Statistikksenter Eliteserien:

På syv timer som venstreving har Steffen Iversen scoret ett straffemål. Derfor er RBKs toppscorer tilbake som spiss til skjebnekampen mot Atlético Madrid.

– Som ving har jeg ikke vært like mye i boksen, og det er blitt mye defensiv jobbing. Jeg liker meg klart best som spiss , sier Steffen Iversen til Adresseavisen.

Det er to dager til returmøtet med laget som feide RBK av banen for to uker siden. 33-åringen er akkurat vraket av Drillo, men ute på feltet er smilet uansett på plass. Etter seks kamper i en vingrolle som har handlet mye om defensiv trygghet har Nils Arne Eggen ombestemt seg. Mot Atlético Madrid blir Rade Prica venstreving, mens Iversen flyttes tilbake i godrollen.

Sjekk den forskjellen

Årsaken er soleklar: Etter at Eggen skiftet til klassisk 4-3-3 for seks kamper siden har Iversen vært ving. På 423 minutter – eller syv timer med fotball – har det resultert i ett straffemål.

Som spiss eller hengende spiss i 4-4-2, derimot, har han 17 mål på 37 kamper. Teller man minuttene Litj-Ivers har vært på banen i de kampene, gir det scoring hvert 163. minutt – eller under annenhver kamp i snitt.

– Steffen er et bedre oppspillspunkt enn Rade, forklarer Nils Arne Eggen.

– I tillegg har han veldig liten gjennombruddskraft for tiden. Rade, derimot, har det. Dessuten kan det passe han fint å skjære inn fra venstre og komme til avslutning derfra.

Iversen selv er enig:

–Jeg er flinkere til å holde på ballen og spille gjennom andre, mens Rade er dyktigere til å true bakrom. Jeg føler at jeg har spilt ving mest for laget sin del, forklarer han.

Prica: — Blir interessant

En av årsakene til byttet er også hvordan RBK har opptrådt i Europaligaen til nå. Både i Leverkusen og i Madrid ble Iversen liggende veldig dypt, og var så å si aldri i boksen de gangene han behøvdes der. Nå tror han på et mye mer offensivt Rosenborg:

– Jeg håper at Rade kommer seg høyere opp i banen enn jeg har klart. Dessuten må vi tore å satse mer framover. Vi har ingenting å tape på det, mener han.

Rade Prica har ikke spilt ving siden ungdomsårene i Helsingborg. Han gleder seg likevel til å forsøke seg i ny rolle mot det spanske storlaget.

–Det skal bli interessant å prøve det. Det blir veldig viktig å klare å komme seg i avslutningsposisjon også nå. Men det tror jeg at jeg skal klare, sier svensken.

Ville ikke bekrefte laget

Forsøket med Prica til venstre var det Eggen brukte mest tid på under treningen i går. At han har valgt å bruke Iversen som kant i kamp etter kamp, begrunner han slik:

–Vi har to gode spisser, og har måttet ta et valg i forhold til det. I kamper hvor vi er det førende laget – som mot Hønefoss (2-0), kommer kanten seg inn i boksen tidsnok uansett. Og da var Steffen god. Nå vurderer vi det slik at Rade er dyktigere i gjennombruddet, og til å gå rakt mot mål, sier Eggen med et smil om munnen.

Han bedyret nemlig i går at det endelige laget ikke var tatt ut. Men når han har bestemt seg, pleier det som regel å bli slik uansett...

Iversens mål i 2010

Iversen som spiss/framskutt midtbane i 4-4-2:

RBK-Start 3-3 – ett på straffe

RBK-Godset 3-0 – to som innbytter

RBK-Brann 3-0 – ett mål

RBK- Hønefoss 3-0 – ett mål

Steinkjer – RBK (NM) 1-4 – ett mål som innbytter

Viking – RBK 1–2 - ett mål på straffe

RBK – KIL 4-0 – ett på straffe

RBK-Odd 1-1 – ett på straffe

RBK-Haugesund 4-3 – banket inn hattrick

RBK-Start 4-3 (NM) – ett på straffe

RBK – FCK (e-cup) 2-1 – ett mål

RBK-Molde 3-1 – ett mål

Brann-RBK 2-3 – ett på straffe

Follo – RBK 3-2 (NM) - ett mål

Iversen som ving i 4-3-3:

RBK-Vålerenga 3-1 – ett på straffe

VIDEO Skråblikk på 29. serierunde:

Nuss, oppkast og nynorsk

RUNDE 29: Nuss, oppkast og nynorsk Totalt useriøs oppsummering av serierundene