sang "Olé, olé, olé".

GULLJENTE: Rafaela Silva tok Brasils første OL-gull i Rio. Foto: NTB Scanpix

— Fotball er lidenskap

Etter seks konkurransedager er Brasils beholdning gullet til Rafaela Silva i judo, Felipe Wus sølv i skyting og Mayra Aguairs bronsemedalje i judo.

Men Brasil har igjen sine beste gullkort: Fotball, volleyball og sandvolleyball.

Uansett er det ikke lenger slik at alt handler om å vinne gull i fotball, og gi blaffen i de andre idrettene.

— Selvfølgelig er fotball lidenskap i Brasil. Men nå ønsker vi å fokusere på de 41 andre idrettene, sier sportsdirektør for Brasils olympiske komité, Adriana Bahar, til Associated Press.

Vertsnasjoner pleier ofte å få en medalje-boost. Vi husker alle Lillehammer-OL hjemme i Norge. Kina opplevde det i Beijing. Det samme med Storbritannia i London.

Men inntil videre har svømmeren Michael Phelps flere OL-medaljer enn vertskapet.

— Det er alltid viktig for en vertsnasjon å vinne medaljer. Vi håper de klarer det, men det er ikke alltid konkurransene går slik man ønsker, sier IOC-talsmann Mark Adams.