Statistikksenter Eliteserien:

I hvert fall dersom klubben ikke får til minst ett storsalg i vintervinduet.

I disse dager jobbes det med budsjettet for 2011, og oppfordringen fra styret til Skutle er krystallklar: Neste år skal det stå null – 0— på bunnlinja. Det etter et 2009 hvor man budsjetterte med minus 30 mill., og et 2010 med minus 22 mill.

– Om man går tilbake til for eksempel 2008 og ser på hva vi handlet for den gangen, er ting annerledes nå , innrømmer Skutle overfor Adresseavisen.

– Betyr dette at det er slutt på «Marek Sapara-overgangene»?

– Det virker slik. Hele nivået på overgangssummer er på vei ned, og de skal også ned. Dette gjelder for oss som for alle andre. Men vi skal satse på det sportslige; vi skal jo ut i mesterligakvalifisering. Jönsson vil få gode arbeidsforhold, mener Skutle.

77 mill. i 2008

Med gruppespillet i europaligaen vil klubben etter alt å dømme få et resultat for 2010 som ser litt mindre rødt ut enn minusbudsjettet på 22 millioner.

Det er uansett liten tvil om at handlekraften er mindre i RBK nå enn for noen år siden. I 2008, som Skutle refererer til, brukte klubben 77 millioner kroner på spillere.

Da ble blant annet Rune Jarstein (elleve mill.) Anthony Annan (tolv mill.), Vadim Demidov (fem mill.) og Mikael Lustig (fire mill.) hentet inn. I tillegg kom Mikael Dorsin (seks mill.) tilbake, samt at Ciljan og Tettey skrev nye kontrakter.

Sommeren før hadde RBK forsøkt å hente Sebastian Prödl for nesten 30 mill, og i 2006 ble altså Marek Sapara klar for klubben med en prislapp som overskred ti millioner kroner.

Når Jan Jönsson entrer Brakka i januar, er situasjonen en ganske annen.

Da vil Roar Strand og Vadim Demidov være borte, Steffen Iversen og Bakary Saré kan være det samme, og laget kan fort være et stykke unna ambisjonen om 18 rene a-spillere i troppen.

Dette har Erik Hoftun lovt skal komme i balanse, men ved å hente spillere i en annen prisklasse enn tidligere.

Ser til Vålerenga

Nå ser Nils Skutle til Vålerenga for å finne eksempler på at det går an å kombinere lave utgifter med gode prestasjoner på banen:

– Man trenger ikke alltid høye kostnader for å prestere. Vålerenga har redusert utgiftene i år, men likevel gjort det godt. Slik det var i RBK under storhetsperioden, også. Vi bygget lag, sier han.

– Vi har en langsiktig plan. Vi jobber for at Erik Hoftun og Jan Jönsson skal ha mulighetene til å ha et godt lag. I tillegg har vi positiv kontantstrøm, og det er viktig, mener Skutle.

Ciljan, Annan og Lustig

Men altså uten å kunne love Jönsson særlige midler til spillerkjøp. I tillegg har verken Per Ciljan Skjelbred, Anthony Annan eller Mikael Lustig så langt ytret ønske om å forlenge kontraktene som går ut etter neste sesong.

Sportslig leder Erik Hoftun var i midten av oktober ærlig på at RBK må redusere utgiftene om man skal nå målet om et nullbudsjett.

– Kostnadene må ned. Men jeg tror ikke det vil få noen særlige konsekvenser for den sportslige satsingen. Én ting er handlefrihet og muligheter til å kjøpe spillere. Noe annet er mulighetene som ligger i klubben allerede. Og de er store, sier Hoftun.