Newcastle United goalkeeper Shay Given--------------------Matt West / BPIBarclays Premier LeagueManchester United v Newcastle United17 August 2008Jed Leicester +447967091226Javier Garcia +447887794393info@backpageimages.comhttp://www.backpageimages.com Foto: Matt West
Ed Sykes / BPIInternational FriendlyRepublic of Ireland v Serbia24th May, 2008--------------------Damien Duff of the Republic of Ireland Foto: Ed Sykes / BPI

Det er mange kjente navn i den irske troppen, og noen ikke fullt så kjente.

Seamus John James Given, Newcastle United (keeper)

Født: 20. april 1976 i Lifford, Irland Rutinerte Given er Irlands ubestridte lederfigur. Han har 90 landskamper og over 300 kamper i Premier League for Newcastle. Given er kortvokst til keeper å være (185 cm), men kompenserer sin manglende rekkevidde med godt fotarbeid, god spilleforståelse og en strålende spenst. Han startet sin profesjonelle karrier i storklubben Celtic i Skottland, før han ble solgt til Blackburn som 18-åring. Både Pat Bonner i Celtic og Tim Flowers i Blackburn klarte å holde den unge utfordreren på armlengdes avstand, men i Newcastle har Given befestet sin stilling som en av de beste keeperne i sin generasjon. Norge kunne hatt bruk for en keeper av Shay Givens klasse!

Dean Lawrence Kiely, West Bromwich Albion (keeper)

Født: 10. oktober 1970 i Salford, England Dean Kiely har hatt en god klubbkarriere der han det meste av tiden har vært førstekeeper i Premier League. Landslagskarrieren har vært mer frustrerende. 10 landskamper er det blitt, eller et snitt på en kamp i sesongen. Det har selvsagt mye med at karrieren har vært samtidig med Shay Given, Irlands ubestridte førstevalg mellom stengene. Kiely spilte aldersbestemt landslagsfotball for fødelandet England, men konverterte til Irland i voksen alder. Klubbkarrieren startet i Coventry, men han har senere spilt toppfotball for Charlton, Portsmouth og West Brom.

Alexander Stephen Bruce, Ipswich Town (forsvarer)

Født: 28. september 1984 i Norwich, England Alex Bruce har ennå ikke kommet ut av skyggen til sin langt mer kjente far Steve. Bruce junior startet karrieren som junior i Manchester United, før han flyttet til Blackburn. Han fikk sin seniordebut på utlån til Oldham, og ble senere solgt til Birmingham, der han hadde sin far som manager. Alex Bruce fikk sin landslagsdebut for Irland mot Ecuador for over et år siden, fremdeles hans eneste landskamp. Han har fått irsk statsborgerskap gjennom sin irske bestemor.

Damien Delaney, QPR (forsvarer)

Født: 20. juli 1981 i Cork, Irland Om Kiely og Bruce er irer med parentes, er Damien Delaney ekte vare. Peter Taylor oppdaget Delaney i den irske toppserien og hentet ham til Leicester City i 2000. Allerede da var Delaney etablert på Cork City. Delaney har over 200 kamper for Hull City og vil alltid bli husket som den siste Tiger som scoret på gamle Boothferry Park. I vår ble han solgt til Queens Park Rangers. Han har to landskamper for Irland.

Richard Patrick Dunne, Manchester City (forsvarer)

Født: 21. september 1979 i Dublin, Irland Den mildt sagt solid bygde Richard Dunne startet karrieren i Home Farm i hjembyen. Klubben fungerer som farmerlag for Everton og det var ingen bombe da Dunne flyttet over Irskesjøen og slo seg inn i Evertons førstelag. Problemer med dårlige holdninger gjorde at spilleren ble satt på transferlisten. Etter overgangen til Manchester City har «Dunney Monster» skjerpet seg betraktelig og han ble i 2006 utnevnt til kaptein. Dunne har 43 landskamper og fem mål for Irland.

Stephen John Finnan, Liverpool (forsvarer)

Født: 24. april 1976 i Limerick, Irland Enda en virkelig irsk ire fra Irland. Familien flyttet til England da Finnan var ung og høyrebacken spilte ungdomsfotball for gode gamle Wimbledon. Etter å ha blitt frigitt derfra spilte Finnan seg oppover fra ikkeliganivå med Welling United. Derfra gikk veien via Birmingham, Notts Couty og Fulham til Liverpool og mesterligaseier. Steve Finnan er akkurat tilbake på landslaget etter at han takket nei etter den mislykkede EM-kvalifiseringen.

Kevin Patrick Foley, Wolverhampton Wanderers (forsvarer)

Født: 1. november 1984 i Luton, England Kevin Foley slo igjennom for laget fra sin egen hjemby. Han spilte over 150 kamper for Luton Town før han ble solgt til Wolves i fjor sommer, da Luton måtte kvitte seg med alle spillere som hadde noen som helst verdi. Foley har ennå ikke debutert for A-landslaget, men gjør mer enn gjerne det mot Norge.

Kevin Daniel Kilbane, Wigan Athletic (midtbanespiller)

Født: 1. februar 1977 i Preston, England Rutinerte Kevin Kilbane har spilt hele sin karriere i Nord— og Midt-England. Han slo igjennom for Preston North End i hjembyen, før karrieren brakte ham videre til WBA, Sunderland og Everton, før han nå spiller for Wigan på hjemlige trakter. Kilbane er en venstrekant med gode innlegg. Han har snart 100 landskamper for Irland.

Joseph Martin O'Brien, Bolton Wanderers (forsvarer/midtbanespiller)

Født: 17. februar 1986 i Dublin, Irland Joey O’Brien har spilt hele sin profesjonelle karriere i Bolton, med unntak av en liten periode på lån i Sheffield Wednesday. O’Brien har tidlig i karrieren vært offer for sin egen anvendelighet. Han fikk ikke før mot slutten av forrige sesong sjansen i sin beste posisjon, som defensiv midtbanespiller. Sine første 30 kamper på A-laget var nesten utelukkende som back eller nødløsning på kanten. Han har tre A-landskamper for Irland.

John Francis O'Shea, Manchester United (forsvarer/midtbanespiller)

Født: 30. april 1981 i Waterford, Irland En førsteklasses representant for Manchester Uniteds «Irish Connection». John O’Shea gir anvendelighet et ansikt. Han gjør en like god jobb som back, stopper og midtbanespiller. Etter utlån til Antwerpen og Bournemouth tidlig i karrieren har O’Shea blitt en verdifull spiller i Uniteds tropp. Også på landslaget er han en nøkkelspiller, og han runder snart 50 A-kamper for hjemlandet.

Damien Anthony Duff, Newcastle United (ving)

Født: 2. mars 1979 i Ballyboden, Irland Damien Duff utretter magi med ballen noen ganger. Etter en strålende åpning på karrieren i Blackburn var han gjennom en tøff tid i Chelsea. Tiden i Newcastle er blitt hemmet av skader, men serieåpningen i helgen tyder på at Duff er på vei tilbake til gamle høyder. Han slet ut sine første fotballsko for sin lokale klubb St. Kevin’s i hjemtraktene på den grønne øyen og hører på alle måter hjemme på det irske landslaget, som en av de største profilene. Han har 68 landskamper og har scoret syv ganger.

Stephen Patrick Hunt, Reading (ving)

Født: 1. august 1981 i Portalois, Irland Hunt er en driblefant på kanten som kan variere fra det fantastiske til det frustrerende og irriterende dårlige. Han var en av spillerne på Reading som utvilsomt tok nivået i Premier League. Sine første kamper i engelsk seriefotball fikk han for Crystal Palace, men det var i Brentford han viste klassen som gjorde ham til Premier League-spiller. Hunt kom sent inn i landslagsbildet, men han har vært fast det siste året. Er dessverre mest kjent som spilleren som brakk kraniet til Chelsea-keeper Petr Cech.

Aiden McGeady, Celtic (ving)

Født: 4. april 1986 i Glasgow, Skottland Født i den irske delen av Glasgow hadde McGeady valget mellom blått og grønt på landslagsnivå. For en Celtic-spiller var valget kanskje naturlig. Celtic- og Irland-legenden Packie Bonner overtalte McGeady til å representere Irland på guttelagsnivå, og da var saken avgjort. McGeady er en driblefant av en kantspiller, og det er først og fremst frekkheten med ballen som er mest iøynefallende. Han debuterte for Irland allerede som 18-åring og runder straks 20 landskamper.

William Peter Miller, Sunderland (midtbanespiller)

Født: 13. februar 1981 i Cork, Irland Liam Miller slo igjennom med brask og bram som den reneste Paul Scholes-kopi da han spilte for Celtic. Overraskelsen ble stor da han ble hentet til Manchester United med merkelapp som «den nye Roy Keane». Han lykkes aldri på Old Trafford og ble senere utlånt til Leeds. Nå spiller han under nettopp Keane i Sunderland. De to kommer dårlig overens og Miller har vært plassert på transferlisten av sin strenge sjef.

Andrew Matthew Reid, Sunderland (midtbanespiller)

Født: 29. juli 1982 i Dublin, Irland Andy Reid jobbet seg oppover i det irske fotballsystemet med Lourdes Celtic og Cherry Orchard før han ble hentet til Nottingham Forest. På City Ground er han fremdeles savnet. Både i Tottenham og Charlton ble han kritisert for sine vektproblemer, men en sommer med Roy Keanes kyndige ledelse har gjort ham godt. En sommerslank Andy Reid imponerte i serieåpningen mot Liverpool. Den offensive midtbanespilleren har fire mål på 26 landskamper, og gleder seg nok til at opprustningen av Landsdowne Road blir ferdig. Alle hans mål for Irland har kommet der.

Steven John Reid, Blackburn Rovers (midtbanespiller)

Født: 10. mars 1981 i Kingston-upon-Thames, England Steven Reid slo igjennom for Millwall allerede som 17-åring og var en nøkkelspiller på laget som snuste på Premier League ved inngangen til dette århundre. I 2003 ble han kjøpt for nesten to millioner pund til Blackburn. I Rovers ble han flyttet fra vingposisjon til sentral midtbane, en plass han har hatt mer eller mindre fast siden.

Glenn Whelan, Stoke City (midtbanespiller)

Født: 13. januar 1984 i Dublin, Irland Whelan er best som playmaker på midtbanen, men han har aldri slått igjennom på det øverste nivået. Han gikk gradene i Manchester City, men kom aldri inn på A-laget der. Videre gikk veien via Bury til Sheffield Wednesday, der han var nøkkelspiller i flere år. Mange kjøp gjorde ham overflødig der og han kvalifiserte seg til spill i Premier League som Stoke-spiller i vår. To A-landskamper for Irland.

Kevin Edward Doyle, Reading (angriper)

Født: 18. september 1983 i Adamstown, Irland Kevin Doyle er typen som scorer mål, uansett nivå eller motstand. Etter opprykket til Premier League, trodde mange at Doyle ville falle igjennom, men han var en av Readings beste spillere på toppnivå. Også på landslaget scorer han jevnt og trutt. Etter nedrykket fra Premier League, har Doyle blitt linket til både Aston Villa og Everton, men foreløpig representerer han Reading.

Robert David Keane, Liverpool (angriper)

Født: 8. juli 1980 i Dublin, Irland Robbie Keane trenger neppe noen videre presentasjon. Han slo igjennom som unggutt for Wolverhampton, før han ble tidenes dyreste tenåring da Coventry hentet ham til Premier League. Et utall scoringer og overganger senere ble han i sommer klar for Liverpool, klubben han holdt med som barn. Keane har scoret 33 mål for Irland.

Andrew Declan Keogh, Wolverhampton Wanderers (angriper)

Født: 16. mai 1986 i Dublin, Irland Andy Keogh har, sin unge alder til tross, vært både frem og tilbake og rundt omkring i sin karriere. Han slo aldri igjennom i Leeds. Derfra gikk veien via låneopphold i Scunthorpe og Bury til en permanent overgang til nettopp Scunthorpe. I fjor ble han hentet til Wolves, der han har fått tildelt trøye nummer 10. Han har ett landslagsmål på syv forsøk for Irland.

Shane Patrick Long, Reading (angriper)

Født: 22. januar 1987 i Gortnahoe, Irland Long er et multitalent og før han satset på fotball var han en av Irlands største fremtidshåp i hurling. Han slo igjennom for Cork City i hjemlandet før han ble hentet til Reading, hvor han var en av klubbens beste spillere i tiden i Premier League. Han er kjent for sin korte lunte, men er en strålende spiller når han har hodet med seg. Har tre mål på åtte landskamper for Irland.

Daryl Murphy, Sunderland (angriper)

Født: 15. mars 1983 i Waterford, Irland Legendestatusen i Sunderland ble sikret da han scoret seiersmålet mot lokalrival Middlesbrough og sikret fortsatt eksistens i Premier League. På landslaget har Murphys gjennombrudd ennå ikke kommet, og han har ikke den beste statistikken for mål pr. kamp på klubblaget heller. Er ikke noe førstevalg, verken på klubb- eller landslag, men kan gjøre en ærlig jobb når det trengs.

Landslagstrener Giovanni Trapattoni kan du lese om HER !