Riktignok er treneren som er bosatt i Østerrike på kurs på Olympiatoppen til og med onsdag, men deretter skynder han seg hjem til familien.

Nystad bor i Ramsau med tidligere langrennsløper Claudia Nystad (38), som het Künzel før paret giftet seg i 2005. Hun la opp etter VM i Falun 2015, etter en lang karrière. Hun var med på det tyske laget som tok OL-gull i stafett i 2002, og VM-gull i stafett året etter. OL-gull i teamsprint kom i Vancouver i 2010, og hun har også individuelle mesterskapsmedaljer. Under OL i Sotsji ble det stafettbronse.

Paret ble foreldre for første gang i september i fjor.

Han har vært landslagstrener for Norge siden 2011, og hatt sin siste reise med herrelandslaget. Offisielt er Nystad i pappapermisjon.

— Det viktigste etter en lang sesong var å få god kontakt med sitt eget barn, sier han.

— Når man er borte tilsammen seks måneder, er det en lang periode. Jeg brukte to uker på å bli kjent med ungen igjen, sier den ferske pappaen.

Han sier han følte det som luksus da han kunne være nær henne igjen.

— Det er først nå det går opp for meg ar et jeg har ansvaret for noen som er større enn meg selv.

Nystad forberedte utøverne

Avskjeden med utøverne han har trent i fem år, har vært en lang prosess.

— Vi har pratet om det lenge, og de visste at jeg syntes fire-fem år som landslagstrener var maksimum. Jeg hadde forberedt dem på det. Samtidig har det vært fem flotte år med mye positivt og spennende ting.

— Bortsett fra OL i Sotsji, som ikke helt ble slik du og resten av laget håpet, hvilken av de mange opplevelsene underveis husker du best?

— Det er sjelden jeg får tårer i øynene, men det som rørte meg var da Sjur Røthe tok sin første verdenscupseier i mars 2015, i en fotofinish med Dario Cologna på femmila i Holmenkollen. Da kom Martin Johnsrud Sundby inn på tredjeplass og det var stort å se hvor mye han gledet seg over lagkameratens seier.

For Røthes og Sundbys del handlet dette om at man unner hverandre suksess, ikke minst etter at Røthe måtte bryte 30 km med skibytte og ikke ble tatt ut til femmila i Falun.

— Og nettopp det å jobbe sammen som et lag er noe av det viktigste jeg føler vi har fått til. Kurset elitecoaching, som jeg nå tar på Olympiatoppen, dreier seg også mye om slike emner.

Når det gjelder OL i Sotsji, der Norge blant annet slet med smøreproblemer, sier treneren:

— Skal man lykkes, må mange faktorer klaffe på samme dag. Det er viktig å vite at det ikke gis garantier i idretten.

Kanskje hjem igjen

Selv om Nystad ikke vet hva det blir til fremover rent jobbmessig, tror han at den biten ordner seg.

Han utelukker ikke en retur til Norge, etter å ha vært landslagstrener i flere land.

— Nei, jeg utelukker ingen ting. Verden er en liten plass. Jeg må finne meg en jobb, det neste er å legge ut følere, ler Nystad, før han smilende legger til: – Nå er det nummeret før Nav.

- Marit Bjørgen er også blitt foreldre for første gang, men velger å satse videre som aktiv selv om hun akkurat nå er skadet og må stå over NM. Hva tenker du om muligheten for å hevde seg igjen?

— Hun er årtusenets idrettsutøver. Hvis det er noen som kan klare det, er det henne. Det er en stor jobb hun går til. Marit har ansvaret for en som trenger all hjelp, en liten unge. Det kan føles som å være i spagaten når hun samtidig skal passe på seg selv som idrettsutøver. Men det kan absolutt løses.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Høgmo får refs for å ha fjernet seg - og landslaget - fra folket: