RIO DE JANEIRO: Det endte svært dramatisk for Erik Tysse under hans siste internasjonale konkurranse fredag. Etter at han endte på en skuffende 48.-plass på 20 kilometer kappgang, kollapset 35-åringen i intervjusonen.

Midt under intervjuseansen med Bergens Tidende og NTB, orket han rett og slett ikke mer. Han slet med å få ordene frem.

Også da Tysse ble intervjuet av TV 2 og NRK like før måtte han ta pauser underveis, men da hentet han seg inn igjen.

Tysse ba om en pause og sa han skulle komme tilbake. Så gikk han svært ustø bort til trener Stephan Plätzer 40-50 meter unna. Der satte han seg på en benk, før han måtte legge seg helt ned.

Svært dramatisk

Totalt utmattet måtte nordmannen ha medisinsk assistanse, og han ble kjørt vekk fra området i rullestol.

Erik Tysse var helt kjørt etter 20 kilometeren. Foto: Rune Sævig

Plätzer opplevde det hele som svært dramatisk da han så Tysse kollapse på benken.— Erik hørte meg ikke. Jeg vet ikke om han var bevisst. Men noe i kroppen hans stemte ikke, sier Stephan Plätzer, Erik Tysses trener og svoger til BT.

Det kom medisinsk personell kjapt til stedet for å behandle Erik Tysse mens han lå totalt utslått. Etter hvert fikk Plätzer kontakt med Tysse.

— Han våknet plutselig, sier han.

Etter å ha ligget noen få minutter på benken, ville Tysse gå bort til familien sin som sto like ved. Men det fikk han ikke lov til.

— Legene ville ha ham med. De tok ikke sjansen på noe annet, forteller Plätzer.

I grei form fredag kveld

Sent fredag kveld norsk tid bekrefter lege i Olympiatoppen, Ove Talsnes, at det går fint med Tysse.

— Jeg er sammen med Erik nå, og han har det bra. Vi vet ikke helt hva som skjedde, men han hadde det fryktelig tungt. Han fikk en reaksjon som følge av dårlig veskebalanse og lavt blodtrykk. Han svimlet litt og talte litt i tunger, men han husker alt som skjedde, sier Talsnes.

De to var på vei tilbake til utøverlandsbyen da BT pratet med ham fredag kveld.

— Erik ble tatt hånd om av medisinsk personell, men alt går fint nå. Han er selvfølgelig sliten, men det skal man også være etter å ha gått 20 kilometer kappgang, sier Talsnes.

- Jeg tror jeg tok ut alt

Før han kollapset, var han i intervjuet klar på at fredagens 20-kilometer hadde vært fryktelig hard.

Erik Tysse hadde ikke sjans på medalje i 20 kilometer kappgang. Foto: NTB Scanpix

— Det er lenge siden jeg har vært så sliten i magen. Jeg tror jeg tok alt ut. Jeg gikk bra lenge, men så ble det tungt. Da var det bare å jobbe med seg selv og prøve å komme gjennom, sa Tysse til BT.Han ble tidlig hektet av og hadde aldri tempoet som måtte til.Tysse fikk tiden 1.26.06. Hans årsbeste er på 1.22.12. Tysse hadde forventet å komme ned på 1.21-tallet i OL. Den svake prestasjonen gjorde at Plätzer trodde noe var galt før han kollapset.

— Det var som om stikkontakten var dradd ut av ham. Ut i fra hvordan han presterte i NM og på trening kunne det ikke skje at han slapp teten slik han gjorde, sier Plätzer.

- Var gode forhold

Forholdene på Pontal stadion i Rio de Janeiro skulle være perfekte for kappgang. Litt over 20 grader og sol, med frisk vind fra stranden like ved.

— Det var gode forhold. Det kan ikke ha vært det som gjorde det, sier Plätzer.

Det ble dobbelt kinesisk på toppen av pallen. Wang Zhen vant på 1.19.14, mens Cai Zelin endte 12 sekunder bak. 1.19.37 var nok til bronsemedalje for australieren Caio Bonfim.

Erik Tysse har sagt at han legger opp etter denne sesongen.