KNUT LANGELAND,PORTRETT,JOURNALIST,BERGENS TIDENDE,BYLINE,BT,FARGEBILDE, *** Local Caption *** Foto: Bergens Tidende

Statistikksenter Eliteserien:

Det er snarere en bønn om tålmodighet.

Men det trenger ikke ligge noe defensivt, noe reservert eller halvhjertet i det, snarere tvert imot.

DET ER MITT HÅP at Brann, med treårskontrakten med Rune Skarsfjord i hånd, signaliserer et endelig oppgjør med kjøpekulturen .

At kursen herfra blir en annen og mer utviklingsorientert, at Brann gjenvinner sin egen selvtillit, troen på det lokale, troen på det bergenske, og satser på å bygge et fundament som er varig, som er motstandsdyktig og som på sikt kan forsyne klubben med både talent og kapital.

(Artikkelen fortsetter)

Ikke bare fordi de må, men også fordi de virkelig og inderlig vil det.

Rune Skarsfjord er ingen spesielt merittert trener, men han har ord på seg for å være flink med ungdommer. Det finnes rikelig med dokumentasjon som stadfester dette talentet.

I Rosenborg har tromsøværingen hatt mer enn en finger med i utviklingen av spillere som siden har etablert seg i eliteserien og utenfor.

Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Aksel Skjølsvik (Molde), og Andreas Nordvik (Vålerenga). I Haugesund hjalp han blant andre Håvard Nordtveit opp og frem. Det tegner et bilde av en trener som brenner for talentutviklingen, og som Harald Aabrekk pleier å understreke: Hovedtreneren er den viktigste spillerutvikleren i klubben.

NÅ ER DET opp til Rune Skarsfjord å definere rammene og legge premissene for ungdommene som presser på nedenfra . Han skal sette sammen en spillerstall i løpet av de nærmeste ukene og månedene, og har allerede der muligheten til å peke ut en kurs og en retning.

Rune Skarsfjord har en unik mulighet til å hjelpe Brann til å finne seg selv. I den prosessen har han mektige allierte. Den ene er fraværet av forventninger som inntil videre omfatter Brann. Ikke siden Mons Ivar Mjelde overtok i 2003, har prestasjonspresset vært lavere.

(Artikkelen fortsetter)

Den andre er serieordningen. Neste år rykker bare to lag ned fra eliteserien. Det bør bidra til å gi Skarsfjord nettopp den arbeidsroen han trenger for å bygge et ordentlig fundament og en skikkelig plattform for fremtiden.

NOEN KOMMER HELT SIKKERT til å rope på Hardball. Noen kommer helt sikkert til å forsøke å innbille Brann at livet uten ekstern pengehjelp er ulevelig. Jeg er ikke så sikker. Jo da, Brann trenger et par stolper som kan være forbilder og ledestjerner for de unge, men mest av alt trenger Brann å frigjøre seg fra den tvangstrøyen som enhver type avhengighet representerer. Brann må gjenreise sitt eget selvbilde gjennom talentutvikling. Våge å gi sjansen, våge å gjøre veien til A-laget kortere, for i forkant av de store gevinstene ligger det alltid et element av risiko.

Den risikoen går det an å redusere ved å være åpen og ærlig om den. Ved å kommunisere med tilhengerne og skape en felles forståelse av virkeligheten.

For Brann-publikummets kravstorhet er en vidt kringkastet myte. Jeg tror bergenserne er klare til å innvilge rødtrøyene en betydelig grad av tålmodighet, av storsinn og velvilje. Så lenge de ser at det satses lokalt, så lenge de opplever at ungdomslinjen er helhjertet og langsiktig.

RUNE SKARSFJORD VANT DRAGKAMPEN om kontraktslengde, og med tre år på seg har han fått en horisont å arbeide etter som er fornuftig. Men til grunn for tålmodigheten må det ligge en opplevelse av progresjon og fremgang, av prestasjons— og resultatforbedring. I motsatt fall vil hans kapasitet bli stilt spørsmål ved.

Det gjelder også for Roald Bruun-Hanssen, som for tredje gang signerer en trener. Han feilet med de to første og tåler neppe en ny bom.