Tore Strand.

Branns puslerier førte ikke frem mot Hødd. Det var nok et bevis på at Brann rykker opp med vesentlige mangler i stallen.

Nok en gang inviterte Brann til fest uten at verten innfridde. Vel 15.000 møtte opp for å hylle opprykksgjengen, og samtidig få et innblikk i det som venter.

Hyllesten gikk det bra med. Slikt er jo bergensere flinke til. Det ble velfortjent ros til en avtroppende hedersmann, og spillere som fikk blomster og andre bevis på en god sesong. Samtidig ble manglene i Brann-stallen mer tydelig enn styrkene Brann tar med seg inn i eliteserien.

Fikse kombinasjoner og tendenser til offensivt spill av klasse er vel å bra. Men når et spillemessig klart overtak ikke resulterer i mer enn et mål etter corner, så sier det mye om de offensive begrensningene dette laget har. Det viser kolonnen for scorede mål, og det har sesongavslutningen gitt nye bevis på.

Jeg tror ikke det var tilfeldig at tap i de to siste rundene kom med spillere som Vadim Demidov og Sivert Heltne Nilsen på skadelisten. Begge har mye av den kynismen og evnen til ikke å gjøre feil i viktige situasjoner som manglet da Brann inviterte Hødd inn i kampen med slurvete forsvarsspill.

Med Azar Karadas på skadelisten ble det tydelig at mangelen på fysisk duellkraft i angrepsleddet er mangelvare. Det er vel å bra med lovende ungdommer på benken, men fotball på dette nivået handler også om fysisk duellkraft.

Se video:

Karakterstyrke var mangelvare i Brann-laget som møtte Hødd. Ledertypene var savnet da Brann kunne kneblet et Hødd-lag som kun i små perioder viste noe ut over det ordinære. Men Hødd var smarte, ventet på feilene, og de kom da Brann ble småslitne og frustrerte over manglende uttelling på de mange nesten-mulighetene.

– Jeg har fått noen svar etter de to siste kampene, sa Lars Arne Nilsen.

Jeg håper erfaringene fra sesongavslutningen blir nyttig lærdom for Brann når sesongen skal evalueres, og ikke minst den nye skal forberedes. For den har vist at Brann bør styrkes i sentrale posisjoner. Her er kvalitet viktigere enn kvantitet, og da tenker jeg både på fotballfaglige og menneskelige egenskaper.

Brann-stallen skal slankes , og nye spillere skal inn. Det betyr at noen også må ut, noe som kan være en vrien og smertelig prosess. Men den er nødvendig, og jeg håper Branns sportslige ledelse legger listen så høyt at neste sesong ikke blir en ny, nervepirrende opplevelse som kun vil handle om å overleve.

Noe er avklart, og mye uvisst når Brann nå tar vinterpause. Det som er klinkende klart er at denne Brann-stallen neppe er god nok til å prege eliteserien. Det har en ujevn sesong vist. Opprykket skal applauderes, men en stor organisasjon som Brann bør ha langt større ambisjoner enn å være en klubb som pendler mellom de to øverste ligaene.

Vadim Demidov uttalte før kampstart mot Hødd at dagens Brann-stall rett og slett ikke var god nok til å hevde seg i eliteserien. Det var klar tale fra Brann-kapteinen.

Jeg håper Brann lytter til rådene. Slik at jakten på nye spillere vil handle om å finne vinnerskallene som kan ta Brann i riktig retning.